Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pintballové kuličky

Od: est2 odpovědí: 3 změna:

Zajímalo by mě, jak fungují painballové kuličky. V praxi jsem neviděl, koukal jsem jen na videa na Youtube.

Koupím paintballovou zbraň a do nádržky vložím kuličky, ty jsou postupně vystřelovány. Koukal jsem na eshopy a píšou, že střílí např. rychlostí 8 kuliček za vteřinu a dostřel je třeba až 50 metrů.

Zajímalo by mě, když budu střílet na vzdálenost menší, třeba jen 15 metrů, zda to toho člověka bolí, zda ho výstřel může zranit. A pak by mě zajímalo, jestli ta barva jde z oblečení snadno vyprat a zda jde snadno smýt z kůže, pokud zasáhnu třeba do vlasů nebo na ruce či obličej.

A zda se barva rozprskne do větší plochy, nebo zanechá po dostřelu jen malou stopu na oblečení.

A nakonec by mě zajímalo, koukal jsem na eshopy a nejlevnější zbraně jsou okolo 2500 Kč, jak je to s přesností zásahu a na čem záleží (např. délce pušky? existence zaměřovače?).

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano bolí a dělají i pěkné modřiny, brýle a ochrané prostředky jsou nezbytné. Oprat to jde ale pořád je to barva, která na některé látce může udělat fleky. Rozprskne se tak moc, jak je silná zbraň a vzdálenost, asi jako když hodíte po někom vajíčko. Cenu zbraní určuje značka, přesnost, výbava a třeba ještě dokonalost repliky.

nomad*
hodnocení

1x

Na 15 metrů nebolí (pokud teda netrefíte oko :-D), ale dejme tomu do 5 metrů je dobré netrefovat prsty. Obecně zásah spíše štípne. Záleží samozřejmě na konkrétní zbrani.

Zranit se lze, proto se na paintball vždy používá maska, chránící celý obličej. Dobrá praxe jsou též rukavice a boty s tvrdou špičkou, na ochranu prstů. Není kupříkladu výjimkou, že se nějaký trotl při přenosu zbraně trefí do prstů na nohou a to bývá na dlahu. :)

Barvu lze snadno vyprat i smýt. Při kolmém zásahu se udělá menší stopa, při šikmém se barva obykle rozcákne.

Pokud jste začátečník, nehledal bych nějakou dražší zbraň. Hlavně když máte lidi, co si půjdou zahrát s Vámi. Ostatně existují všelijaké kluby, kde by Vám po dohodě třeba zbraň i půjčili a nechali Vás zahrát si s nimi. A kde byste tak praktickou ukázkou zjistil vše, na co se zde ptáte. :)

hodnocení

0x

Kuličky jsou v podstatě gelové (želatinové) kuličky, uvnitř je jakoby řídká marmeláda. Takže po zásahu bolí ten želatinový obal a následně se rozprskne "marmeláda". Na malou vzdálenost to dělá moc pěkné modřiny a pekelně bolí. Na velkou vzdálenost to ucítíte, ale ani neštípne. Např ze dvou metrů bych to ani nezkoušel! *cert*

Většinou se chodí ve vojenských maskáčích, které to trochu utlumí a každý má podtím alespoň jednu vrstvu tlusté mikiny. V létě je to horší. Ochrana očí je rozhodně podmínkou.

Přesnost zásahu je rychlost letící kuličky (padá obloukem dolů s rostoucí vzdáleností) a délka hlavně obecně. Zaměřovač může pomoci, ale i tak s různou vzdáleností musíte mířit čím dál výš než zaměřovač ukáže. Takže mi přijde zbytečný. Nastělíte si jej na 20 metrů a při 30 metrech už bude zase k ničemu. Miřidla postačí.

Osobně mám zaměřovač jen kvůli synovi, kdy mu ho nastřelím a on pak na terč (ve stále stejné vzdálenosti) střílí jako profesionální ostřelovač, i když to měl poprvé v ruce. (airsoft)

Doporučuji nejdříve vyzkoušet s nějakou partou (půjčit si vše) a teprve pak zvážit nákup vlastního vybavení!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]