Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běhání - bolest

Od: dominic odpovědí: 5 změna:

Ahoj. Jmenuju se Dominik, je mi 15 let a už nějakou dobu běhám. V pondělí sem si byl zaběhat, a všechno bylo v pořádku. Ale asi 2 hodiny po doběhnutí mě začala bolet kyčel. Taková ta kost, kterou si nahmatáte tam na boku. Bolí jenom na pravé straně, levá je zdravá. Tak sem si to různě protahoval a tak a za dva dny to skoro přestalo. Pak sem si šel zaběhat v pátek a v průběhu běhu to bylo dobrý, nic sem nepociťoval. Ale zase doma asi dvě hodiny po běhu mě začala bolet ta kost. Opět jenom na pravé straně.

Vždy před každým tréninkem se poctivě protahuju. A obuv mám přímo běžeckou.

Chtěl bych se zeptat, jestli s tím má někdo zkušenosti a jak se toho zbavil. Díky, Dominik.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ono záleží také na technice běhu. Pravděpodobně nohu nějakým způsobem přetěžujete a to je výsledek. Když kolikrát vidím, jakým stylem lidi běhají - třeba ani nepohnou rukama a tak divně klopýtají, tak to snad nadělá víc škody jak užitku.

dominic
hodnocení

Dobře, děkuju. Podívám se na správnou techniku.

to je těžký, ono ani mladý tělo nesnese všechno - mě v dost (i když ne v 15) raném věku začly bolet kyčle jen proto, že jsem (v rámci práce) párkrát za den vyběhnul dost dlouhé schody (a to jsem byl zvyklý na chůzi do schodů, na pěší chůzi (i v rámci vysokohorských tůr s baťohem pod 20 kilo) i příležitostný běh); schody byly jezdící, takže problém se vyřešil lehce tím, že jsem je už nevybíhal, a bolesti hned zmizely (a snad jsem po nějaké době i byl schopný i po těch schodech běhat bez potíží, už si to tak nepamatuju), takže možná nejlepší řešení je omezit to běhání, kdyžtak po zmizení potíží opatrně přidávat (jak o běhání podle těch nově proklamovanejch strašlivě složitejch zásad nic nevím, troufal bych si doporučit pokud možno omezit/vyloučit běhání na tvrdém podkladu typu asfalt, dlažba, podle mě není nad udupanou pěšinu...)
(sám mám teď podobný problém - můžu se spolehnout, že po ujetí jen několika kilometrů na kole mě začně bolet (nebo se aspoň ozývat) levý koleno (to dřív samozřejmě nebylo) - budu rád, pokud mi někdo poradí, ale bojím se, že je to prostě stáří, a žádná rada už neexistuje )-: )

kolista

Kromě stáří (a začínající artrózy) to může být jen ohlá osa pedálu ;)

A na koleno pomůžou dobrý hadry do chladu (neprofuk, ale aby netahal za čéšku) a jíst tlačenku, ovar, telecí nožičky příp to samé v prášku. Priessnitzovo metody (podchladit a prohřát = prokrvení = výživa i špatně prokrvovaných míst). Správná pozice nohy na pedálu, točit vyšší vrekvence šlapání (lehký převod, nejezdit silově ale švihem)

Ta kyčel může být růstová bolest. Nebo technika běhu, nevhodný boty - jak obecně na běh/ povrch, tak na konkrétní nohu/ došlap...

liska*

O pravé kyčli se říká, že je pod vlivem žlučníku. Bolest v ní signalizuje , že máš jíst zdravěj a vynechat, co zatěřuje játra a žlučník Tedy nejíst tučná, smažená jídla, zákusky, uzeniny. Omezit sladkosti. Naopak přidat zeleninu, luštěniny, ořechy, cereálie,rybí tuk, ovoce a více pít čistou vodu nebo s citronem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]