Nejste přihlášen/a.
Zdravím, občas ve mě hlodá tohle téma, nikde jsem moc na netu nenašel nějakou diskusi o tomhle, tak se zeptám tady. Všude vidím články, jak je sport bezva, člověk se pak cítí a vypadá i mladší když sportuje..no a pak pod článkem diskuse, jak každý dělá několik kliků a dřepů, než odejde do práce, nebo si i zaběhá a jak se pak cítí po celý den fajn..jenže mě vždy tak zajímá, kteří lidi tohle píšou..ti co v práci sedí pak celou dobu na židli, občas se projdou mezi uličkami kanceláří, když už je tlačí zadek..? Pak se nedivím, že rád sportuje před i po práci. Jenže co pak fyzicky pracující dělník, který celý den běhá např s paleťákem nebo prostě jinak fyzicky po celou pracovní dobu pracuje, nalítá v práci běžně 10-15km za směnu a taky by rád sportoval..protože co si budem povídat,něco jiného je pohyb venku na čerstvém vzduchu někde v přírodě než v té práci..a taky je to trošku jinší pohyb-zdravější-ten venku při normálním sportu. Jenže dělníkovi po směně už moc sil nezbývá, je rád, že se doplahočí nějak domů, dá sváču a po zbytek dne odpočívá, aby pak byl odpočatý na další den do práce a tu práci zvládl. No a druhý den do práce a znovu celou směnu kmitá...po celém týdnu je pak rád, že je víkend a může si odpočinout..no a doma má taky nějakou práci, pokud třeba bydlí na domku. Kde pak má brát další energii na sport, který by ho bavil? Já tedy zvládal ještě před pár lety oboje,ale tak se to nastřádalo za ty léta a jak už jsem starší, tak spíš hledím, jak si jakoukoliv věc ulehčit a snažím se např alespon o víkendu chodit turistiku, která tak náročná na fyzičku, jakou je cyklistika apod není, ale i tak.. Jenže doma se mi sedět nechce a venku hlavně v lese je tak nádherně. A vidím to i u nás v práci..dělník=nesportovec, pivař, pasivní sportovec u tv..kancelářští=větší % tzv sportovců. Když jsem jezdíval mtb cyklomaratony, tak jsem tam nenarazil na dělníka..vesměs kancl a spíš ti s vyšším vzděláním.
Jak to máte vy s prací a se sportem?
Když jsem byl mladší 20-30let, tak jsem makal fyzicky celý den na stavbě 8-12hodin a nebyl problém dát za týden dva tréninky a dva závody o víkendu.
Teď je mi 35, dělám 1/2 kancl 1/2 lehčí stavba a upřímně... kdybych měl normálně fyzicky makat, tak se vzmůžu sotva na prochajdu se psem nebo práce kolem domu. V tomhle věku sportujou opravdu spíš ty kancelářský krysy co se za celej den neunavily z toho věčnýho šťourání se v nose a tichého prdění do molitanu.
Určitě taky má podle mě vliv rozdělení podle osobnostních rysů - že člověk s pevnější vůlí, motivací a vytrvalostí má snahu o sebe víc dbát , než jeho opak.
Takže jestli normálně makáš, tak není důvod mít "špatné svědomí" že nesršíš energií a nesportuješ jako ostatní.
Je samozřejmé, že člověk pracující fyzicky nepotřebuje tolik sportovat jako člověk pracující duševně. Pracuji "hlavou", cvičím jógu, sem tam běhám, chodím plavat a hlavně chodím každý den do lesa na procházku. Les-to je živá katedrála. Zelená barva nám dělá dobře, nadýcháme se čerstvého vzduchu, můžeme pozorovat srnky, veverky, zajíce ap. (nosím sebou i dalekohled).
Všem fyzicky pracujícím doporučuji cvičit jógu, je méně náročná fyzicky a pomůžeme i duševně. A vlastně jógu doporučuji všem. Kdo to nezkusí, neuvěří!
Sport je důležitý i pro fyzicky pracující, protože rozhýbe tělo i jinak, než (mnohdy jednotvárná) práce.
Jinak ale pracuju ve strojírenské firmě, ze zaměstnanců cca 800 dělníků, a nemám pocit, že by většina z nich chodila z práce bůhvíjak zchvácená. Máme 21. století, těžkou práci dělají stroje. Jako nikdo se sice moc nefláká, práce se odvádí, ale že by kdokoliv musel "kmitat" a honit se, to myslím taky ne.
Každý druhý rok se u nás dělá firemní fotbalový turnaj, a "kancelářských krys" v týmech podle mě moc není
Myslím že ta závislost je jiná, že jde o něco jiného než o "únavu z fyzické práce". Ale že člověk, který o sebe dbá, je zvyklý na sobě pracovat ve všech směrech, nejen po fyzické stránce, ale i po duševní. Je vzdělanější a dosáhne na lepší práci. Naopak vyznavač gaučingu s lahváčem v ruce bude pravděpodobněji méně kvalifikovaný a z toho bude vyplývat i jeho pracovní zařazení.
Uvědomuju si, že jde o zobecňování a že budou existovat výjimky na obou stranách.
Přesně tak, sport a stačí jen rekreačně, dává jiný pohyb a hlavně v jiném prostředí
Tak ono taky je rozdíl dělat skladníka v jedné firmě a skladníka v jiné firmě. Jeden se nalíce a má to defakto na denním pořádku a druhý má celkem lážo plážo..takže takhle zevšeobecňovat to fakt nejde. Určitě dnešní doba pokročila a už to není taková ta tvrdá dřina, ale pořád jsou místa, kde se člověk nezastaví a těch je stále u dělnických pozic dost a dost..a to se ani z těm co občas dojdou z kanceláře do výroby podívat, nezdá a myslí si, že mají zaměstnanci pohodu..a přitom opak je pravdou.
Já bych to pojala tak, aby si člověk fyzicky pracující vybral sport kompenzační. Jednostrannou dřinu vyvářil třeba volejbalem nebo nohejbalem, fotbálkem, tancem, tenisem... Silovou pracovní zátěž "rozvolnil" plaváním, projížďkou na kole, stolním tenisem. Vozit v práci kolečka, stěhovat skříně či tahat konve a pak jít do posilovny zvedat činky, to je obojí záhul na podobné svaly a klouby. To ne. Mám takovou zkušenost: Když si zdravý člověk utahaný fyzickou prací po krátkém odpočinku doma obuje botasky a obleče se do sportovního, tak nějak ožije. A když je tam navíc dobrá parta někde na volejbale, tak se ta šichta ve skladu či u ponku zapomene...A kdyby té pracovní zátěže měl přeci jen moc, tak taková jóga je ideální.
Jaký si to člověk udělá, takový to má. Nevím co dodat.
Rozumím, že jste chtěl vyvolat diskuzi o sportu po únavné práci. Důvod, proč se o tom příliš nediskutuje, je prostý. Celý život je jen o prioritách a pokud jste s něčím nespokojen, měl byste to změnit - samo se to nezmění. Pokud nejste spokojen v práci, měl byste využít šance, kterou nám dnešní doba dává. Dnes je rekordně nízká nezaměstnanost a krom toho vám například internet dává možnost poslat inzerát denně do několika desítek prací. Pokud člověk nestíhá žít, asi je čas na změnu stejně tak, jako když nemá energii na to žít.
Možná to bude znít z mé strany hnusně, ale člověk, co je líný udělat něco se svým životem, čas na sportování vzhledem ke své lenosti ani nepotřebuje a končí pak akorát jako ten pivař vysedávající večery na gauči u televize anebo v hospodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.