Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký lak na sáňky?

Od: martas123 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chystám se restaurovat staré sáně, dřevo mám již obroušené dle potřeby, jaký lak by jste mi doporučili?

Děkuji

Jaký lak na sáňky?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martas123
hodnocení

Popřípadě zda něčím namořit?

liska5

Tak třeba tím olejem na dřevěný venkovní nábytek. Natřela bych to a nechala přes noc v teple. Když se to vsákne, tak třeba víckrát. Možná bude mít někdo námitky, ale mně by to stačilo.

lak
hodnocení

0x

Lodní lak. Zda je dřevo před lakováním něčím upravit, dozvíte se v návodu na používání. Je jich více druhů.

hodnocení

0x
Viděl jsi někdy mořený starý sáně? Asi ne, viď.
Tak to nech přírodní a tohle bych natřel dvakrát třikrát fermeží a hotovo.
Jakýkoliv lak se po namočení oloupe. A sanice se namočí, tomu se neubráníš.
lak

Proč se lodní lak neoloupe na lodích? Že by lodě byly v suchu?

hh
hodnocení

0x

Pro nové čtenáře (dotaz je starý):

Rekonstruoval jsem sáně po prarodičích z r. 1946. Taky mám na zahradě dost dřevěných prvků - pergoly, masivní nábytek, terasu. Moje dobrá zkušenost na dřevo na dešti/sněhu je lodní lak na SYNTETICKÉM základě. Zatímco polyuretanový má nižší lesk, tuhne příliš brzy, nedrží tak dobře, otírá se brzy a na plochách se projevuje rozdílná savost dřeva, takže dělá mapy, štětce se pak vyhazují, težko se čistí... nepracuje se mi s polyuretanem dobře.

Sáně jsou opravené v roce 2009, nic se ani náznakem neloupe. Sundal jsem původní potah přitlučený hřebíčky, celé saně poctivě vybrousil - ručně, tak aby nebyl výbrus nikde zbytečně hluboký a ani nezůstavaly nikde zbytky laku původního. Práce "pod lupou" po večerech po max. 1 hodině za den, takže mi zbýval čas na rodinu. Taky jsem předtím sundal ocelové lyžiny, vyleštil ocelovým kartáčem jako zrcadlo a vyměnil všechny vruty za nové mosazné... Čili práce s holým dřevěným skeletem. Podzimní natírání v chladném sklepě v cca 15 st.C pomohlo postupnému vyzrání laku. Rozhodně nenatírat pod 10st. a ve vlhku (teploty bývají v návodu, dřevo co nejvíce suché - obroušené saně jsem měl v bytě asi měsíc, o letních prázdninách nebyl čas) ani nad 25 ve vytápěné garáži a pod. - tuhne to pak za štětcem, nenasaje do dřeva, nedrží. Vrstvy pěkně tenounké, poctivě zatřené do dřeva násobným přejetím štětcem, žádné spreje, další vrstvu až po důkladném vyzrání, ale zase ne až jak lak úplně vyschne do tvrda (třeba za měsíc je špatně...) - to se pak vrstvy dostatečně nespojí. Já jsem udělal 4, co týden jedna.

Když se se sáňkama někde ukážu, nebo je vezu na střeše auta, všichni se otáčejí. Lesklép prokreslené ohýbané jasanové dřevo, lesklé kovové skluznice a nový potah z modrého vzorovaného popruhu prostě bije do očí. Saně jsou dlouhé pro 2 rodiče a 2 děti. Užili jsme si to až do puberty dětí. Ale i teď se někdy (už ne 4, nevejdeme se ) ještě na střídačku projedeme.

Hezký den!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]