Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začít bruslit v 50?

Od: mothas odpovědí: 32 změna:

Nikdy se mi nepodařilo na ledě na bruslích se rozjet. Jen jsem stál.

Myslíte, že bych našel instruktora, který by mě to naučil? Kolik hodin by to chtělo.

Vím, že jsem měl problém s tancem, prej zcela mimořádný dřevo...

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

6x

Taky to znamená spoustu bolestivých pádů na velmi tvrdý led, tj spousta modřin, ale snad neobejdeš bez větších úrazů, prostě už ti není 6 let.

hodnocení

3x

Jestli nemáte nějaké zdravotní omezení, tak bez problému. Já začal těsně před čtyřicítkou. S tancem to asi nemá mnoho společného, poněvadž tam Vám mohu zdatně sekundovat. Tuším, že u nás jsou i kursy bruslení pro dospělé, nicméně já se učil současně se starší dcerou, instruktorkou mi byla manželka, která sice bruslí od dětských let, nicméně know-how použité při mém tréninku okoukala právě při dětském kursu, vedeném hokejisty.

doplněno 24.12.18 11:24:

Tak jen pár bezpečnostních postřehů: Kupte si prstové rukavice - lyžařské, silné. Tlumí nárazy. Dobře se sundavají a chrání ruku položenou na led před čepelí cizích bruslí. Pořiďte si chrániče na kolena, klidně i lokty. Že na Vás někdo bude blbě koukat, na to se musíte připravit - je to nebolí, když Vy se rozplácnete. Přilba na hlavu už je asi moc, ale aspoň silnou čepici. Padá se zásadně dopředu, dozadu jsou z toho rozbité hlavy a zlomené ruce - není nám 15, přisednout si v pádu ruku je o zlomeninu. Na bruslích se nestojí zpříma, jezdí se v podřepu, v mírném předklonu, koukněte na hokejisty. První se naučte padat a vstávat. Padá se hlavou vpřed, nejlépe přes chráněné koleno (nebo obě). Když už tam nenarvete koleno, nesnažte se dopadnout na ruku, ale na předloktí, zápěstí je zranitelné a Vy asi nebudete mít 60 kilo. Vstává se opět hlavou vpřed, z pokleku, přes koleno.

mothas
hodnocení

Tak jdu do toho. Díky!

rigel

pro teoretickou přípravu :) je na youtube hodně videí , kde radí začátečníkům, jak stát, nohy pokrčit, těžiště, co ruce ..atd.

asd1

Tak zrovna přilbu bych bral jako základní chránič. Hodí krovky a pokud hlavou cvakne o led tak s přilbou pohoda, bez přilby klidně zlomenina spodiny lebeční.. Čepice je jen okrasa a nic neutlumí. Na záda klidně batoh vycpaný bundou.. A jinak zásada je nefláknout sebou, ale při ztrátě rovnováhy se rychle snížit = nespadnout na led z výšky...

jankoralovsky
hodnocení

2x

Dobrý den,

kolik hodin je třeba se nedá určit. Někdo si poprvé utáhne brusle, stačí pár tréninků a bruslí pomalu jak Jágr. U někoho je třeba daleko větší dřina a přes X hodin a X modřin je rád, že vcelku obstojně bruslí. To, že jste měl problém s tancem ještě neznamená, že Vám nepůjde bruslení. Poptejte se ve vašem okolí a někdo s vámi určitě zajde, ať už je to muž, či žena. S opačném pohlaví je to vždy o něco lepší. :)

motash
hodnocení

Díky za povzbuzení!

brusle
hodnocení

2x

Máte-li chuť, tak hurá do toho ! Já první sjezdovky dostala až v padesáti. Začínala jsem na dětském pojízdném pásu mezi dětmi 3 - 5 let. Kupodivu jsem se vůbec nestyděla. Tolik ochotných lidí kolem sebe co mi chtěli pomáhat. Nyní brázdíme s dětmi, vnuky a pravnučka zatím chodí v obýváku v lyžákách. Také ji letos na lyže postavíme, zítra má 3 roky. A to proto, aby se neučila na stáří:).

Dnes mě jen mrzí mnoho promarněných let bez lyžovačky, zvláště když bydlíme na horách.

Ve starším věku začínat se sportem má pouze jednu nevýhodu. Musíte vstávat o půl hodiny dříve, abyste si natáhl všechny možné ortézy *smich*

rigel
hodnocení

2x

S instruktorem by to šlo asi rychleji , protože ví , na co se zaměřit a nezažijete si chyby. V některých městech jsou kurzy bruslení pro veřejnost - např. v Brně je pořádá TJ Stadion Brno už roky. V kurzu se naučíte správnou techniku pod dohledem "trenéra " rychle - jízdu vpřed ,vzad, překládat, zatočit atd. Věkové složení je různé. S tancem bych to nespojovala, pokud teda nechcete krasobruslit :)

asd1
hodnocení

2x

Instruktor se najít dá a je to výhoda - ví jak učit = rychle tě naučí základní pohyby a chyby opravuje hned... Tanec nic neznamená, já jsem na tančení totální dřevo a na bruslích to je pohoda...

Hodí se "branka" které se držíš a jezdíš s ní - tlačíš před sebou. Najdeš na zimáku, mají je na učení dětí.. Pro sebe by sis asi musel udělat větší abys nemusel jet shrbený... Z PPR trubek a dovnitř ještě klacek pro zvýšení tuhosti..

Nebo se používala židlička. Akorát to chce někdy potunit nohy, aby neškrábaly led.

hodnocení

2x

Zkusil bych např pokud máte syna či nějakého kamaráda jako pomocníka. S vnučkou, kterou jsem učil bruslit jsme bruslili spolu a naučila se podle mne příjemněji. Já ji roztlačil či ruku v ruce jsme se rozjeli a udržovali rychlost. Pokud máte nějakou rychlost, tak jste stabilnější a stačí tuto rychlost udržovat. Jinak doporučuji začínat na zimním stadionu na kvalitním ledu, protože Vy budete mít problém sám se sebou a je blbé / či práce navíc/ ještě řešit hrbolatý či rozbředlý led. Na zimáku je navíc k dispozici opora ve formě mantinelu. Jak zaznělo zkusit začít na inlinech, tak za mne jednoznačně ledové brusle jsou jednodušší a bezpečnější.

pavelka*
hodnocení

0x
Instruktora...těžko.
Nějakého kamaráda,který s tebou bude trávit dlouhé hodiny na ledu.
Pro začátek zkus kolečkové brusle.

S těma kolečkovejma bruslema je to hodně blbej nápad. Asfalt, narozdíl od ledu, nic neodpouští. To říkám jako majitel devíti nerezových šroubů a ocelové dlahy a bratr obdobně "šikovné" sestry. Bavíme se o padesátiletém člověku!

amper a ostatní, padesátiletý člověk není vetchý stařec, mě je 51 a na inlinech jezdím jako vítr. Je pravda, že je ovšem rozdíl inliny a lední brusle co se týče techniky. Pro pád je led přijatelnější, je stejně tvrdý jako asfalt, ovšem narozdíl od něj nedisponuje frikční složkou-při pádu na led se alespoň částečným zklouznutím vytratí nějaká ta energie.

ernie: Mně to nemusíš vykládat. Nejde o jízdu samotnou, ale o následky pádu. A věř, že rozdíl tu je. Na silničce jsem si rozbil ústa mnohokrát, jenže zamlada. Vždycky z toho byl silniční lišej a hotovo. Brusle bez problému, inline nepěstuju, zato mám rollerski. Rozdíl v pádu na asfalt a na led je diametrální, ano, může to být tím, že člověk málokdy padá kolmo a tření je svině. Zkrátka, když si vzponemu na poslední pád na rollerski rovnou na prdel a ten samý na bruslích, tak ten na asfalt vede. Držkopád na treku s rozdrceným zápěstím nepočítám. A k tomu věku. Do 45 bez zlomeniny, teď 2 za rok. Ségru to taky postihlo těsně před 50. Kosti nemládnou, opatrnost (ne srabáctví) je na místě.

Ne, že bych ti chtěl radit, ale měl bys víc trénovat. Na prdel padají většinou ne moc zkušení bruslaři (ty kolečkové lyže jsou jako speedové inliny skoro) a s tím souvisejí takové věci jako zlomeniny zápěstí, úrazy páteře či hlavy. Těžiště spíše níže a dopředu, při pádu volit preferovanou "padací" stranu a pokud to lze, tak se co nejdéle po zemi kutálet.

Ernie, ty musíš mít vždycky poslední slovo, viď? ;)

Tak si taky přečti, co jsem napsal tazateli k padání. Tolik teorie, naprosto shodná s tvojí. Někdy si ale nevybereš - trénink, netrénink (a jó, natrénováno nemám). Samozřejmě se těm situacím nechá předcházet, ale po boji je každý generál. Ale některým se to holt nestává *smich*. Jo a ještě jeden postřeh z kolců. Stejně jako na běžkách, kutálení nepadá do úvahy, nechceš-li vidět vlastní nohu patou dopředu.

Přeju Ti, ať Ti ta suverénita a zdraví vydrží *pivo*. Mě tenhle rok vytrestal tak, že z kopce teď na treku jezdím snad pomalejc než nahoru a chystám se nechat si v létě vyměnit nějaký ty železa za nový. Ruka moc nefunguje. A to doteď nevím, kde jsem udělal chybu.

Ne, nemusím mít poslední slovo. Jen se vyjadřuji k praktickým zkušenostem. A jo, s těma lyžema jsem to jaksi nevzal do úvahy. Ale ony nemají bezpečnostní vázání?

kola
hodnocení

0x

Tak to nevím, jestli by se vám to podařio. Zkusit to můžete, ale mohl by jste si také ve svém věku pořádně natlouct koleno.

liska5
hodnocení

0x

To je těžké, každý máme jiné dispozice. Znám lidi, co na tom stáli poprvé s vnoučaty a během jednoho dne pochopili a dařilo se jim. Já bych se víc, jak o kolena, bála o zadek. Tak nezaklánět, naopak trup spíš dopředu a kolena lehce pokrčená, ať Vás nohy nepředjedou. Tady jde o to jet chvilku po jedné a pak po druhé. Když se odrazím vnitřní hranou levé, tak pravou vyjedu ne rovně, ale vpravo špičkou ven, abych se mohl následně odrazit tou vyjetou pravou. A naopak. Když se budete bát zvednout nohu, tak zkuste nejdřív dělat "buřtíky". To je stopa po bruslích. Špičky od sebe a k sobě, až se to trochu rozjede. Pak zkoušejte za jízdy po odrazu snižovat těžiště - podřep a zpět. Třeba i nadskočit. Sledujte, jak jezdí chlapi okolo. Chce to vytrvalé opakování a ono to půjde! Dívky se často odrážejí špičkou, zoubkama. To nedělejte, to je babské chybné odrážení.

hodnocení

0x
Začít ve vašem věku dělat jakýkoliv sport když nemáte základy, je téměř nemožné. Rozumějte tomu tak, že je to nemožné dělat na úrovni "aby to alespoň trochu slušně vypadalo". Rozjet se asi naučíte, s brzděním a přešlapováním to bude velmi, velmi těžké.

Nesouhlasím. Jezdit na bruslích relativně dobře se může naučit kdokoli bez ohledu na věk. s jedním důkazním "materiálem" se občas vídám. Pánovi je sedmdesát.

brusle

ernie -*palec*

O bruslení nic nevím, ale rok od roku stoupá počet důchodců co jedou na první svou zimní dovolenou, přímo na svahu si zapůjčí kompletní výzbroj a zaplatí instruktora lyžování.

Znám jeden manželský pár, 65 +, který koncem své týdenní dovolené si odskočil do Makra a koupil si lyžařskou výzbroj, aby nemuseli platit půjčovné. Vloni to byla jejich čtvrtá zimní dovolená, jezdí bezpečně, žádní divoši z nich nejsou, nikomu nezavazí a je na nich vidět, že si to užívají.

Tak jistě. Pokud nejsou potřeba vykonávat nějaké mezní anaerobní špičky, tak se dá sportovat v kterémkoli věku.

asd1

Tak zrovna bruslení se dá naučit i v pozdním věku... Hlavně sebou nefláknout a nedobít se... Inlajny fakt radši nééé, to smrdí odřením se o asfalt :D A když už tak s chráničema a kokoskou na hlavě...

roman44
hodnocení

0x

Dřevo bývá pružnější, když se trochu nasákne.

Dobrý obrat, to jsem ještě neslyšel :) I když v praxi bych to asi nedoporučoval

skate
hodnocení

0x
Dbejte prosím na dostatečné utažení brusle, případně si je v průběhu zavažte, protože některé tkaničky povolují. Občas vidím veřejnost bruslit v neutažených bruslích a je hrozné vidět jak jim tam ta noha plandá do stran.
Utažení ale musí dovolit pohyb v kolenou, která pokrčíte a tím se vám pata zasune v bruslí více dozadu a holeň dopředu.

Nejideálněji utažené brusle jsou jen po délce nártu, ale to už je vyšší škola bruslení... Noha v brusli se nemá nikam zasouvat, nýbrž má být chodidlo v botě pevné a kotník volný. S touto technikou se ovšem začátečník bez příslušné průpravy jaksi nevypořádá.

skate
Nepopsal jsem to tak, jak by bylo vhodné, samozřejmě se noha v bruslí nesmí nijak posouvat, ale myslel jsem to tak, že když se pokrčíte v kolenou, pata vyvíjí tlak dozadu a nárt se posouvá dopředu, a toto je důležité, aby bylo umožněno.
Děkuji za doplnění .

armf
hodnocení

0x

Začněte správně, od píky, tj. s hrazdou horydoly.cz/... Měla by být k vypůjčení.

Naučíte se když vytrváte. Mám stejnou zkušenost s windsurfingem - také v pozdějším věku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]