Nejste přihlášen/a.
Zdravím,koupili jsme vnučce v bazaru brusle,na první pokusy o bruslení. Já trvám na jejich nabroušení,manžel tvrdí,že je lepší je nechat tupé. Vnučce je 6 let a zatím jenom lyžuje. Děkuji za Vaše zkušenosti a názory. JISKRA
Na zcela tupých bruslích se moc dobře nejezdí, na čerstvě naostřených to začátečníkovi také moc nepůjde. Možná jen trochu přiostřit? Záleží, jak moc jsou tupé (pokud to není úplná hrůza, nechala bych je tak).
Bezec - na dámských (a tedy i dívčích) bruslích se jezdí a brzdí trochu jinak než na pánských-hokejových. Především kvůli zoubkům. Tedy i to brždění smykem bych raději nezkoušela. Ale jinak celkem souhlasím - když jsou nově naostřené brusle a ještě třeba hladký (ani trochu nerozježděný) led, méně zkušení bruslaři často končí na zádech.
To je jen jinou technikou. Já bych se bez zoubků neobešla - odrážení, otáčení, bržděni... na všechno jsou potřeba, a i při velmi rychlé jízdě to vypadá elegantně.
Pokud se o zoubky odrážíte a tvrdíte, že je to jinou technikou, tak žádnou techniku nepoužíváte a neumíte na bruslích vůbec udržet rovnováhu. Zoubky tam jsou kvůli krasobruslařským trikům, ne kvůli odrážení. Odrážení na bruslích musí vždy vycházet z pohybu pánve a je možné pouze do strany. Pokud neudržíte rovnováhu na jedné brusli, pak jsou pro vás dobré cviky na nácvik této rovnováhy. Na youtube je návodů dostatek, dají se koupit i knihy o inline bruslení nebo klasickém lyžování. Sice je to pro laika těžko pochopitelné, ale popsané to bývá vesměs správně. Já měl v životě to štěstí, že jsme se dostal sice v pozdním, ale přeci jen v nějakém věku do ruk yjednomu z nejlepších trenérů klasického lyžování u nás a z totálního kopyta mě naučil alespoň lyžovat. Já to z těch knížek totiž taky úplně nepochopil a youtube tehdy nebyl. Když umíte bruslit na lyžích, na bruslích je to ještě mnohem snadnější. A opakuji - odrážení se zoubky není technika, ale nedovednost.
Co mé chabé zkušenosti praví:Tupé v žádném případě. Nabrousit a pokud možno u odborníka. Pokud tedy chcete vnučku učit bruslit a ne chodit po ledě. Obě naše holky učili bruslit hokejisti a první co bylo, bylo broušení bruslí, potom kurs padání a vstávání a potom se šlo bruslit. S oporou (židlička) a tlačit proti ní, což na tupých bruslích jaksi nedáte, poněvadž nemají (ostré) hrany.
Beru to tak, že jde o brusle z druhé ruky. Něco mi jich prošlo rukama, poněvadž holky rostou a pokud jsou brusle jen mírně otupené, asi by to bylo jedno. Ale obvykle to, co jsem koupil bylo buď totálně tupé, zubaté nebo nakřivo nabroušené a na tom učit dítě bruslit je prostě kontraproduktivní. To už může člověk koupit rovnou "kačenky".
@bezec: Se vším souhlas, včetně rozdílného úhlu pohledu .
Branek/hrazdiček není nikdy dost. Tlačily, co bylo. Mimochodem: Jedna hrazdička je k mání. Za odvoz - Praha, Bn.
Asi máme jinou představu co to je "tupé" Židli utlačím na tupých v pohodě. Asi myslíte "totálně tupé" co se do strany šoupou jak bota bez brusle?
Kurz padání a vstávání OK.
Židle pomůže, lepší je "branka"
Děkuji,právě včera jsme to tak hodinku zkoušeli na rybníku, strašně se jí rozjíždějí do stran a nemají záběr,odpich,nebo jak bych to nazvala,prostě kloužou.
Není to jen z důvodu nezkušenosti? Dětem se nohy rozjíždějí poměrně často. Odraz/ odpich se na dámských (většinou bílých) bruslích provádí pomocí zoubků. Určitě ať na nich nezkouší bruslit jako na hokejových, nebo si pořádně natluče (opravdu to nejde). Pokud tedy nemá ty hokejové.
Ne, přimlouvala bych se, odraz na dámských neučit pomocí zoubků, je škoda zkazit techniku hned na začátku
Problém jestli se zoubky nebo bez tu asi nevyřešíme. Je to trochu jako "se šípkovou" nebo "se zelím". A myslím, že je to plně v kompetenci tazatelky, protože ta bude vnučku učit bruslit a pravděpodobně tak, jak bruslí sama.
Co se mé osoby týká, jsem na tom stejně jako bezec, zoubky jsem rovněž nepochopil, naše holky je nepoužívají a tak spodní zoubek je první, co z bruslí zmizí. O důvod víc je dát nabrousit. I když - na zoubek stačí pilník.
Nezkušenost spíše ne, budou opravdu totálně tupé..
Odraz ze zoubků není bruslení, ale koloběžka. Když se podíváte na krasobruslaře, tak nekoloběžkujou ale bruslí. Zoubky mají jen na parádičky, ale na na rozjezd. Odraz ze zoubků pro jízdu je špatná technika. Bruslení se zoubkama je složitější, protože koncem odrazu snadno zub zachytí o led = pád na rypák. Pomže ubrat jeden zoubek viz Amper, ale to bych dělal až když by to vadilo... Ono to chycení zubem je zároveň upozornění, že koncem odrazu se brusle staví na špičku, což je taky špatně. Při chycení zubem se padá dopředu = pokud nepadne jak pytel brambor tak OK. Pády je dobré cvičit na něčem měkčím = sníh, žíněnka. Led je tvrdý a chyby neodpouští.
Je to jedno. Těžko zvládne odrazit se tak, aby tupá brusle ujížděla do strany... Na nácvik brždění smykem jsou lepší tupé. Taky se o ně neřízne tak snadno. Nechal bych to tak, platit broušení nebude mít prakticky žádný efekt... (pokud nejsou tupé opravdu totálně - to uvidíte až trochu bude bruslit),
Dop. přilbu - když "hodí krovky", tak snadno cvakne o led hlavou - s přilbou nic, bez přilby často otřes mozku a je po bruslení, klidně i fraktura spodiny lebeční a průšvih...
Dámské se zoubkama jsem nepochopil - ty zoubky mi přijdou dobré leda na rozbití rypáku
Dovolim si nesouhlasit. Lyže musí jet - to ano. Ostré brusle potřeba nejsou, tupé jedou prakticky stejně, jen se při větším odrazu / v ostřejší zatáčce smýkají do strany = brousit má smysl až když bude jezdit rychleji s dotaženým odrazem, přešplapovat v ostřejších zatáčkách atd. Podobně jako ostré hrany na lyžích - na cvičení pluhu a oblouku na mírném kopečku je taky ostré nepotřebuješ.
Na brždění smykem jsou ostré horší - nevím proč učení úmyslně ztěžovat. Nejdřív je potřeba naučit techniku, pak se může přidávat agresivita a rychlost..
Nabrusleno mám celkem dost, i pár dětí jsem bruslit naučil...
A neměli jste náhodou ostré brusle jen proto, že vám kupovali nové?
nechat nabrousit...byl jsem do nedávné doby pravidelný bruslař...a když přejedete po hraně brusle musíte cítit mírnou hranu...osobně když mi na zimáku vždy nabrousili brusle tak jsem je musel potom o lavičku trochu otupit, protože to dělali stylem pro hokejisty...vždycky jsem si malem rozbil hubu a zvrtl kotník, že jsem nemohl zabrzdit..
Děkuji Vám všem,dnes zajdu na zimák,tam brousí. Pak dám vědět,co mi řekli. Krásný den,JISKRA.
Krásný den,tak jsem včera zašla na stadion,poradit se. Brousil tam příjemný mladík,řekla jem mu co a jak. Brusle prý byly durch tupé,tak je přiostřil. Za půl hodiny už na nich vnučka bruslila,šlo jí to o poznání lépe. Akorát zakopává o ten spodní zoubek,zvažuji,že tam zajdu ho nechat ubrousit. JISKRA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.