Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citace citace

Od: tomik* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, je zde někdo odborníkem na citování textu? Měl bych několik otázek.

1) Když mám pod sebou dva odstavce, u obou jsem čerpal z jednoho zdroje ale číslo citace, které se poté objeví v poznámce pod čarou mohu dát jen za ten druhý. Jak učitel pozná že zdroj patří i k prvnímu odstvci? Napadli mě uvozovky ale ty se dávají jenom u přímé citace, tedy když nezměním jediné slovo v textu.

2) Když přidávám citaci knihy a pod článkem není jméno, ale Redakce časopisu XY, jak jí mám do citace uvést.

Děkuji za rady :)

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 18. 11. 2016 12:13:55
! Pravidlo Z6: je zakázáno pokládat stejnou otázku vícekrát po sobě.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

0x

Takže záleží z čeho učitel, lektor, doktor, děkan ( dle školy) čerpá, dle čeho chce, abys citoval.

Na většině škol, včetně vysokých se vychází z citací dle ČSN ISO 690. Tu se nauč, tam najdeš vše.

Všeobecně se vychází z toho, že máš volbu, jak tuto normu budeš dodržovat a jak si ji vyložíš a jak Ti vyhovuje. I z této normy lze vycházet minimálně 3 způsoby jak citovat, a každá je správná.

K Tvým otázkám.

Pokud cituješ pod čarou, což není nejlepší varianta, ale plně dostačující a nikdo Ti nesmí ji vytknout, musíš ji již dodržet v celém dokumentu a nesmíš ji kombonovat s citací za textem.

Pokud cituješ ( předvedu) první odstavec (1) tak můžeš citovat celýnebo třeba jen část textu(2).

V dalším odstavci můžeš citovat další text (3) pod čáru.

1 - Fidonet, 18.11.2016, poradte.cz - ukázka citace (online)

2 - Fidonet, 18.11.2016, poradte.cz - ukázka citace (online)

3 - Fidonet, 18.11.2016, poradte.cz - ukázka citace (online)

Myslím, že už chápeš jak učitel pochopí co kam patří

K otazce 2/ pokud není autor, tak jej neuvádíš:

CHIP: magazín informačních technologií. Praha: Vogel, 1990. Vychází měsíčně. ISSN 1210-0684.

tomik*
hodnocení

A pokud je tedy pod článkem v knize napsáno Redakce časopisu Pro Hockey, vůbec to do citace neuvádím?

tomik*
hodnocení

S tím textem jsem vás asi nepochopil, v práci to mám takto:

První odstavec

Druhý odstavec1

poznámka pod čarou:1 ...

Zdroj se ale vztahuje i k prvnímu odstavci, mohu to takto nechat, nebo ještě nějak vyznačit že se etdy vztahuje i k prvnímu?

Z toho, co píšete, jsem pochopila, že se nejedná o citaci, nýbrž o parafrázi. Pozor na to: citace, je-li skutečně citací, musí být doslovná! Způsobů parafráze je více (zrovna jako způsobů citace); záleží na daném oboru, na škole, na konkrétním učiteli.

Já to dělám tak, že parafrázovaný odstavec uvedu např. slovy: "Jak zmiňuje XX,..." (následuje onen odstavec). Druhý parafrázovaný odstavec je pak možno započít slovy: XX rovněž upozorňuje, že...(text druhého odstavce). Pokud používáte poznámky pod čarou, označíte číselně oba odstavce a pod čarou u prvního uvedete plný bibliografický záznam pro citaci, u druhého pak pouze číslo stránky s poznámkou "tamtéž".

doplněno 18.11.16 20:34:

Citací v pravém slova smyslu je pouze přímá citace, jinak pochopitelně záleží na pojetí. :) Ovšem parafrázi, vzhledem k tomu, že se nevyznačuje uvozovkami, je v každém případě nutné vhodně uvést.

Chyba kolegyně... i parafráze je dle normy citace. Autor využívá myšlenku svého předchůdce, parafrázuje ji podle svých potřeb a cituje původní zdroj, který pro svou práci použil. To co popisujete Vy je tzv. přímá citace, kdy se cituje doslovně, dává se to do uvozovek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]