Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jezdím na horském kole v běžeckých teniskách, ale i když mám trailové, tedy s členitou podrážkou, stačí trošku vlhkosti na pedále a kloužou. Ale nemám zrovna kondici a tak do kopců kolo tlačím. Jezdím po různých horských pěšinkách - kameny, kořeny, bláto, proto je pro mne pohodlné obutí důležité. V běžekých botách se chodí fakt skvěle. Nicméně z důvodu bezpečnosti hledám lepší boty. Ale neorientuji se. Jaký typ obuvi se pro to hodí? Aby se v tom dal vyšpalat kopec a zárověň se dalo jezdit na kole? Podle čeho to mám hledat. Google mi nabízí cyklistické tretry, ale tomu moc nerozumím. Dá se to použít na normální pedály? Nebo se to nacvakává na něco?
Cyklistické tretry používají nášlapné systémy, např. SPD od Shimana. V podrážce treter jsou tzv. "kufry"( obrázek), které se zacvaknou do pedálů k tomu určených (např. obrázek zde nebo zde). Systémů je více a kufry i pedály se mnohdy více či méně liší, ale Shimano je asi nejpoužívanější (systém SPD na horská kola, SPD-SL na silniční). Sám jsem se nášlapům ze začátku trochu bránil, dnes už bych ale bez nich do terénu nevyjel a považuji je za samozřejmé i na silničce.
Asi se Vám ale nebude zamlouvat fakt, že chodit v tretrách moc pohodlně nejde. V terénu je to doslova o hubu - tvrdá podrážka klouže, boty jsou pro chůzi příliš pevné a v podrážce a kufrech se opravdu skvěle drží bahno, větvičky apod. Ani na tvrdém a rovném povrchu to není o moc lepší. Přiznávám ale, že jsem moc treter zatím nezkoušel a dlouhodobě používám tretry zn. Force (typ MTB Free), což není zrovna prémiová značka. Možná existují nějaké, ve kterých se dá chodit lépe, ale ty budou mít asi více společného s běžnými botami, než s cyklistickými tretrami. Zde je např. nazývají rekreační tretry.
Použít tretry na normální pedály bych nedoporučoval, bude to klouzat ještě více. Ale dělají se třeba pedály, kde je nášlap jen z jedné strany a z té druhé je obyčejný pedál, takže se to dá podle potřeby střídat. Viz např. Shimano PD-M324.
stačí trošku vlhkosti na pedále a kloužou...
V souvislosti s tím, co píše @scv o tretrách, si dovolím na otázku reagovat otázkou a dávám k uvážení: O klipsnách jste neuvažoval? S klipsnou je jedno jakou použijete botu, uklouznutí nehrozí, narozdíl od treter stojí pár šupů, takže dle mého to za vyzkoušení stojí. Jenom proboha ze začátku neutahovat na krev. Pád do boku bolí. Obzvlášť na asfaltu .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.