Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řetěz občas přeskočí jakoby o zub

Od: postcd® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

když na horském kole (zhruba 17 let staré) zabírám (jedu do kopce a pořádně šlapu do pedálů), tak se mi stává docela často, že řetěz přeskočí o jeden zub dopředu. Asi se to děje vzadu na ozubených kolečcích.

Přehazovačku jsem nikdy nerozebíral a nevyznám se v tom, ale když lepím duši v zadním kole, tak se kolo sundavá a pak třeba zkusím v zadu na přehazovačce povolit nebo přitáhnout bovden aby to nerachtalo a jelo co nejčistěji.

Přehazovačka (to co vede řetěz mezi jednotlivými kolečky v zadu) má vůli (když s tím hýbu od kola a ke kolu, tak nejspodnější část přehazovačky se pohybuje 5mm sem a 5mm tam), jako kdyby v místě šroubu který to připevňuje k rámu nějaká plastová výplň mírně ojetá díky které je tam vůle. Ale šroub mi přijde dotažený na maximum.

Zde je skvělé video ohledně seřízení přehazovačky:

Nezkusili byste mi popsat co mám zkusit udělat jak zjistit příčinu?

Přehazovačka to je Shimano STX RC

Přijde mi že není na "patce" ale je přímo přitažená šroubem k rámu (šroub jsem zmiňoval, že mi přijde dotažený na maximum)

Děkuji

doplněno 22.03.18 16:13:

Zde je vyfoceno jak to vypadá, takže problém bude asi ve špatných zubech předních koleček (převodníku). A řetěz má 132,5 mm (11 dílků). Máte někdo nápad jak zjistit kterým typ převodníku mám hledat na internetu aby tam padnul? Napadá mě to pracně odmastit a vyčistit, hledat nějaký vyražený typ. Jak to sundat, jen šroubky, nebo musím povolit celou kliku (asi tím čtvercovým otvorem, nenašel jsem nic čím bych to povolil). Mám dojem, že mám klíč na povlení těch šroubků převodníků které tam někde budou).

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vyměň si řetěz. Máš ho vytahanej. No a ozubená kola taky, když koukám, že je to stará plečka.

hodnocení

Děkuji, podívám se na to a zvážím to, ale (jako někdo kdo tomu nerozumí) mám pocit že toto nemusí být jediná příčina toho že to občas přeskočí.

Zde je skvělé video ohledně opotřebení řetězu a převodových koleček:

hodnocení

2x

Přehazovačka za tom nejspíš nemůže. Spíš je to o opotřebení pastorků (koleček).

hodnocení

2x
Jestli máš na řetěz najeto víc jak 3000km nebo jezdíš na sílu a taháš kopce nohama místo vyšší frekvence na větší kolečka, tak o žádných další příčinách nepolemizuj,kup nový řetěz a zadní zuby a buď rád jestli to neodprdla i přední rozeta. Dneska ty řetězy nemají stejnou životnost jako celé kolo jak to bylo za komanče. Řetěz je spotřebák a kdo víc jezdí mění ho třeba i 2x do roka aby neočesal zuby.

gregor*
hodnocení

2x

Jak už psali nademnou, potřeba vyměnit řeťez. A pokud to bude ,,střílet" i potom, tak i pastorek a nebo i převodník. Mě to dělalo, třeba jen na prostředním převodníku.

Jsou to dnes stokorunové polořky.

hodnocení

2x
Když se na to dívám, kazeta je v háji, možná ještě největší pastorek by byl použitelný a převodníky jsou taky ko. Nejspíš bych to vyměnil i s řetězem a ten co máš bych použil později. Jestli nevíš co a jak, odvez to někam do servisu. Nevím jaká je nabídka na tak staré kolo, takže možná to bude i s klikama.

hodnocení

0x
Životnost řetězu se neměří podle kilometrů, ale podle měrky nebo šupléry. Nastavíš si 132 na šupléře, což odpovídá 11 článkům, vložíš mezi články a roztáhneš na doraz. Pokud naměříš 132.8 mm je řetěz vytahaný. Pokud naměříš víc, je v háji kazeta a nejspíš taky převodník. Záleží kolik naměříš, dle toho se nový řetěz může ještě chytit, ale nemusí.

hodnocení

0x

Hned jsem si vzpoměl na svého kolegu..."samorosta"..který za mnou přišel s podobnou otázkou.."Nevíš čím může být to, že mi přeskakuje řetěz?"..A protože jsem ho dobře znal..ptám se ho "A jak dlouho tam ten řetěz máte?"..Jeho odpověď byla "No...asi od roku 1956"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]