Nejste přihlášen/a.
Hodně začátečníků tam příjde se špekama, že už s tím chtějí něco dělat. Na to by tam měli být zvyklí. A vezmi si pro jistotu rezervní sport.oblečení a ručník nebo dva. Nic nehol. Vysvětli, proč tam jdeš a že jsi úplný začátečník. Jo a kromě toho dělej něco vytrvalostního: chůze, běh, kolo, plavání, tanec. Jen dlouhodobý výkon nízké až střední intenzity delší, jak 45 minut, spaluje špeky.
Posilovna není špatný nápad, ale samotným cvičením nebudeš mít hned nižší váhu. Já bych na to šel jinak, nejdříve zkusit rychleji chodit alespoň dvakrát týdně do kopce, pokud je v okolí máte. Ale dá se i po rovince, pro začátek třeba hodinu, popř. chvíli běžet, chvíli jít. Zlepšíš si kondičku a pak můžeš běhat i delší trasy. Pomůže i obyčejné švihadlo, já jsem chodil do tátovy garáže a vylepšil jsem si tím hodně kondičku i váhu. A ještě důležitá rada, kromě cvičení je potřeba zmenšit své porce jídla na 80%-85%. Stačí málo, místo dvou rohlíků sníst jeden a půl. Místo osmi knedlí pět. Pak ti půjde váha dolů. Posilku bych přidal až po měsíci. Ale můžeš i teď, je to na tobě.
Jo,jo, omezit přílohy, tučná masa, omáčky, zákusky, bílé pečivo, tyčinky, colu, buchty, paštiky, levné uzeniny, tučné sýry, majonézu,...Zato jíst více rozmanité zeleniny, saláty pokapat olejem za studena lisovaným, ryby, luštěniny, ořechy, cereálie, klíčky, ovoce. A hodně pít čistou vodu nebo citronádu bez cukru.
1) Pro info, cvičením resp zvedáním těžšího závaží spálíte mnohem více kalorií než nějakou chůzí nebo během (předpokládám že oboje byste dělali hodinu nebo přibližně stejný čas) a získání nějakého pohybového návyku pod dozorem trenéra bude pro tazatele mnohem přednější místo zkoušení chodit rychle do kopce.
2) Pokud dotyčný váží 100kg, bude pro jeho klouby zdravější, když bude chodit běhat až zhubne
3) Opravdu není důležité zmenšit porce jídla. Budete se tomu divit, ale většina lidí trpí nadváhou právě proto, že jí málo a když už jí, tak právě ty knedlíky a rohlíky. Většina úprav jídelníčků kvůli zhubnutí vypadá tak, že klient naopak musí jíst více a častěji (a samozřejmě zdravěji)... je to kvůli zrychlení metabolismu a trávení. Podobně je tomu i s kardiem... Kardio není primárně o tom, abyste spálili kalorie, ale hlavně kvůli srdci a zrychlení metabolismu, díky kterému pak zhubnete rychleji.
1. Nemusí to být vždy pravda. Pokud půjdete do kopce a budete "makat", tak těch spálených kalorií bude mnohem více než si myslíte.
2. Také nemohu souhlasit. Netvrdím, aby běžel hned dlouhé trasy, ale lehký poklus třeba z mírného kopce nemůže 100 kilovému člověku ublížit. Samozřejmě pokud se nejedná o silně obézního člověka s výškou např. 130 cm.
3. S tím nemohu také souhlasit. Chodil jsem cvičit do posilovny a makal naplno, ale váha zůstala. nepomáhaly ani zaručené rady trenérů na změnu stravy. Ale když jsem snížil dávky, tak šla váha dolů a znovu jsem nepřibral. Nesmí se to však přehánět, hubnout je třeba pozvolna.
1. Tak tu chůzi do kopce může naprosto přesně nahradit chůze na páse po tréninku... proto raději dát jako hlavní část pohybu tu posilku kvůli zlepšení držení těla, zvýšení síly a samozřejmě i spálení nějakých těch kalorií a na závěr si dát i ten pás. V rámci hubnutí je stejně důležitější co sníte, tak si radši zvolím takový pohyb, který je pro mé tělo užitěčnější a samozřejmě k němu přidat i nějaké jiné např. kvůli zlepšení samotné kondičky.
2. Poklus ok, nicméně stále - čím vyšší váha tím je to pro klouby horší
3. Tak jste asi dělal něco špatně, taky chodím do posilovny a vidím, že když si hlídáte svůj příjem a způsob stravování tak to jde vždy... samozřejmě taky záleží - pokud jste během jedné porce do sebe opravdu narval patnáct knedlíků, tak to je zase něco jiného. Co se spíš snažím říct že dieta založená na spořádání rohlíku a půl místo dvou není úplně optimální a mnohem vhodnější bude spíš odstranit ze stravy méně zdravá jídla a nahradit je těmi zdravějšími a dále jíst pak častěji kvůli zrychlení trávení.
Jestli chceš hubnout (zbavit se špeku), tak posilovna je dobrá jako doplněk k vytrvalostnímu pohybu - delší procházky ideálně s hůlkama (běžky, nordic walking), plavání, kolo atd. Posilovna jako hlavní program na hubnutí moc dobrá není.
Jinak do posilovny se jdeš předvádět nebo cvičit? = vem si pohodlné věci tak aby ti nebylo horko ani zima (záleží jaká tam je teplota), pokud se potíš tak nejspíš to tílko. Zvýšené pocení může být i známka že v těle něco nefunguje tak jak by mělo, resp. může i nemusí = nepropadej hned panice, můžeš se potit jen kvůli špeku a mizerné kondici... Trenéra se neboj, do začátku to je výhoda - naučit se hned na začátku správně (to platí obecně pro většinu činností). Na zátěž je třeba najet postupně v řádu týdnů - pokud např. první výlet na běžkách bude 50 km tak tě to zabije a jen si to znechutíš - tělo řekne stop ... Jídlo všechno včetně sladkého, po výkonu klidně pivko, hodně zeleniny, množství celkově tak aby přijem byl o něco málo menší než výdej, je dobré hubnout max. tak 2 kg za měsíc.
Posilovna jako hlavní program na hubnutí moc dobrá není.
A jak je možné, že snad jediný sport založený na hubnutí je kulturistika, kde se cvičí právě v posilovně? Odpovím za vás, protože to je primárně o stravě spojenou i s tím kardiem (kvůli trávení). A co víc? V rámci hubnutí bych dotyčnému naopak doporučil posilovnu (případně i to plavání) ale rozhodně nic vytrvalostního (procházky jsou OK). Zvedáním břemen v kalorickém deficitu tělu dáte signál, aby si svaly udrželo - zkrátka mu dávate důvod k tomu jich mít nějaké množství a pokud je mým cílem zhubnout 20kg, chtěl bych si ty svaly určitě i udržet.
Jinak souhlas s jednou z vašich myšlenek - hlavně nepřepálit začátek.
Hubne se aerobní zátěží a to posilování není. Proto posilovna jako doplněk k aerobní zátěži, aby sis udržel sílu. Nemyslim velikost svalů na objem o který jde kulturistům, to není můj styl. Hlavně většina "nafouklých" kulturistů uběhne kilometr a chcípne - maj svaly ale ne kondici. Za ideální postavu nepovažuju kulturistu, ale atleta desetibojaře nebo triatletleta... A desetibojaře v posilovně nevyrobíš (ledaže by tam běhal po páse a to typická posilovna fakt neni)
Sundání tuku pro vyrýsování svalů je něco jiného.
Váha kolísá podle toho, jaký máte kalorický příjem a kolik energie ze sebe vydáte během nějaké fyzické činnosti. Při běžném cvičení ve fitku spálíte přibližně 1,5x více kalorií než při stejně dlouhém poklusu. Navíc si i zlepšíte držení těla pokud budete cvičit správně a samozřejmě i sílu. Ten pás na konci tréninku můžete dát taky vždycky. Po opravdu intenzivním tréninku nastává takzvaný afterburn effect, který může trvat i pár desítek hodin a při kterém tělo dodatečně spaluje navíc. Tento efekt je nejvýraznější právě u silových tréninků, u aerobním zatížení je zanedbatelný.
Hodina chůze 5km/hod v kopcovitém terénu- 350 kcal
Hodina běhu na lyžích ve volném tempu - 500 kcal
Hodina poklus 8 km/hod - 570 kcal
Hodina jízdě na kole 21km/hod - 590 kcal
Hodina běhu, 12km/hod - 880 kcal
Hodina cvičení v posilovně - 900 kcal
Jinak typ těla desetibojaře vyrobit jde, zkuste se podívat například na Crossfit... crossfit box je specifická forma posilovny. Tělo a váhu kulturisty má v posilovně jeden člověk z padesáti, možná i více... proto je celkem nesmyslné argumentovat extrémem, většina lidí ve fitku má dobrou kondici a troufám si říct, že většině z nich by nedělalo problém uběhnout pět možná i deset kilometrů. Já sám mám aktuálně v objemu 108kg a nedávno jsem desítku zaběhnul po asi půl roce neběhání za nějakých 52 minut.
Jinak dodávám... kamarád je desetibojař a absoloval jsem s ním pár tréninků a polovina jeho tréninků byla právě v posilovně.
Vem si co je ti pohodlné a určitě si vem i ručník a pro dobrý pocit i náhradní tričko. V každém fitku jsou trenéři, obvykle jsou zapsání i na stránkách daného fitka - koukni se nebo se zeptej na baru přímo ve fitku. Jinak toho trenéra určitě doporučuji, je to dobrá investice a lepší než ztrácet čas a peníze za vstupy neefektivním cvičením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.