Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera jsem plul na kánoi k přehradě ve Vraném nad Vltavou. Chtěl jsem plout ještě blíže, ale zalekl jsem se vírů, které se tvořily pod přehradou. Když jsem hodil do vody kus bodláku, vír ho stáhl a bodlák už nevyplaval. Zajímalo by mě proto, zda by bylo nebezpečné, pokračovat s kánoí až k betonové stěně přehrady. Dále by mě zajímalo, co by se stalo, kdybych se v těchto místech vyskytl jako plavec. Závěrem přidávám ještě jeden dotaz k zamyšlení. Pokud bych na druhé straně přehrady plaval až k přehradě, mohla by mě přehrada vtáhnout dovnitř?
Děkuji za odpovědi.
To kam jsi jel, tak to je vývar vody z turbíny. Voda která protekla přes turbínu a předala energii lopatkám turbíny se v těchto místech pohybuje - řekl bych nepředvídatelně.
Ta voda sice proudí dále do koryta řeky, ale za jak dlouho bys vyplaval z víru, který tě stáhne pod hladinu, to nevím. Ani to pro tebe nebudu zkoušet a ty to taky nezkoušej. Ale je fakt, že ses vydal do " nméně nebezpečné" části.
Pokud bys stejně postupoval nad přehradou a vytvořil se tam vír, tak ten tě stáhne pod hladinu a už tě nevypustí. Pak bys skončil přimáčknutý na nějakých česlích před turbínou.
A než dělat takový blbý pokusy, tak se raději zajdi zeptat na přehradu, pokud je bezpečné plavat a kde už je to zakázané.
Lézt do takových hrnců, ať pod přehradu či pod jezzem (cpž je de falto taky přejrada), to je pjis o sebevraždu.Jistě. ne každý jez je doopravdy nebezpečný, aůe mkteré jsou schopné plavce vtáhnout a už ho nepustit. Pověstný je jez u obce Majdalena, lterý má na svědomí mnoho vodáků
Takový vývar prostě vdáka vtáhne a v tom válci ko protáčí nahoru dolů, nejprve ho stáhne ke dnu, pak ho na chvíli vyhodí k hladině a prostě ho semele a zároveň utopí. Ten váš podlák bol malý a lehká a na hladinu se zřejmě už nedostal,
Slyšel jsem vyprávění kamaráda, který se z podobné šlamastiky dostal, když zachoval chladnou hlavu a všiml si. že u dna je voda klidnější a nestrhává ho tak. Takže při vynoření se vždy nadechl (víc dělat nešlo) a pak po dně popošel dva tři kroky, až se dostal ke břehu a vylezl. Ale já bych to nerad musel zkoušet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.