Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běžky-Sporten Perun

Od: mscale* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den. Jsou vhodné běžecké lyže Sporten Perun (šupiny) ,nechci mazat stoupacím voskem, pro úplného začátečníka na běžkách. Nemám naučenou žádnou techniku,vše se budu učit od začátku. Budu jezdit rekreačně,žádné závodění. Budu jezdit v upravené stopě. Děkuji za odpověd

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je na delší povídání...a názory nemusí být vždy jednoznačné.

Já osobně bych lyže se "šupinami" nikdy nechtěl.

Pro začátečníka, který chce jezdit klasickým stylem (a chce se ho dobře naučit) mi také nepřipadají extra vhodné, protože stoupací vosk člověka nutí "trefit se" správně do odrazu, což u "šupin" nikdy nebude.

Je ale otázka, zda Vás to má kdo na "běžných" lyžích naučit. Protože všechny sporty se dají naučit správně...nebo špatně.

mscale*
hodnocení

Dík za odpověd. Na běžkách jsem stál naposledy před 30 lety na lyžařském výcviku. Na běžkách chci začít jezdit se synem, aby jsme měli pohyb,čerstvý vzduch,příroda. Prostě pohoda ,rekreace. Obešel jsem tři obchody co se lyžemi zabývají a v každém obchodě mě tlačí do jiných běžek. Tak teď prostě nevím.

liska5
hodnocení

0x

Jestli jste začátečník a chcete lyže na rekreační klasiku, tak šupiny ano. I chlapi, co závodí, je mají na vyježdění. Pohlídejte si délku, na to jsou prodavači, nebo tabulky na internetu, správnou tvrdost podle tělesné váhy a hole určitě po ramena. Snacha je má a spokojenost.

mscale*
hodnocení

Já mám váhu 84 kg a výšku 174 cm. U těch Sporten Perun mi v obchodě vypočítali délku lyží 174 cm . Lyže bych měl stejně dlouhý jak svojí výšku. To mi taky přijde neobvyklý.

asd1

Na 174/ 85 na klasikku určitě dvoumetrovky (190 až 205, kratší se líp přepravujou a o moc hůř než delší to nejede = ideál asi 198 cm).

174 cm je délka na bruslení jen pro úplného začátečníka (aby si nešlapal na patky)

Hůlky na klasiku po ramena, na turistiku nejlíp kvalitní plecháče (dural), vidiový hrot, poutko podle toho co sedne

liska5
hodnocení

0x

174cm? Tak to máte krátké, spíš jako na bruslení. Možná zvažují Vaši úroveň techniky? Na klasiku bych si tipla tak 2 metry. Díval jste se na tabulky?

liska5

Prostě na tu klasiku o 15 až 25 delší, než máte výšku postavy, hole tak 150. A vzhledem k tomu, že jste spíš rekreační začátečník, tak volte běžky spíš měkčí kvůli prošlápnutí. Možná je zase nějaký nový trend, ale my to tak doma máme.

mscale*
hodnocení

Tady je tabulka, na váhu 85 kg opravdu délka lyží 174 cm : lyze-sporten.cz/...

liska5

Ale o stylu ani ťuk, nebo jsem slepá? Ještě si to ověřte na tom mailu a telefonu pod tím. Nebo počkáme na dalšího běžkaře, jestli se ozve se svým tipem. Píšou i o vlivu tvrdosti, kterou znají jen oni.

mscale*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Po přečtení různých diskuzí jsem běžky Sporten Perun(šupiny) zavrhl. V tuto chvíli se jako začátečník rozhoduji o běžkách Peltonen Nanogrip ,nebo nějaké se Skinem (mohérový pás). Pokud máte někdo osobní zkušenost, prosím podělte se o ní. Předem děkuji

asd1

Sporten obecně je laciná sr.

Nanogrip nebrat - odraz OK ale skluz opravdu bída = dobré pro důchodce co z kopce rádi pomalu ;)

Mohér jen do vhodných podmínek, jako univerzál nic moc.

Šupiny dobré na "bláto" (mokrý sníh kolem nuly, mokrý firn, turistická jízda) na prašanu nejedou..

Na dobré podmínky je pořád nejlepší klasická hladká skluznice. Jádro nejlíp dřevěné (Fischer vyšších řad), šířka podle druhu ježdění (úzké jen do stopy, širší i mimo stopu, BC jen mimo stopu), délka/ tvrdost podle váhy, výšky a stylu.. Obecně měkčí lyže jsou peo začátečníka na klasiku příjemnější.

Z levných lyží jsou dobrý univerzál na turistiku až lehce sportovní jízdu běžky Salomon Elite 7 (nebo i 6 a podobné) v hladké verzi (bez šupin)

Mazání na odraz není nic složitého, prakticky stačí fluor. vosk jeden na prašan a jeden na mokrý sníh, k tomu univerzální klistr na firn, odstraňovač vosků, škrabku, korek. Na skluz parafít např. Swix LF8 (jede na všem), žehličku (starou hladkou na prádlo - vosk musí být tekutý, nesmí čoudit), škrabku a silon kartáč (klidně z drogerie).

Na běžky jsou zásadní boty (slušné turistícké ca 1500,-), pak oblečení (tréninkové hadry Craft, Swix atd.) Kvalita lyží je až daleko za tim - klidně stačí staré vypráskané. Vázání se vybírá až podle bot (NNN/ SNS)

mscale*
hodnocení

Dík za odpověd. Píšete,že ty Nanogripy mají špatný skluz. U těchto lyží píšou,že dobrý skluz dosáhnou minimálně po ujetí 5-15 km, že tam musí dojít k obroušení skluznice sněhem.

asd1

Ha ha ha ;) Jen reklamní kecy ;) Známý je má a zahodil je. Nejdřív nejely vůbec, po tom obroušení zase klouzaly :D

Neboj se klasických stoupacích vosků, pořád nic lepšího neni. Předpoklad je, že na běžky budeš jezdit hlavně za dobrých podmínek (obzvlášť s děckem) a když trefíš horší podmínky nebo blbě namažeš, tak holt půjdeš stromečkem nebo vybruslíš..

Šupiny jsou dobré do břečky, ale na prašan NE

Odkud jsi?

mscale*
hodnocení

Nechci mazat stoupací vosky. Pokud to jinak nepůjde, to se radši na běžky vykašlu. Jinak jsem od Teplic, kousek od nás je Dlouhá Louka ( aktuálně 64 km upravených tratí). Tady je dlouhodobá recenze běžek Peltonen Nanogrip a výsledek je dobrý, tak tedy nevím : vodak-sport.cz/...

asd1

Aktuálně chčije ;) I když sníh je OK a jezdit se dá..

Tak si pořiď jakékoliv šupiny 190 cm dlouhé nebo i ten nanogrip - pro tebe to je jedno...

mscale*
hodnocení

Už je vše vyřešeno. Po konzultaci ve speciálce v Teplicích,jsme koupili Rossignol R-Skin Espace IFP . Doufám,že budem spokojený.

liska5
10.01.19 13:02

A délka?

mscale*
10.01.19 14:05
hodnocení

201 cm

liska5

No proto. Tak si jich užijte! A bacha na laviny*frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]