Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondice u běhání

Od: keleg odpovědí: 9 změna:
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat nějakého zkušenějšího běžce na věc ohledně vytrvalosti. Běhám už půl roku tu samou trasu. Nejdříve sem jí nemohl uběhnout, ale asi za tři měsíce sem to dokázal. Nyní nevidím žádný nový progres ve vytrvalosti, protože sem stejně zadýchaný. Trasu sem změnil tak, že jí běhám obráceně. Trasa má 3,5 km, bqžím tam po louce a poli, chvilku po silnici, do kopců i z kopců. Chtěl bych se zeptat, co byste doporučovali, abych změnil, aby moje vytrvalost vzrostla?
A když už to mám tady, tak se zeptám ještě na jednu věc, souvisí to talx s tím. Stáhnul jsem si dvě aplikace na běhání, ale když si to doma zkouším, tak ubíhá akorát čas, ale i když chodím doma, tak to nepočítá. Myslel sem, že když to sou offline apky, tak nepotřebuju internet a stačí mi jen GpS zapnutá. Pro informaci, mám poměrně starý mobil Prestigio 3501 Pap Duo.
Děkuji za strávení času nad tímto komentářem a za případné rady. Hezký den.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bezec
hodnocení

2x

Vytrvalost je že tempo vydržíš delší dobu. Zadýchání je normál, abys zvedl výkonnost (tempo), tak musíš přidat/ prodloužit zátěž. 3,5 km je hodně málo, než se zahřeješ tak končíš.. Chce to teď 5 až 10, později ca 8 - 12 km, střídat tempo atd. Obecně 10 minut zahřátí, protáhnout, pak vlastní trénink aspoň půl hodiny - podle nálady různé úseky..., pak 10 minut vyběhání a zase protažení. Zahřátí/ výběh = volné tempo, začátečník indiánský běh nebo i jen chůze.

Z prudšího kopce je lepší jít (kolena)

Tady je dobrý 14 týdnů tréninkový plán na 20 km pro úplného začátečníka, aby to uběhl a nechcíp: (pod beginners)

20kmdebruxelles.be/...

GPS - doma možná nevidí satelity. Zkus to venku. Offline mapy by měly fungovat.

keleg
hodnocení

Vypadá to zajímavě. V pondělí jdu na to. Díky
liska*

Kelegu, kolik je Vám let? Máte nadváhu?

keleg
hodnocení

Nikoliv. Nadváhou netrpím. Při mé výšsce 180 cm 75 kg si myslím, že je optimální váha. Je mi 31 let.

mate59

Nevím, jakou aplikaci používáte,offline pracuje Endomondo nebo Sports tracker.Používám první,pak po připojení na net ukládáte trénink a máte možnost sdílet nebo porovnávat.Kondice se dostaví,záleží kolikrát do týdne běžíte.Jestli jste předtím nesportoval, trvá to déle,zkuste svou trasu znásobit.

keleg
hodnocení

A máte někdo zkušenosti s aplikací Sports Tracker Running Cycling? Vypadá zajímavě

hodnocení

0x

No...už ten fakt, že běháte na "vytrvalost" 3,5km mne zaráží..to je velmi krátká trasa.

Když chodíte doma, tak GPS nemá signál a nemůže Vám nic počítat.

Na zlepšování kondice bych doporučoval delší trasu (6 a více km) a zakoupení alespoň jednoduchého měřiče pulsu (potom si nastudujte něco o aerobním a anaerobním prahu).

A samozřejmě si krom pulsu (hlavně max a průměrného) měřte časy za které danou trasu běháte a jak se při stejném pulsu zlepšujete. To že "dýcháte podle Vás stejně" je sice hezké, ale zcela subjektivní.

doplněno 24.02.17 11:51:

On by Vás také ten měřič pulsu třeba ani do "běhu" nepustil..Až si přidáte na těch 6km, může se stát, že třeba 3kmpomalu poběžíte..a 3km půjdete (budete střídat běh s chůzí), ale mělo by se to poměrně ryuchle zlepšovat (pokud tedy nemáte např. výraznou nadváhu). 6km by normální průměrný člověk měl uběhnout vcelku již tak po cca 5-6 trénincích, pokud tedy předtím něco dělal..a trochu se hýbal.

keleg
hodnocení

Dobře, děkuju za rady. A jak sem již psal, dříve sem jí nemohl uběhnout, takže bylo pro mě docela nereálné běhat 6 km, když sem neuběhl ani 3,5km.
keleg
hodnocení

Ještě jednou děkuju za rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]