Nejste přihlášen/a.
Poraďte prosím jak začít běhat,jaké vzdálenosti atd.?Jsem chlap 50 let a prostě jsem zdětkovatel, máme dvě krásná vnoučata,ale ještě neběhají/že bych běhal za nimi nebo s nimi/ ale já se potřebuji hýbat, výška 180 hmotnost 100.V práci žádná změna krochu dělník trochu plánovač trochu revizák atd.Děkuji za odpověďi.
Nejdřív si to srovnejte v hlavě a najít si motivaci tohle první krok jinak to nepujde a selžete na plné čáře hlavně nesedětu televize a pc nebo na gauči
Nejdřív rychlou chuzi potom běh a ostaní a nezapomenout na stravu ta je taky duležita a jíst pravidelně ne velké porce
porce musí byt akorát
Než vyjdete ven běhat musíte se protahnout a prohřat se rozvičkou
Plavání doporučovali na rehabilitaci,ale umím jen prsa a to prý není ono,kolo jsem prodal a rodoped mi přijde jen na nohy-můj názor,voda a relax je v aqua parku olomouc je to moc fajn.
Zdravím,
taky jsem tohle řešil a zvolil jsem cvičení doma. Našel jsem si video s cvičením na míči , a upravil jsem si počty a druhy cviků, podle svých představ a když ty 3 série cviků mám hotových po 50min, tak jsem celý propocený a sotva dojdu do vany. Ale výsledky se dostavují, tak hlavně musím vytrvat.
Běhání nedoporučuji, klouby nám již nenarostou.
Také choďte na 50tku plavat. Já také umím jen prsa a s hlavou nad vodou, ale když těch délek dáte časem více, uvidíte, jak se to projeví na kondici.
Hlavně to nesmíte na začátku přehnat. Postupně si přidávejte, a cvičte/plavte jen jak je to příjemné.
Držím palce
Zátěž akorát zatěžuje klouby, tu bych vynechal. Mmch. 20 kg sádla navíc je zátěž víc než dostatečná. Spíš přidat ruce = víc svalů (hůlky). Pivko je po výkonu ideální, vadí jen alkohol jinak to je ideální ionťák.. Pokud je pohyb tak pivko nevadí, spíš naopak. Nejíst po 17 h si u pohybu nedovedu představit, to je masochismus. Jen se nesmí sežrat půl prasete.
Pokud jste nesportoval, první by se měl vyjádřit lékař. Celková kondice, v jakém stavu jsou klouby, srdce atd a ten by měl doporučit jak začít a postupně zvyšovat zátěž.Jestli to myslíte vážně, měl byste asi upravit také jídelníček. V první fázi je zapotřebí upravit váhu,(nejlépe na kole, tam se nezatěžují klouby). Až potom začít pomalu běhat a postupně zvyšovat tempo i vzdálenost.
100 kg je na běhání moc, odrovnáš si klouby. Na běhání potřebuješ shodit 20 kilo.
Potřebuješ co nejvíc pohybu vytrvalostního typu = v aerobním pásmu (na zátěž musíš najet postupně v řádu týdnů), 2x v týdnu jak je čas a o víkendu výlet na půl dne / celý den. Ideál jsou běžky (polodenní a celodenní výlety), bez sněhu nordic walking (svižná chůze s hůlkama - zapojíš i svaly horní půlky těla a zároveň odlehčíš kolenům), k tomu plavání - všechny styly (v 50 se učí blbě, ale šel bych do kurzu a naučil se aspoň kraula a znak, prsa s hlavou pod vodou. Chce to naplavat aspoň 2 kiláky, jinak nemá cenu oblíkat plavky (v létě v rybníku stačí 300m). Doma veslovací trenažér (typ větrák = Concept2 - nelekni se ceny :/ ), kolo je taky OK. Dovolená na horách - celodenní tůry. Nebo pěší turistika, výlety nakole atd.
Jíst všechno i sladké a tučné, nepřejídat se, hodně zeleniny. Tak aby příjem byl o něco měnší než výdej. Kvůli kloubům želatinu, nejlíp ovar, tlačenka, chrupavky z kuřete, Haribo, příp. to samé v prášku (Geladrink apod). . Rozumný je hubnout tak 1-2 kila za měsíc = těch 20 kilo za rok až dva. Veškerý diety považuju za nesmysl, je potřeba trvale změnit způsob života.
Zátěž vyplavuje endorfiny, časem je pohyb jako fet Nejhorší je začátek než si tělo na zátěž zvykne, to musíš skousnout a vydržet (třeba napsat si plán a ten dodržet), pokud to překonáš tak tě to začne bavit a je vyhráno - to je zásadní věc abys shodil a udržel si to. Veškeré rychlé krátkodobé diety jsou píp... Časem se změní poměr svalů/ tuku, tělo začne líp fungovat a pak se i hubne líp - vyšší/ delší zátěž znamená že spálíš řádově víc energie.
pozor na kotníky. Jestli jste celé roky jen popocházel nebo seděl a máte kila navíc, pak vaše kotníky dostanou zahulit. O tom něco vím.
Ze začátku běhejte pomalu, střídejte pomalý běh a rychlou chůzi, pouze po rovných a upravených cestách, žádné skákání přes přes kořeny, přes kameny, přes škarpy a podobně. Ještě byste si pořídil výron do kotníku a na byste zase rychle zapoměl.
Sataku! Pohyb je jeden ze základních projevů živé hmoty. Tělo se musí okysličovat, struktura kostí se udržuje pohybem. Jakýkoliv pohyb si ALE ordinujte postupně.Chůze s walkingovými holemi. Spálíte víc, prokrvíte i pletenec ramenní. Na hubnutí je třeba dlouhodobý výkon střední nebo nízké intenzity, protože začnete spalovat tuky až po 50 ti minutách. Pokud přejdete v klus, tak s ohledem na klouby kroky přes patu, měkká kolíbka.A správnou sportovní obuv. Kolo šetří klouby tím, že velkou část váhy nese sedlo. Výborné jsou tůry, kam si vezmete jen zdravou svačinku, samá zelenina a vodu a vodu, čistou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.