Nejste přihlášen/a.
Přátelé sportu, co jste jako já (dokážu se na sport dívat i celé hodiny).
Syn bude mít narozeniny a má slíbeny nějaké dárky od babičky, prý podle vlastního výběru. Chce in-line brusle. Jako správný puberťák si vybírá podle barvy - černá, černo-zelená (aby se líbil kamarádce). A o to je to stížené. Cenový limit má 2000,- což je relativně málo pro dobrou kvalitu. Možná bych mu tak max. litřík přidal, takže celkově max. 3000,-
Já našel snad 3 krásné kousky za akční ceny. Jenže on prostě nechce, protože ta barva, ten vzor, ... Snažím se mu vysvětlit nutný pohled na kvalitu, ale nevyznám se sám v těch parametrech.
Kluk jezdí převážně po nekvalitních cestách a občas na zámkovce. Váží s batohem a svačinou max. 45 kg.
Moje představa o nenižších možných parametrech:
- ložiska ABEC9
- tvrdost koleček 85A
- kolečka s průměrem min. 84mm
- vyšší zpěvněná stavba kolem kotníků
- AL rám
- zapínání tkaničky + přezka + suchý zip
Budu rád za věcné připomínky, rady, případně odkazy. Samozřejmostí je osobní zkušenost - recenze čtu už týden. Díky
Díky všem rádcům za upřesnění a rady!
Rozhodl jsem se díky nim na koupi po absolvování této akce - gotobrno.cz/...
Budu mít lepší přehled, co důležitého mám na bruslích požadovat a zaměříme se pak na ty, "co sedí".
Sice devadesátky kolca, ale lepší kvůli valivému odporu, když syn jezdí po nerovnostech
ABECx nevypovídá nic o kvalitě materiálu ložisek, ale o jejich přesnosti výroby, 7 stačí.
@jmlc Přesnost výroby znamená toleranci vůlí v ložisku. Takže pokud nehodláš řešit plus minus tři tisíciny milimetru v nejkritičtějším parametru mezi ABEC 5 a 9, tak se tím zaobírat u hobby bruslí opravdu nemusíš
Se značkou Tempish chybu neuděláš, mám s ní dobré zkušenosti. Za ty prachy vynikající.
No já si myslel, že zrovna ložiska a jejich kvalita je to nejdůležitější... Když pak má vyglajdaný ložiska a jede to všelijak, případně na kolobce se rozsype nebo na bruslích sekne pod druhé kolečko...
S tím průměrem kolečka to chápu - je to logické. S tím typem ložiska tomu nerozumím... "přesnost" - To jako že mám počítat s úsporou 400 a za půl roku kupovat nová ložiska kus za 150,-? To vyšší číslo nevydrží déle?
Ložisko se sekne, ledaže by se vysypala klec, a to se stává výjimečně. Nebo bys do něj systematicky sypal písek Čemu u té přesnosti obrábění nerozumíš? Plus minus tři tisíciny. ABEC nehovoří o materiálu. Za půl roku ložiska kupovat nebudeš ani se nesekne, neboj. Kup mu tam oxidzirkonnou keramiku sadu za tři litry a máš po starostech.
Hrával jsem hokej na inline bruslích na obyčejných ložiskách a že to byl dynamický nápor na podvozek, to si piš a nic se nevysypalo.
Takže je to opět jen "reklamní řeč" - kupte si lepší, vezměte vyšší čísla, bude to jen o 400,- dražší...
No vidíte, já si myslel, že stejně jako u "tvrdosti materiálu koleček" bude i tady rozdíl v kvalitě ložiska a jeho trvanlivosti.
No teď si čtu v jedné větě v obchodu, že číslo ložiska je vlastně úplně zbytečný údaj, že je to jedno, ale máme kupovat raději 7-9 než 3-5 a nejlépe ABEC 9 chrome top - speed, hi-precision. No tak zrovna v jednom souvětí mít tuto informaci je docela super rada.
Pokud z mě neznámého důvodu u hobby bruslí bazíruješ na ložiskách, tak se zaměř na značky SKF, ILQ nebo SG. Pokud to nebudou vyloženě noname křápy brusle z Decathlonu, ale např K2, Tempish, Rollerblade, tak ty ložiska fakt neřeš a na kecy o "vyšším čílsle"nedej. sportobchod.cz/...
A jsi si jistý, že máš syna?. Musíš mu vštípit do hlavy (metodu nechám na tobě), že na prvním místě je kvalita pak vzhled. Silně mi to připomíná diskuze s ženskýma. "Viděla jsem ti takovej pěknej mobil". Je úplně jedno, že je na prd, hlavně, že je růžovej. NE! Vůbec. Technika má nejdřív fungovat pak teprve se líbit. Jak je to naopak je to špatně. A že se tak děje víc a víc
...jinak výběr a požadavky co jsi psal jsou odpovídající..abych neplácal jen do větru
je to nemoc...naši to řešili tak, že když něco vybírali oni tak vždycky koupili kvalitní věc a jestli se mi nelíbila, tak jsem měl smůlu. Jinou bych nedostal. Aneb.."Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci" A když jsem si něco vybral já sám...tak jsem byl přemluven, abych nespěchal a počkal si na lepší..
Mě třeba všechny K2, až na ty za 10 tisíc a více, tlačily, takže to je taky leckdy subjektivní. Já kupoval Rollerblade Sirio 90 SP a super, pohodlné, rychlé...
Kolega mi teď psal, že "se říká", větší průměr koleček snižuje ovladatelnost bruslí. Středně pokročilý to zvládne, ale dítě s občasnou jízdou po vesnici prý může mít problémy - máte zkušenosti i s tímto?
Pokud bychom se bavili o vyloženě free style, tak by měl kolega samozřejmě pravdu. Běžné ježdění by měl pubescent na devadesátkách zvládnout. Větší průměry >100 jsou již na rychlostní ježdění. Ale pokud chce synátor na bruslích vymetat kdejaké zákoutí, obrubníky nebo kočičí hlavy, tak budou lepší ty 84 mm.
Já mám své, které mi kluk bere - má o 2 čísla menší nohu, tak si přihodí ponožku a valí... jenže už mi je dost obouchal a urval brzdu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.