Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s reklamací obuvi. V loni na podzim jsem si koupil zimní boty a nosil jsem je asi 3 měsíce. A letos jsem je nosil asi 1 měsíc a praskly mi nad podrážkou. Výrobce mi je po reklamaci neuznal, že prý jsou onošené. Ale já je dlouho nenosil. Mohu tyto boty dát opět k reklamaci nebo co bych mohl jiného dělat? Děkuji předem za odpověď Hrdina
Záruka by měla být 2 roky.Zkuste se ozvat v obchodě, že zavoláte na linku SOS spotřebitele, mě to jednou pomohlo.Reklamovali jsme boty dcery za 2 500 u Bati a nechtěli to uznat, byli ošlapané kramfleky po měsíci chození a náhr. k tomu nebyly...Jen jsem vzala telefon, že zavolám a šlo to hned, opravili to zdarma.Potom ty kramfleky držely dva roky, nechápu proč to nebylo na nových botách kvalitní hned...Zkuste to, ono se člověk dnes nesmí dát...
Máte je ještě v záruce, zkuste uplatnit znovu reklamaci v prodejně,kde byly zakoupeny . Mají na to měsíc vyřídit reklamaci. Dobré obchody většinou vrátí peníze ihned,/mám s tím zkušenost/ aby nepřišli o zákazníky. Jsou i tací, kteří reklamaci neuznají a pak nezbývá než si koupit boty nové. Bohužel vada kterou uvádíte -no nevím jestli uspějete-mohou argumentovat tím,že jste si koupil nesprávnou velikost ,nebo šířku obuvi. Taková vada se nedá opravit. Ale zkusila bych to ,naděje umírá poslední,záleží na koho narazíte v obchodě a na jejich ochotu Vám vyhovět. Držím palce
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat jaké je přesné datum zakoupení, zda je to více než 6 měsíců od koupy? Má to totiž vliv na Vaše reklamační nároky. V případě, že by to bylo do půl roku od koupě můžete postupovat podle Občanského zákoníku §616 odst.3: " V případě, že věc při převzetí kupujícím není ve shodě s kupní smlouvou (dále jen "rozpor s kupní smlouvou"), má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou; není- -li takový postup možný, může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. To neplatí, pokud kupující před převzetím věci o rozporu s kupní smlouvou věděl nebo rozpor s kupní smlouvou sám způsobil." Jinak jde o "bežné" reklamační nároky, které se od těchto liší. Pokud je to tato varianta, tak Vaší možností jak by se dalo bojovat proti neuznané reklamaci je nechat si zhotovit znalecký posudek, ale samozřejmě je třeba zvážit zda se Vám to vyplatí...což musím konsatovat že asi ne...Další možností by bylo se zkusit obrátit i na vedení společnosti, že nejste spokojen, abyste třeba dosáhl alespoň nového přezkumu...
Pokud jste reklamoval tam, kde jste boty koupil, prodávající zaslal vadu k posouzení výrobci a ten neuznal, že její odstranění podléhá podmínkám záruky zbývá Vám jedině soudní cesta.
Pokud si seženete posudek jiného znalce jak Vám tu doporučují výrobce jej nemusí uznat.
Jinak to co popisujete by solidní výrobce uznat měl.
Ještě je možnost se obrátit na znalce, který vadu posoudí. V případě, že shledá, že vada není způsobena obnošením, máte nárok nejen na novou obuv, případně peníze, ale i na zaplacení poplatků s vlastním posudkem souvisejícím.
Zkuste znovu boty reklamovat s tím, že onošené mohou být podrážky, ale nemůže se vyskytovat prasklina nad podrážkou. Záruční doba je (dle občanského zákoníku) dva roky a obchodní organizace nebo obchodník mají ze zákona povinnost reklamaci vyřídit za 30 kalendářních dnů.
Pro vaši informaci ve Zlíně je zkušební ústav a požadujte zaslání obuvi do tohoto ústavu. Nevím u koho jste boty zakoupil, ale na boty od Bati to platí
Reklamaci se často snaží vyřídit vedoucí prodejny, která k tomu většinou nemá odbornou kvalifikaci, takže si přečtěte vyjádření k minulé reklamaci. A trvejte na zaslání bot k výrobci.
Přeji vám úspěch a nenechejte se odradit. Případně nenápadně, mezi řečí prohoďte, že jejich vyjádření předáte ČOIce (České obchodní inspekci).
Abyste se nenechal vytočit snad ani nemusím zdůrazňovat, protože nejvíc znervózní, když budete klidným, ale rozhodným způsobem trvat na svém, odvolávat se na ustanovení občanského zákoníku a nenecháte se odradit jejich tvrzením, že nemáte nárok apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.