Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli je v silách běžného turisty zvládout výstup na vrchol Dachsteinu. Nejsem horolezec, kondičku nějakou mám. V Tatrách chodím Priečne sedlo, Prielom, přešel jsem Rysy z polské strany nebo Tri kopy v Roháčích. Na řetězy jsem zvyklý, ale díval jsem se na Youtube a na vrchol Dachsteinu vedou místo řetězů ocelová lanka, zřejmě ferraty. S tím nemám žádné zkušenosti. Sám bych se do výstupu na Dachstein určitě nepouštěl, mám z hor respekt i v Tatrách. Zajímalo by mě, jestli je výstup o dost náročnější než v Tatrách nebo srovnatelný. Jakou potřebuji výbavu, jsou nutné mačky a cepín, pokud půjdu v létě? Jak dlouho trvá výstup a vychází se někde od spodní části (např. od parkoviště)? Existuje u nás zájezd, který by zajistil dopravu ubytování, popř. horského vůdce? Díky za rady.
Byla jsem na Dachsteinu vloni v červenci (lanovkou) a pár nadčenců pod vrcholem lyžovalo. Takže bych tento výstup nemohla srovnávat s Tatrami.
Je mi jasné, že chcete pěšky na vrchol, ale jak můžete srovnávat vaše zkušenosti v Tatrách s výstupem na LEDOVEC? Ptáte se, zda výstup na ledovec je srovnatelný s Tatrami. Odpověď - ani náhodou a to v jakémkoliv ročním období.
asd1 - musím, tě zklamat. To co má tazetel schozené na Slovenku, mám také a ještě bych přidala. A Dachstein? Každoročně v zimě a loni poprvé i vlétě a to nahoře - ne u lanovky. Nahoře je sníh vždy a ne jak píšeš - může tam být i vlétě. Nelze výstup srovnat s Tatrami.
uska, byla jsi na vršku nebo jen u lanovky?
S Tatrama ala Tri kopy Prielom atd. náročností srovnatelné. Ledovec je celkem bezproblémový jak od lanovky tak od Gosau přes Adamek hutte. Stačí znát základy pohybu na ledovci, mít mačky, cepín, špagát a umět to použít. Drát je srovnatelný s řetězem - dá se přidržet, padat se nesmí. Jistit se dá ferratovým setem nebo klasicky horolezecky s lanem a ideálně jistit průběžně (oba jdou současně, první cvaká lano, druhý vycvykává, když dojde matroš tak první zastaví a druhý dojde s matrošem). Pro turistu je lepší delší výlet přes Adamek htt, nad chatou lehký ledovec do sedla, ze sedla lehký hřeben s drátem. Lanovkou se výstup dost oj...e.
Cestovka ani vůdce až tak potřeba nejsou, stačí něco si nastudovat a nebýt úplný trotl. Nechají si to dobře zaplatit, dojet sám autem je výrazně levnější. Půjdeš až kam se budeš cítit, pokud nebude jistota tak to otočíš, nejspíš zjistíš že do je lehký až nahoru... Je to často chozené, za dobrého počasí těžko budeš sám = stačí sledovat ostatní.
Nejnáročnější je asi orientace v mlze - ze sedla se trefit na chatu. Pak je riziko spadnout do trhliny v ledovci, vysypat se z hřebene, lavina. Jsou to hory, takže počasí - bouřky, mít hadry i do zimy. Vršek může být pod sněhem i v létě.
Pojistka na vrtuli! Ideálně Alpenverein (výborné pojištění + slevy na chatách) nebo přes ČHS - Uniqua
Samozřejmě tomu rozumím, že výstup se nedá srovnávat s Tatrami. Šlo mi pouze o to, jestli se na vrchol dostane i turista, který nemá s podobnými výstupy zkušenosti. Sám bych se do toho určitě nepouštěl, chtěl bych jít s někým zkušeným. Ale bohužel nikoho neznám. Napadlo mě obrátit se na jednu tuzemskou cestovku, která tento zájezd nabízí. Ale jinak nikoho neznám, kdo by se mnou šel jako se začátečníkem. K terénu - jsou někde kolmé stěny, kde jsou potřeba horolezecké zkušenosti? Nevím, jestli bych třeba zvládal zasekávat cepín do skály.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.