Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit lyžovat v dospělosti?

Od: lyzar odpovědí: 17 změna:
Dobry den je mi 30 a v zivote jsem nestal na lyzich. Pred par dny me vzala pritelkyne na svah s tim ze je to brnkacka ze se to taky naucila sama.
S jizdou na vleku poma jsem nemel problem to slo dobre. Katastrofa byla jakmile jsem se pustil dolu. Sjezdovky byla strma a tak jsem se vubec nechytal a byl porad na zemi. Az tak posledni tretina byla mirna tak tam jsem uz jel vpohode.
Na netu bylo psane ze obtiznost je mirna modra sjezdovka takze nejlehci ale i tak jak jsem rikal ty dve tretiny jsem nemel sanci.
Pritelkyne se mi sice snazila radit ale tak za pul hodiny ze na to clovek musi hodne prijit sam a ze ona takove kopyto nebyla a to zacinala na mnohem tezsi sjezdovce.
Me ale prijde ze clovek by si mel prvne osvojit techniku nekde na mirnem kopci protoze ze strmejsiho svahu se to rozjede rychle a clovek nema sanci reagovat.
Premyslel jsem nad instruktorem bohuzel mam narocnou praci a nepravidelnou pracovni dobu a tak si tezko neco domluvim na utcity cas.
Pokud by jste nekdo vedel kde v beskydech je nejaky svah pro zacatecnika budu velice rad za typy... Ucil jste se nekdo taky lyzovat az v dospelosti?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lyzovacka
hodnocení

2x

Instruktora domluvíte na určitý termín, s ím problém nebývá pokud se objednáte alespoň 2 dny předem. A svah? Ten co máte nejblíže domovu a pokud je to" modrá" tak to bude v pohodě. Instruktor vás naučí co dělat, aby se vám to nerozjelo. I děti z mateřské školky takto začínají pod dozorem instruktora. Nevzdávejte to. Má sestra začala lyžožovat v padesáti a dodnes nám vyčítá, že jsme jí nedonutili dříve.

Od přítelkyně /samouka) si radit nenechte. To musí být talent, který se naučí sám. Ale na způsobu jízdy to pořád bude znát. Instruktor je potřeba.

hodnocení

1x
Ja zezacatku jezdil normalne na lehke sjezdovce pro deti.

lyzar
hodnocení

Jen pro doplneni: Parametry sjezdovky byly: delka-411m prevyseni-98m takze bych mel pro priste volit radsi mensi prevyseni treba jen polovicni jestli neco takoveho najdu ne?
lyzovacka

To převýšení 100 m na 400 m sjezdovky je fakt velké. Napiš konkrétně kolem jakého místa máme hledat vhodnou sjezdovku pro tebe. Beskydy jsou široký pojem a nepojedeš zbytečně xxx km se učit jezdit, navíc je to ztráta času.

doplněno 15.01.17 21:24:

skiarealy-sjezdovky.cz/...

doplněno 16.01.17 22:45:

Našla jsem tohle ceskehory.cz/...

Sice to neznám, ale zaujala mi tam 300m cvičná loučka s převýšením 40 m. Ale mám pocit, že se budete muset z kopce odrážet, že je to placatý.

lyzar

Jsem ze Zlina ale pokud to bude stat za to a bude to vhodny svah pro me na nauceni tak si klidne vyjedu i treba 80 km.

doplněno 17.01.17 00:15:

To bude asi uz moc malo pokud bych se mel odrazet... nebude toto druhy extrem?

petan86*
hodnocení

0x
Sice moc neporadim, ale si čtu tvůj dotaz jako bych to psal přesně já. Taky zacinam lyžovat, věk 30, nepravidelné pracovní doba a jsem z okolí beskyd. To snad abych se k tobě přidal jak budeš trénovat. :) jinak zkus Mosty u Jablunkova, prý nenáročná sjezdovka :)
lyzar
To je neuveritelny... ja myslel ze jsem snad jediny v tomto veku a situaci... diky za typ ale bohuzel ty Mosty u Jablunkova mam cca 120km to uz je bohuzel daleko...Budu to tady sledovat tak klidne napis jake delas pokroky nebo jak jsi na to lyzovani vyzral. Pokud se nejak posunu tak ti taky dam vedet!Hodne stesti...

hodnocení

0x
Jsem na tom stejně, horal a neumím lyžovat :) Ale zkusil bych běžky - dá se vyblbnout téměř kdekoliv s trochou sněhu ;)

lyzar
hodnocení

0x

Nejlepší je instruktor + mírný kopec (dětský areál). Hlavně hned vidí chyby a opraví tě, výuku bere od základních věcí po složitější. Učit se sám je často cesta jak si zafixovat chyby které se pak těžko odstraňují...

Obecně nejdřív obraty a chůze na lyžích na rovině, pak plužení - zatáčení a brzdění, pak lyže rovnoběžně, nácvik dlouhého oblouku a brždění, pak kratší oblouk a prudší kopec.

Pokud se chceš učit sám - velmi mírný kopec s dojezdem na rovinu = minivlek pro děti, klidně kopeček za barákem kde budeš chodit do kopce (bokem, stromečkem), dají se nastudovat videa pro výuku. Zásadní a častá chyba je záklon.

hodnocení

0x

Právě proto se říká "co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš". No ale "neházejte flintu do žita", nikdy není pozdě a ve třiceti je ještě člověk mladý, tak proč byste to nezvládl. Jako díte jsem se nejdříve učila chodit na lyžích po zahradě a otočky, pak hodně mírné kopečky někde u lesa, kde nikdo nejezdil.

lentilka*
hodnocení

0x

Určitě doporučuji instruktora lyžování. Já jsem se učila lyžovat jako dítě (sic) - rodiče mi zaplatili školu lyžování na jeden celý den a po tom jednom dni už jsem jezdila sama bez větších obtíží... Předpokládám, že i u vás těch lekcí s instruktorem nebude potřeba až tak moc, že by vám to kolidovalo se zaměstnáním. Vezměte si týden dovolenou, jděte na lyže a po týdnu už to nějakým způsobem určitě půjde a časem se budete zdokonalovat.

P.S.: obdivuji vaši vůli jít s přítelkyní lyžovat a naučit se to, i když jste nelyžař a i když vám to hned nejde. Třeba můj přítel je také nelyžař, ale na sjezdovku bych ho nedostala ani kdybych se rozkrájela - ten by se kvůli mě určitě lyžovat neučil (a kdyby měl kolidující zaměstnání nebo by s tím byl spojen nějaký problém, tak už tím tuplem ne)...

lyzar

Bohuzel o tydnu dovolene si muzu nechat jen zdat. Ted si nemuzu vzit ani den ale pokud mi vypadne nejaky den a bude volno tak to hned pujdu vyrazit nekam zkusit. Jen co se mi da trochu dohromady telo po tech padech z minula jsem docela potluceny a mam par prevracenych prstu :)

Ale nevzdam to a verim ze to zvladnu... pripadam si trochu jak ten chlapik z filmu orel eddie :))

ogar
hodnocení

0x
Pohodové sjezdovky poblíž Zlína jsou v Újezdě nebo ve Štítné.

rob6
na instruktora se vykašlete ten vás akorát vytáha z peněz dříve instruktoři taky nebyli a lidí se lyžovat naučili sami.chce to zkoušet a zkoušet mírný svah pokud nejste total dřevo za týden sjedete materrhorn
lyzar

Jeste to chci jednou zkusit nekde sam na nejake snadne sjezdovce a pokud to nejpude tak mi asi nezbude nic jineho nez ten instruktor.

Dival jsem se na ceny a hodina vyjde na cca 450 a vic coz se mi zda dost. Takze potom jen doufat ze jsem dobry zak a ucitele nebudu potrebovat dlouho...

lyzar

Začni na rovině - chůze a obraty, pak lezení na kopeček bokem, stromečkem, obraty ve svahu. Na to vlek nepotřebuješ... Tím si ten kopeček ušlapeš, pak tam můžeš zkoušet pluh, zatáčení v pluhu atd.

To chození po rovince a šlapání na kopeček ti dá mnohem víc než se zdá - jde o to zvyknout si na lyže, jak se chová když došlápneš = jak položíš lyži atd. - získává se tím cit pro sníh a pro skluz. Není to šetření peněz za vleky.

Až pak na sjezdovku, nejlepší na učení je opravdu placka = nestyď se vlízt do dětskýho areálu.

Pokud si nastuduješ videa - jaké jsou chyby a co je správně, + jsi schopný vyhodnotit sebe, tak se bez instruktora obejdeš...

marfusa*
hodnocení

0x

Lyžovat jsem se učila na týdenních pobytech s lyžařským oddílem. Byly to kurzy lyžování. Už je to hodně dávno. Sama bych se to nikdy nenaučila. Začínala jsem jako dospělá a nebylo to snadné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]