Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit jaký zvolit materiál šroubu co drží sedlo na kole? Jedná se o ocelový inbus M8 x (asi) 30mm. opět mi bez jakéhokoliv varování prasknul. Je to velmi nebezpečné.
Poprvé mi prasknul ten co tam byl originální, jedu po polňačce, najednou rána jako když vystřelí a najednou padám na zadek, trochu jsem ten pád však zmírnil, kolo sebou fláklo o kus dál... Naštěstí asi o 200 m dál byl začátek obce a zámečnictví kde mi tam pán namontoval nouzově klasický šestihranný s nutnou podložkou abych dojel.
No tak si říkám, asi to byl chinašmejd tak koupím pořádný, v Mototechně jsem koupil vysoce pevnostní ocelový šroub do automobilové poloosy (taky patřičně drahý)...a ten mi prasknul dnes! Opět bez jakéhokoliv varování, jedu po lesní cestě, najednou rána jak z pistole a tentokrát velmi bolestivý tvrdý dopad na zadnici
, naštestí však bez vážných následků. Naštestí to byla chatová oblast kde byly poblíž chatky lidé kteří mi pomohli a pán mi našel doma a pomohl namontovat opět šroub se šestihrannou hlavou a podložkou abych mohl dojet. Tenhle prý vydrží, povídal. Ale stejně ho budu muset vyměnit, protože tam nesedí, je namáhaný na ohyb a sedlo se trošku uvolňuje. Pán taky říkal, že nejsem první, že už se to prý lidem stalo!
Oba prasklé šrouby nenesly nějaké známky poškození, protažení, ohnutí, prostě čistý lom!
Ani se před tím neprojevovalo nějaké uvolnění (viklání) sedla, prostě jedete po hrbolaté cestě, najednou rána a letíte na zadek dolu.
Tak bych se vás rád zeptal - jaký materiál/pevnost šroubu inbus M8 x (asi) 30 mám tedy zvolit aby se toto již (nikdy) neopakovalo?
Děkuji. JJiřík
Napřed jsem si myslel, že tady píšeš povídku a zkoušíš jak se rozvine diskuse.
Pak mi ještě dlouho trvalo, než jsem pochopil který šroub se ti přetrhne. (ten šroub je na vrchním konci sedlové trubky, kde svěrný spoj drží "dráty", které jsou součástí sedla).
Vysvětlení ani radu nemám, protože ten šroub už jsem několikrát povoloval i dotahoval, ale nikdy jsem ho neviděl prasknout.
Buď máš špatně seřízené sedlo a nebo máš sloní váhu.
A ještě by mne zajímalo, jak můžeš spadnout z kola při prasknutí šroubu? Já jezdím s nohama na pedálech a upadený sedátko by mne sice překvapilo, ale myslím si že bych prostě stoupl na pedály a zabrzdil. (to si myslím, protože takovou situaci jsem zatím nezažil).
Šroub bych koupil v pevnosti 8.8 což je pro imbusáky běžný standard. Zajeď s kolem k nějakému servisákovi, ať ti zkontroluje správné sestavení sedla a sedlové trubky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.