Nejste přihlášen/a.
Jezdím do práce cca 6km. Staré kolo (favorit) už dosluhuje . Jaké kolo by jste mě doporučily. Co by mělo mít? Mám pořídit s tlumiči? S kotoučovými brzdami? Na co si dát pozor , aby bylo co nejvíce bezudržbové. Třeba když jsem byl v rakousku , tak tam dost používaly v zadním kole planetovou přehazovačku . Má smysl?
Právě proto se ptám , zda to má smysl . A favorita mám v cajku ,pár let nové ráfky , špice, ložiska , na klice mám zapouzdřená ložiska a jede to opravdu jak vítr. Ale takzvaně je už dost dotlučený , blatníky jsou staré hliníkové . Prostě vypadá hrozně , a nechce se mě rozdělávat , stříkat rám (nemám chut se v tom vrtat). A v práci máme pár desítek let staré kolo s planetovou převodovkou (5 kvaltu) a nikdy se na tom nic neměnilo . Je tam silný klasický řetěz a ozubená kola oproti slabounkému u moderních kol , kde se stále kříží řetěz (nejde kolmo).Já jsem za ty roky vyměnil už několik řetězu , zadních 5 koleček a i přední tác .Takže o bezudržbovosti se nedá mluvit.
Právě favorit je dělanej poctivě (taky rám je pěkně těžkej) , abych nekoupil nějakej kepl a nebyl hodně sklamanej.
Dvě hlediska: terén a cena.
Záleží na tom, v jaké krajině jezdíte, jestli v Polabí nebo na Hané po rovině nebo v podhůří do kopců a z kopců, jestli po silnici nebo cestou necestou (tam by se hodila odpružená vidlice)
Záleží na tom, kam si můžete kolo uložit, například v Pardubicích a podobných městech, kde se odedávna jezdilo do práce nebo na nádraží na kole, bývaly u nádraží nebo v zaměstnání stojany na kola se stříškou a kolo počkalo a nikdo z něho nic neukradl. Chlapi si nechávali kolo opřené o zeď u hospody a nekradlo se. Takže to chce kolo, kde vám nikdo nebude závidět, neukradne vám ho, nebo nevočeše.
Co se pohodlí týká, asi by to chtělo pohodlné kolo s pohodlným sedadlem, jednoduchou přehazovačkou, nosičem na tašku, rovnými řídítky, blatníky, kompletním osvětlením vpředu, vzadu z ze stran (nalepené reflexní pásky na rámu), jednoduchou údržbou. Na těch pár (šest) kilometrů musí stačit i obyčejná plečka bez přehazovačky, ale je nová doba, přehazovačka je standard, tak proč ne. V dnešní době to chce hlavně mít reflexní oblečení a helmu.
Starý dobrý favorit (Favorit Rokycany) je dělaný z poctivého materiálu, i po padesáti letech jezdí s původními převody, řetězem, ráfky, šlapkami, ložisky, dráty, sedlem i jezdcem. Stačí běžná údržba a jednou za rok poctivá údržba, včas měnit brzdové špalíky a když je potřeba i ložiska (věnečky s kuličkami) i pneumatiky a duše (sice drží i dvacet třicet let staré duše, ale pro jistotu je lepší je včas vyměnit). Na opravu stačí pár klíčů, stahovák na pětikolečko, olejnička a kus hadru. Pár náhradních dílů (duše, ventilky, klínky šlapek, spojka řetězu, lepení na duše a hadr na ruce).
Při každoroční celkové revizi a údržbě důkladně vyčistit náboje od staré vazelíny a před sezónou opět promazat (jako u všech jiných kol), pokud je třeba trochu vycentroval. Včas vyhodit vyčvachtaná ložiska. Po jízdě v blátě a dešti kolo umýt, osušit a uklidit pod střechu.
Nevýhodou jsou berany (řídítka pro jízdu s ohnutými zády), šílené je úzké kožené sedlo, podle tvaru vypadá jako hlava lišky, které tlačí do zadku, na favorita se těžko dává nosič, s blatníkama vypadá směšně, ale blatníky jsou nutnost, jinak má jezdec na zádech od zadku až po čepici blátivý pruh. Hlavně to chce mít světlo vpředu i vzadu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.