Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Patřím k těm, kteří chtějí a potřebují zhubnout. Hledám nějakou pomoc, ale moc se mi nedaří. Lékaři, ale i odborné poradny, jsou zpoplatněny (dávat 500,00 Kč za půlhodinovou návštěvu se mi nechce, ale přesto jsem absolovoval dvě návštěvy a jsem zklamaný. Nic neříkající a nekonkrétní řeči a dostal jsem "vysoce individualizovaný jídelníček", který byl stažený někde z internetu a neodpovídal tomu, o čem jsem mluvil), zdravotní mi neumí nabídnout radu.
OK, za svůj stav si mohu sám a tak se s tím musím i sám poprat. Takže hledám na internetu, zda neexistuje místo, kde mi poradí (to se snad stane i zde, ale kdyby to bylo možné, rád bych aby byl někde alespoň trochu nějaký odborný dohled.
Proto se zeptám, zda nevíte o nějaké poradně, kde mi mohou odborně pomoci, protože babské rady se mi moc nelíbí
Na to existuje jediná univerzální rada: upravit jídelníček jak co do kalorií, tak i skladby. Že se tloustne ze sladkého je pověra, příčina je jen v tom, že se sladkého sní přespříliš. Dobré je vyhýbat se tukům a alkoholu. Zde je kalorický obsah:
tuky: 9 kcal, alkohol: 7 kcal, sacharidy a bílkoviny: 4 kcal
Na nějaké diety nevěřím, přiživují se na tom mraky chytrolínů. Strava má být vyvážená. Samozřejmě musí být i nějaký kalorický výdej. Nemusí to být přímo nezáživné cvičení, stačí delší procházky, nebo jízda na kole.
Dobrý den. Napadlo mě, pokud nechcete platit za různé výživové poradce atd. mrkněte se na facebook na skupinky boj za nový tělo, nebo ovládněte svůj metabolismus. Najdete tam lidi, kteří řeší stejné problémy, vzájemně se podporují a radí si zdarma, sdělují si své zkušenosti atd. Zkuste to omrknout, zda by Vás to nepomohlo nastartovat tou správnou cestou.Třeba by se Vám lépe hublo s nělým kdo je na tom stejně jako Vy. Prosím nebrat v žádném případě jako reklamu, je to opravdu pouze jen doporučení a rada (dceři to pomohlo). Přeji hodně úspěchů, ať se Vám to podaří!
Já si samozřejmě rád zaplatím, když v tom bude nějaký smysl. Nyní je však moje zkušenost taková, že jsem to zkusil. Zašel si do poradny a platil. Platil jsem půl hodiny za to, že se mě slečna vyptávala, jaké jídlo jím a jaké jídlo nejím, aby se mi udělal jídelníček na míru. Řeknu že nesnáším syrovou papriku a nesnáším rajskou polévku. Tak jsem dostal jídelníček, kde byla třikrát týdně syrová paprika (ale třeba okurka salátovka ani jednou) a samozřejmě rajská polévka. Jídelníček byl na nějakých 7500 kalorií denně. Když jsem tam přišel za měsíc, už na mě čekal nový jídelníček, který měl jen 6500 kalorií denně. Bohužel, koukal jsem se pozorně a zjistil, že ty jídelníčky byly naprosto totožné, včetně množství surovin. A ve finále jsem to jako vtipnou historku říkal kolegovi, který chodil do jiné poradny a dostal tam ten stejný jídelníček.
Za 3000,00 dobrá práce a udělal jsem si bohužel obrázek, no. Mít možnost jít někam, kde mi změří právě nějaké indexy, dají mi doporučení právě na nějaké vhodné suroviny právě pro mě, nedají mi radu že mám čtyřikrát týdně odejít z domu na 3 hodiny se procházet, tak s tím problém nemám
Mně změnilo život tohle: nizkosacharidovadieta.cz/...
Nenechte se zmást tím, že to začíná pojednáním o cukrovce. Dočtěte do konce.
Začala jsem v půlce března, t.j. před 3,5měsíci. První týden je těžký, druhý je trochu lepší, od třetího týdne se cítím báječně. Jím kaloricky víc než dřív, mám mnohem víc energie, lépe spím. Nevážím se, tak nemůžu argumentovat hmotností. Místo toho se měřím a v současné době jsem v pase štíhlejší o 13cm a přes zadek cca o 7cm.
Porce jídla nijak neodměřuji, prostě jím, když mám hlad a tolik, kolik se do mě vejde. Přezdívám tomu dieta mastné huby.
Odkyselit organismus, jinak se hubnutí nedaří a kila se vrátí. Tělo ve snaze ředit toxiny zadržuje vodu.To jsou taky nějaká ta kila. Jíst pestře, hodně zeleniny, semínek,ořechů a omezte přílohy. Hodně pijte čistou vodu. Přečíst si knížku Hany Synkové: Byla jsem tlustá, jsem, jaká jsem. A sportovat nebo chodit na výlety, klusat, jezdit na kole. Kalorie nepočítat, maximálně se měřit a věřit, že to funguje. Představovat si, jak jsem štíhlý, lehký, prostě i v té hlavě to přeštelovat. Tučné partie si masírujte.
To odkyselení spočívá především v tom, že nebudete jíst sladkosti, buchty, přeslazené tyčinky, chipsy, pít colu a sladké nápoje, omezíte kafe, paštiky, smažené, uzeniny. Pokud jíte hodně masa, tak omezte aspoň to vepřové. Taky používejte míň másla a smetany.
A staré pravidlo: nejvíc jíst ráno a v průběhu dne ubírat. Ovoce jíst samotné mezi jídly. S jídlem by se zbrzdilo jeho trávení a zhoršilo jeho využití. A hodně pít čistou vodu nebo citronádu. Jakmile se změní strava na zdravější, tak to nežádoucí se musí dostat ven, vyplavit. Ořechy jsou hodně kalorické, ale minerály z nich potřebujeme. Některé se dokonce zúčastní spalování tuků a hlavně udržují tělo v kondici. Arašídy se nepočítaj mezi ořechy. Mám na mysli vlašáky, mandle ap.
Znám více lidí, co shodilo, jen když se dalo na tzv. dělenou stravu.
Předpokládám, že se jinak hubne z 90ti kilo na 75 kilo a jinak ze 145ti kilo na 100 kilo. Já jsem ten druhý příklad, když jsem celý život vrcholově sportoval a před šestnácti lety utrpěl úraz zad. Od té doby nesportuji a i když se nepřejídám (vyjímečně), tak nabírám tak 3-4 kila ročně. To je tak málo, že to na váze prostě neregistruji.
Hrával jsem vrcholově ragby, takže už na začátku jsem startoval z cca 100kg a nebyl jsem žádná sušinka, takže mohu říci, že 90-100 kg je moje ideální váha.
Byl jsem na dvou pohovorech u lékaře, kde jsem uvažoval o podvázání žaludku, kdy jsme ale společně došli k tomu, že nejsem vhodný pro tuto metodu. Jím standardní porce jídla, žádné nadstandardní množství. Když si občas dávám knedlíky, tak sním tři, maximálně čtyři. Bohužel, nedokážu se neaučit jíst pravidelně a i když jím normální porce, jím třeba jen dvakrát denně.
A samozřejmě si lžu. Občas si dám smažené, občas si koupím čokoládu, často piju sladké limonády (kromě těch limonád nemám až tak velký problém se sladkým a omezit jej pro mě není problém). Jenže nejsem nejmladší (nad 40 let).
Takže mi jde o to, že mi hodně pomůže omezit sladké pití (pokouším se již několik měsíců zrušit a pít vodu, což se mi daří tak na 50% a pomáhám si sirupem, nebo alespoň pepsi max bez cukru) a jíst menší porce a pravidelně. Dvě jednoduché rady, které se mi nedaří realizovat a tak hledám pomoc někoho, kdo si tím prošel, případně má znalosti, které mi pomohou. Proto si myslím, že jednoduchá rada neexistuje.
Zde je anonymita a tak nemám tendenci ani podvědomě lhát a vylepšovat si svůj obrázek a shrnu to pro info:
Zelenina: Mám moc rád syrovou zeleninu, mám moc rád saláty. Vyjímku tvoří paprika, ale v salátu ji sním. Bohužel, psychicky to pro mne není jídlo a neumím se naprogramovat tak, že bych si dal zeleninový salát a řekl si "tak a teď jsem po večeři". Takže s tímto bojuji.
Co jím? Ve všední dny jsem v kanceláři. Beru si snídani, nebo nějakou svačinu, ale díky času se k jídlu většinou nedostanu, až na oběd. V jedenáct jdu na standardní meničko do hospody. Moje nejoblíbenější příloha je rýže, ale pochopitelně si dávám všehochuť, včetně hranolek (řekněme jednou týdně). Domů z kanceláře přijdu kolem šesté a hned se najím. Většinou to, co měla manželka s dětmi na oběd. Výhoda je, že jsem už najezený a pak jím už jen vyjímečně.
Samozřejmě, když budu jíst dle toho, jak to zde popisuji, tak asi nebudu mít 145 kg, takže hřeším. Jednou týdně si děti vyřvou pizzu a já neodolám a půlu sním taky (a druhý den na snídani to, co nesníme). Problém je pro mě léto, kdy chodíme s přáteli na zahrádku, kde si vždy něco dáme a jedná se vždy o něco smaženého. Takže podzim, zima a jaro se držím, ale vánoce a právě léto přibírám. A je to opravdu jen třeba 3 kila ročně a já to poznal prakticky jen tak, že jsem se koukal na staré fotografie.
Největší problém = sladké pití. Alkohol a pivo piju velice vyjímečně (pět piv za rok?). Doma se snažím vodu, nebo alespoň vodu se sirupem. Kdo to nezná, tomu to připadá jako hloupost a nesmysl, ale prostě musím něco sladkého vypít a přešel jsem na pepsi max, která mi chutná. Ale taky to asi není moc zdravé, vypít půl litru deně, takže doufám, že je to přechodné a že se dopracuji k tomu, že mi bude "chutnant" čistá voda. Když to omezím, zjišťuji, že vypiju třeba jen dvě deci vody denně.
Ale tenhle problém chápu a vím, co je mým cílem. Jde mi o doprovodné akce. Polévky jsou dobrý nápad. Chtěl jsem trochu cvičit (chtěl jsem chodit, ale když jsem byl v poradně, poradkyně mi doporučila vyrazit 3-4x týdně na tříhodinovou procházku. Asi by to pomohlo, ale to je problém, když chodím kolem šesté z práce domů a chci taky nějaký čas být s dětmi), tak jsem chtěl nějaké jednoduché cviky na půl hodiny denně. Pak se dočtu, že to nemá smysl, protože tuky se začnou spalovat až po 45 minutách cvičení, takže bych musel cvičit minimálně hodinu, aby to mělo smysl. A k tomu mi chybí odhodlání. Nebo jsem si řekl, že začnu den zdravě. Nemám čas na snídani, tak si vezmu do ruky jogurtové mléko. Zaplním žaludek a jogurt je přece zdravý. Zase se dozvím že omyl a jedná se o přeslazenou tekutinu.
To jsou právě ty drobnosti, které chci poradit. Nejsem jedinný, co řeší podobný problém a potřebuji argumenty k tomu, abych odboural ty důvody, kterými si obhajuji, že to nejde
Připadá mi, že toho sníte strašně málo, někde je chyba. Limonádu si nařeďte vodou půl napůl. Jestli to dokážete vypít.
Kde je káva - cukr, smetana?
Proč doma nesnídáte? Proč nemáte čas si v práci udělat chvilku na svačinu?
Co děláte o víkendu? Sportujte - cvičte, možná tedy choďte tu hodinu v SO+NE.
I dvaceti minutové cvičení v úterý a čtvrtek Vám zpevní tělo a zažene chuť k jídlu. /hormon štěstí/.
Dojíždíte? Jezdíte autem nebo vlakem, MHD? Malé jídlo lze skousnout i během cestování /i když se to moc nedoporučuje. Zažene alespoň první, vlčí hlad.
Jogurtový nápoj - lepší čistý kefír, či acidofilní mléko bez příchutě. Vždy je v nabídce bílá, neochucená varianta.
Zeleninový salát doplňte vařeným bílým masem ve vodě /farmářské kuře, krůta/, nebo ogrilovaným, či vařeným na páře.
Jak máte zorganizovaný čas v zaměstnání? Zvládáte systém v práci. Nedalo by se něco dělat efektivněji, ušetřit čas a v klidu se najíst. Kolik minut proklábosíte s kolegy, nebo psaním SMS, či voláním? Zde si musíte najít odpovědi sám.
Jenom můj osobní názor na sladké limonády a nápoje colového typu. Tyto chemické limonády vytvářejí závislost a pro lidské tělo jsou jedovaté, rakovinotvorné. Stejně tak kuře v KFC. Nevím, co tam přidávají, ale myslím si, že něco ano, co ovlivňuje mysl a mozkové buňky. Měla jsem období, kdy jsem tam musela dvakrát týdně. Byla prostě chuť a touha. Když jsem si to po měsíci uvědomila, bylo vyhráno. Dnes tam nejdu vůbec, jdu okolo s nechutí i okolo mekáče. Zde naštěstí jsem byla pouze jednou na hamburgeru. A vůbec - nechutné, minimální, sladké placky s trochou humáčového masa, kdoví odkud doveženého.
Klamerko, to je ten začarovaný kruh. Měl jsem taky úraz páteře a navíc se mi objevily nevratné změny, tak moc sportovat nemůžu. Proto jsem za posledních 5 let přibral 20 kg (nyní 105). Snažím se redukovat tuky, místo másla používám Floru Light (30 % rostlinných tuků), sladím jen syntetickými sladidly, piju jen limonády s jejich obsahem. Jinak bych byl na tom podstatně hůř. Pokud se bez cukru neobejdeš, zkus si najít něco o glykemickém indexu. Málo kdo ví o jeho významu.
Mě nejvíce pomohla kniha a rady v ní a samozřejmě se podle ní i řídit.
Ono to hubnutí je totiž práce. Přemýšlení, myšlení trochu dopředu, nakupování, vaření podle vhodného výběru jídel a celkového jídelníčku, odvažování. A hlavně vůle vydržet.
To jídlo, je milé, příjemné, ale to shazování již dá zabrat.
Ta kniha se jmenuje ,,Abychom netloustli,, a sestavili ji Přemysl Doberský a Jitka Horáčková.
Najdete v ní různé druhy diet, s různými kalorickými hodnotami pro lehce pracující i těžce.
Vždy je v rámečku co a kolik na váhu si můžete dopřát k snídani, svačině, obědu, odpolední svačině a k večeři.
Je lepší, váhu snižovat pomalu, postupně, ne nárazově. Když se zasekne, tak zařadit ovocno-zeleninový den.
Dost jednoduché rady, žádná zbytečná omáčka okolo.
Když se jednou dietu naučíte, tak si ji již pamatujete.
Mám knihu z roku 1976. Je zde i plno receptů. Potraviny v roce 1976 a okolo tohoto roku byly trochu omezené, dnešní trh nabízí určitě pestřejší nabídku. Ale každý se s tím jistě popere. Jiná, další přepracovaná vydání budou snad podobná a jistě Vám pomohou.
A dívala jsem se, že vydání, co mám já, na internetu seženete z druhé ruky již za 29 Kč www.odkarla.cz
Dále si člověk si musí uvědomit, že trochu hladu neuškodí, že tak by to mělo správně být a jít si vypít zatím sklenku vody.
Nežijeme, abychom jedli, ale naopak.
Doporučuji si koupit malou váhu na odvažování jídla. Máte ji na kuchyňské lince a proto by neměla zabírat mnoho místa. Možná si myslíte, že jíte málo, ale náš pohled na množství jídla, kolik ještě můžeme, je velmi, velmi zkreslený. Též je dobré se naučit, které potraviny mají nízkou kalorickou hodnotu. Sáhnete potom po kousku chleba, než po housce, krůtím mase, než po vepřovým. Dopřáváme si samozřejmě více, než bychom směli. I ta Vaše stoupající váha tomu napovídá. Máte větší energetický příjem, než výdej.
S pohybem pozor. Jakmile máte bajvočko 140 kg, nemůžete začít běhat a poskakovat. Zničíte si klouby.
Lepší je pohyb ve vodě, anebo doma v leže na měkké podložce.
Tohle jsem ještě nezmiňoval. Ten problém, který jsem také řešil, byla u diet právě ta příprava. Výživoví poradci mají heslo, že jíme proto, abychom žili a nežijeme proto, abychom jedli. OK, jenže když jsem dietu držel a snažil se s tím něco dělat, tak jsem strávil mnohem více času právě přípravou jídla, než když na to neberu ohled.
Nakoupit suroviny, všechny si je odvážit, uvařit jen pro sebe...
Ale již toho nechám, takhle to vypadá, že zase hledám důvody, proč to nejde. Naopak, já se snažím přijít na to, jak to jít může. Sladké limonády již řeším. Uvažuji, že se vykašlu kompletně na pečivo, nebo alespon na to bílé. A na mobil si dám upomínku, že v sedum přijdu do práce, tak v sedum dvacet mi pípne, že si mám dát jogurt s kukuřičnými lupínkami a podobně. A uvidím, zda pomůže. V této fázi se nevyhnu obědům v restauraci, ale kdyby to byl jedinný problém, který mi zbyde, není to špatný začátek
Omlouvám se, ale kukuřičné lupínky nedoporučuji. Není to vhodné ke konzumaci. Upražené, osmahnuté, bez nějakých výživových hodnot, vše zničené, prázdné kalorie. Kukuřice bývá geneticky modifikovaná /GMO/, já ji třeba vůbec nejím. Leda bych jedla tu, kterou si vypěstuji sama a ze zdravého semene.
K jogurtu si dejte plátek tmavého, žitného chleba. Jogurt bílý a do něj třeba lžičku medu od včelaře. Potom je také dobré žervé s jablkem, nebo s mrkví, nebo cottage opět s plátkem tmavého chleba, anebo dovnitř pokrájet pažitku, petrželku. V krabičce můžete mít na zobání směs ořechů. Vše natural. Základ slunečnicové semínko. Dýňové, mandle, lískové, kešu, malinko para - ty si můžete nasekat na menší. apod. Opět, odvážit si malé množství 2-3 dkg, kolik to asi je nebo měrku. A to do jogurtu, nebo jen tak pozobávat.
Vaření dietního jídla lze skloubit i s vařením pro rodinu, nemusíte vařit jenom sám pro sebe, manželka to zvládne.
Ahoj, asi už budu psát pozdě ale po poranění páteře, doporučuji plavání. V plavání člověk protáhne všechny svaly a taky spaluje přebytečné kila.
Tady je video jednoho japonce. Je to chlap, kterému doktoři řekli, že jestli nezačne něco dělat se svoji Váhou, tak tu dlouho nepobude. Začal tedy uvažovat co a jak a našel plavání, zaujalo ho totální plavání, no a dnes je to špička v totálním plavání na světě. Hudební doprovod je šílený ale ten ladný a uvolněný pohyb ve vodě stojí za to. Plavání opravdu doporučuji
Pokud plavat neumíš, doporučuji kontaktovat jedny trenéry plavání ( totalniplavani-morava.cz/... ). Já prodělal kurzy u Katky. A mohu říci, že plavání se mi zlepšilo o 100% Doslova si užívám plavání.
Co se týče jídelníčku, tak bych pepsi vypustil úplně. Větší sajrajt snad ani nejde pít. Chvíli to nepůjde a budeš mít nutkání ji si ji koupit ale když vydržíš, tak si tělo odvykne.
Já jedu na šťávách ze zeleniny a ovoce. Plus si dělám sirupy z černého bezu, rybízu. A do toho klasické domácí jídla z tradiční české kuchyně a nestěžuje si ani tělo ani já.
Znám lékařku - výživovou poradkni, ale ty platby nejsou tak zlé, jak uvádíte. Registrace a 1. prohlídka - 500 Kč. Každá další návštěva /zhruba po měsíci/ pokaždé 100 Kč.
Jinak si můžete poradit sám. Pokud jste rozumný a víte, co jíst a co ne. Pokud se vyhnete hranolkům, hamburgrům, chipsům...
1/ Pravidelná strava - 5 až 6 x denně. Tedy častěji a nepříliš velké porce. Nejhorší je celý den hladovět a večer se nažuchnout k prasknutí. Hlavně dostatek zeleniny, ovoce, jogurty, sýry, pokud pečivo, tak tmavé, vyloučit housky a rohlíčky. Omezit či úplně vyloučit sladké. Maso libové, hodně drůbeží, vyloučit smažená jídla.
Pití - ta pepsi cola Vám nic nedá. Že je bez cukru? Stejný utrejch, jako s cukrem. Pijte nejraději normální čistou vodu, různé přírodní minerálky a neslazený čaj, nejlépe bylinkový. Ty minerálky - nazaměřit se na jednu značku, ale střídat je.
Tuto stravu doplnit vhodným pohybem. Podle toho, co zvládnete. Jízda na kole, pěší výšlapy, kolečkové brusle, plavání. Prima jsou trekové hole.
Ano, tohle jsou ty babské rady, které nechcete slyšet. Ale jsou pravdivé. Pokud mi za ně pošlete pětistovku, povyšuji se na vašeho výživového poradce. Protože o tom něco vím.
Žádný doktor Vám nic jiného neřekne. Znala jsem jednoho, takového samosrosta, vesnického starého felčara a ten říkal: NEŽRAT A HEJBAT SE! A měl pravdu. Co v tom, člověče, hledáte za problémy? Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.