Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bychse zeptal podle čeho a jak se trestá pyrotechnika za stadionech. Každý tým má v řádě napsáno zákaz pyrotechniky, ale nechápu jak a kdo to trestá. Každy sektor je natáčen kamerami, takže podle mě nemůže být problém nikoho dohledat, i když má kuklu. Nechápu tedy, proč opakovaně stejné osoby chodí na zápasy pyro pálit. Je možné, že na se na ty záběry vůbec nekouká? A kdo je vlastně pořizuje, klub nebo policie? Takže pak je na klubu jestli vydá totožnost obviněného? Pokud ho odhalí, je to vždy brané jako výtržnictví, tudíž 2 roky? Omlouvám se, zda se otázka nesrozumitelná, ale já v tom mám hrozný zmatek. Třeba na Slavii se ani neobtěžují brát kukli někdy, pálí jí stále stejní lidé a i kdyby měli kuklu tak podle zákazu nemůže být problém je rozpoznat ne? Proč tedy potom čtu, že 2 fanoušci hokejového Prostějova dostali 2 roky? Co se stane když vás u vstupu odhalí s pyrotechnikou? Seberou vám lístek, nebo pouze tu pyro, nebo vás předají policii?
Děkuji.
Například u nás to možné není, na kamerovém systému stadionu sedí policista, kamerové záznamy se navíc zpětně vyhodnocují, takže není zas až takový problém někoho zpětně dohledat. Záleží na právní kvalifikaci, zda to bude přestupek - správním orgánem je obec s rozšířenou pravomocí, která má zřízenou komisi k projednávání přestupků a v jejímž správním obvodu se skutek stal (případně po dohodě si mohou přeposílat, ale většinou to pro ně není výhodné, proto to nedělají protože pokuta je příjmem rozpočtu obce, která ji udělí) či trestný čin (např. výtržnictví) pak to rozhoduje soud (u dospělých většinou tam, kde se skutek stal, mladších 18ti let by to měl být soud v místě bydliště upraveno v zákonu o soudnictví ve věcech mládeže). Klub totožnost nevydává, tu si policie zjišťuje sama. Může se stát, že klub totožnost osoby zná a jelikož se na ní nevztahuje rčení o osobě blízké a ani o povinosti mlčenlivosti, je povinen totožnost na vyžádání orgánu PČR sdělit, případné protiprávní jednání sám oznámit. FAČR nebo jak se to dnes jmenuje ve spoluprái s PČR za pomocí různých dotačních programů začínají zřizovat nové kamerové systémy na stadionech. Je to celkově trošku složitější problematika na delší povídání, ale snad jsem to v kostce vypsal srozumitelně.
Co se týče kukel, je zákaz zahalování obličeje na kulturně společenských akcích (kterou fotbal či hokej je) - to je přestupek, nošení pyrotechniky na stadion (pokud ji nepoužije) může být přestupek i tresný čin, podle toho, do jaké kategorie pyrotechnika spadá a zda je uživatel oprávněn k jejímu držení či používání/obsluze. Pokud oprávnění nemá, může se jednat o přečin nedovolené ozbrojování a pokud ji použije, může to být výtržnictví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.