Ahoj. Mám skromný dotaz. Roky chodím cvičit do fitka (fitness centra). Hodně zažité slovo. Najednou jsem přišel do nějakého gymu. Nechci být hnidopich, ale proč se najednou fitka jmenují podobně jako žvýkačka a jak dlouho může trvat, než se opět budou nazývat jinak? Já jsem tradicionalista a tak nějak mám rád svoji rodnou řeč. Gym je slovo, které v Čechách není zažité a nic nikdy necharakterizovalo. Děkuji
No, jenže posilovna nebo fitness centrum dává nějakou logiku a označuje něco, co je v Čechách dlouho zažité. A navíc obě slova zná wikipedie. Dejte si na googlu "Co je gym?" Asi jsem hnidopich, ale tak nějak jsem zvyklý od malička používat mozek a selský rozum a jakmile něco nechápu, nebo mi to nedává smysl, vyhýbám se tomu
iska*
Zajímavé, je vidět že žijete v Čechách, v US mají zase dlouho zažité gym, určitě jsem mnohem častěji slyšel I go to gym než I go to fitness (center), označení gym (nebo spíš zkratka) je tam běžnější, mnohem déle zažité, dokonce i když jdou do nějakého zařízení co má v názvu fitness tak amíci klidně řeknou že jdou to gym , je to prostě už hovorový název.
Je možné že v Čechách se zase zažilo fitness, gym tu holt nemá tu tradici a fitness je novotvar a čechům možná zní víc cool, tím spíš že gym mají češi spojené s gymnásium, narozdíl od američanů (tam gymnásia nemají)
tuareg
Jo Amerika. No, chtěl jsem říct, že jdu dnes do fitka, ale přehodnotil jsem aktuální módu a říkám "I go to gym!" ...třeba cestou potkám nějaký emerika men a budu in
Fitness a gym jsou jazykově na stejný úrovni, rozhodně ani jedno nemá český původ. Představte si, že ne všichni v Čechách umí česky a dneska je celosvětově "gym" jednoznačně používanější slovo.
Ja vidim rozdil nasledovne: "fitko" (fitness centrum) je misto, kde je jednak posilka, ale take sal, kde probihaji ruzne skupinove hodiny aerobicu, a "gym" beru pouze jako posilku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.