Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejpohodlnější sedlo na kolo

Od: samurraj® odpovědí: 24 změna:

Zdravím všechny. Dnes jsme byli podruhé za tyhle prázdniny s dětma na kole. Já jsem letos sednul na kolo po 15 letech. Poprvé jsme ujeli 30km, dnes 40km. Kolo mi dal tchán, jelikož si koupil nové, ale má tam nějakou tvrdou sedačku a já po ujetí 20km mám prdel odřenou, jak Pavián. Je to potom dosti nepohodlné a tak vybírám nějakou opravdu pohodlnou sedačku. Na ceně mi nezáleží, hlavně když má sedínka bude jako v bavlnce i po ujetí mnoha kilometrů. Jelikož se v tom nevyznám, tak bych od Vás potřeboval nějaký tip. Děkuji.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Poradil bych gelovou sedačku.Já ji koupil v Lidlu v týdnu pro cyklistiku asi za 400.Má označení City a je široká,měkoučká,pohodlná.Nekupoval bych gelový návlek ale gelovou sedačku.Slouží mi již 8 rokem.

beri49*
hodnocení

2x

Trénovat, trénovat, trénovat. Bez toho žádný gel nebude dost dobrý *smich*

hodnocení

Myslíte, že tréninkem si zadek zvykne? *smich* Po dnešním dojetí do cíle jsem myslel, že si tam namontuju sedadlo z babety.

majsterjoe*

Zvykne! Fakt tomu věř! Je třeba zadnici pořádně otlačit a po pár týdnech ti to ani nepříjde. Takhle to mám každou sezónu. V zimě totiž nejezdím (už) a tak na jaře je to na zadek(teda nejen pro ten) docela záběr za celý půl rok. Týden pak nemůžu na kolo sednout, ale pak už to jde.

Zas pravda že odřenou a sedřenu prdel jak píšeš sem neměl nikdy. Taky to může dělat prádlo co máš na sobě. Propocené bavlněné trenýrky se shrnou a po cestě nadělají na kůži podobnou paseku.

Takže pro začátek experimentu minimnálně zkusit kolo ještě jednou a pak uvažovat alespoň na gelovép potahu na sedlo a dobré spodní oblečení.

lucie*
hodnocení

2x

Já jsem pro tvrdé a úzké(i když Vám nesedlo,nezatracujte je:))...ty jsou podle mě nejlepší,ale jak zde zaznělo,bez treninku to bude bolet vždycky.Když už se jede jen vyjímečně volte míň km nebo jezděte častěji.

doplněno 19.08.16 20:48:

...opravdu si to zvykne.Já jezdila denně cca 30km+ víkendy delší trasy,jak kdy.No a jak nastala cyklodovolená,denně 80-120km s bagáží,tak jsem večer ve stanu mazala ibalgin krémem zadek*smich*,i když jsme jej původně brali na nohy,záda.Takže zvykne si,ale úplně nikdy:)

hodnocení

Jo, takže abych si ssebou do taštičky ještě přibalil ibalgin gel na zadek *smich*

lucie*

...nejvíce mi pomáhá na bolavé svaly čínská mast,ale nikdy nevíte kam se může dostat*smich*takže raději ibalgin.

doplněno 20.08.16 07:01:

jo,to je ona*palec*.Mám po cvičení hodně svalové bolesti a dlouho a ta je jediná co pomáhá,že to není tak strašné.

hodnocení

Jestli myslíte tou Čínskou mastí toto, tak to se mi jednoho dne, když jsem byl ještě hodně mlád, dostalo na ty nejcitlivější partie a to byl rachot a nešlo to omýt ani vodou, takže s Čínskou tygří mastí velmi opatrně.

Nejpohodlnější sedlo na kolo

hodnocení

2x

Tak prvně musíte vědět šířku sedla- jako rozteč sedacích kostí. Jelikož jsem Spešl maniak, tak doporučuju značku Specialized. V prodejně Vám změří jakou šířku sedla potřebujete a poradí s výběrem. Sám mám Specialized Henge expert- na fullu a Specialized Toupe + na MRX 27,5". To první mě sedlo hned a to druhé po pár set kilometrů. Osobně gelová sedla nedoporučuju.

hodnocení

Aha, to jsem nevěděl, že se ještě musí změřit šířka zadku. Mohu se zeptat, proč nedoporučujete gelová sedla?

mate59

Příští týden mají v Lidlu zrovna sedlo,mrkněte do letáku.

pobrdny*

Ano, souhlas, to sedlo z Lidlu za 299,-Kč mám od loňska, najel jsem na něj už přes 4000km, není problém na něm ujet 120km na jeden zátah, po dvou třech jízdách si na něj zvyknete a už jiné nechcete :) Díky za tip, ve čtvrtek pádím do Lidlu pro další, na druhé kolo, abych to jedno nemusel furt přendavat :) Hlavně si nenechte nakecat od ortodoxních masochistických cyklistů, že si na to tvrdé sedlo musíte zvyknout ! A´t si zvykaj tihle masochisti, já si radši koupím tohle Lidlácký sedlo. Koupil jsem si tam vloni i helmu, rukavice a kalhoty a jsem s tím taky naprosto spokojen :)

honzik*

tak ono hlavně je třeba říct, že tvrdost sedla není to jediné k řešení. My pánové máme i něco vepředu a co je platné mít po vyjížďce zadek v pohodě, když bimbas je jak cizí. Bolavý zadek se zahojí, ale utlačované mužství není dobré z více důvodů. Proto mám radši tvrdší sedlo, na kterém mě sice bolí trochu zadek, ale předek je naprosto v pohodě. Každému vyhovuje sice něco jiného, ale spíš bych řekl, že v tomto případě je na to každý jinak citlivý a bohužel následky se mohou projevit až časem. A to již nemluvím o tom, že "lepší" sedla mají propracovanou konstrukci, takže takové sedlo i jaksi pruží skořepinou, což je nejen pohodlnější, ale i ohleduplnější k páteři. Takže to, že měkčí je pohodlnější platí spíš pro ty, co jezdí málo a kdo jezdí delší trasy tak to má zpravidla naopak. Ale výjimky jsou všude.

Protože v místech kde na sedle sedíte se ten gel vysedí a pak to nemá ten ůčinek, co to má mít.

ronyx*
hodnocení

1x

Tak nevím - když to tady tak čtu (ale nejen tady - i v reálu při poslechu současných "cyklistů", připadám si jako Alenka v říši divů. Všichni drahá kola, super cyklistická výbava a pak jeden vedle druhého brečí, že je bolí zadek *zed*
Dnes už žádnou cykloturistiku nejezdím (nejsem blázen, zdraví mám jen jedno - kdo nechápe, pochopí časem a s přibývajícím věkem, vidím to sobě), ale za mlada jsem jezdil hodně - od nějakých 14 do 21 (cca 1974 - 82) to bylo skoro víkend co víkend minimálně 100km, na klasickém favoritu vlastnoručně upraveném na cesťáka (řidítka vlaštovky, úzký nosič + brašny, šestikolečko, horský převodník) s tím, že na nosiči jsem vozil většinou ještě 2 spacáky nebo stan (jezdili jsme s kamarádem ve dvojci), takže cca 15 - 20kg bagáže kromě své váhy. Později jsme si udělal ještě vlek vlastní konstrukce a tahal ještě ten. Nebyl pomalu kopec, který by jsme nevyšlápli, jezdili jsme v riflích, větrovce a botaskách. A nějak si nevzpomínám, že by nás někdy bolel zadek... Ale ono to je taky o seřízení kola - na sedle se nesedí jako paní sládková v Postřižinách (to je posez tak na cestu po městě - viz klasická dámská kola včetně výše zmiňované Liberty) - z toho pak opravdu bolí zadek. Sedlo musí být pevné (kožené favorit je asi nejlepší sedlo, na kterém jsem kdy seděl - jen musí být řádně vypnuté). Sedlo musí být tak vysoko, že když si na něj sednu, tak při zcela natažené noze musím mít pedál pod patou. Jakkoli jinak nastavené sedlo je zbytečná dřina - na sedle se nesedí - sedlo jen vede zadek a ideální je, když se o sedlo člověk opírá pouze a jenom kost v mezinoží.
Kvůli ideálnímu posezu jsme si taky kdysi dal na kole řidítka zvaná "vlaštovky" - přirozená opora ruk (žádná vytáčení v zápěstí jako dnes na rovných řidítkách). Když se opřu o řidítka, sklon těla je takový, že na zadku na sedle vlastně nesedím. Několikrát jsem byl nucený jet někde pár km na tzv. dámském kole se širokým pohodlným sedlem a z toho opravdu bolí zadek.
Jinak jsem měl možnost se párkrát svézt na současně prodávaných kolech (horská i treková) v různých cenových relacích (od levných až po relativně drahá nad 30.000,-Kč) a můj osobní názor je, že to je běs a hrůza oproti legendárnímu favoritu - tím, že ta kola mají krátkou stavbu (dříve byla kola, zvlášť pánská, dlouhá, krátkou stavbu měla jen kola dámská) se na nich sedí nepřirozeně a tím i nepohodlně (proto z nich taky hodně lidí něco bolí - záda, zadek... - bolelo mne to taky po pár km) a na můj vkus jsou uživatelsky nečitelná (krátká stavba znamená, že jsou vratká).
Ale každému podle jeho chuti a potřeb...

hodnocení

0x
Zádel si víceméně zvykne, sám jsem nedávno zažil torturu na kole a to mi stačilo pár km. Nicméně propadl jsem zcela koloběhu. Tam zadek nebolí a krásně se procvičí záda a většina těla. Varuji ovšem před levnou koloběžkou z supermarketu za 3000, to pak člověka spíše odradí.
lucie*

libor- přesně tak,zkoušela jsem koloběžku a i když to byla Kostka,nesedla mi,nebavilo mě to.Letos jsem si pujčila Crussis a zamilovala jsem se.Parádně mi sedla,jelo to supr a hrozně ji chci...tak uvidíme co ježíšek;)

72mona3*
hodnocení

0x
Opravdu si (zadek) zvykne. Když po zimě vytáhnu svého "Artura" a prošlápnu svých (pouhých) prvních šest kilometrů, druhý den je opáčko na kole pro zadel peklo. Sedlo mám úzké a pevné, ale proti Favoritovi to je luxus.
Mamina kdysi jezdila na staré dobré Libertě. Ta měla sedlo jak gauč *smich* Ale to byste fakt nechtěl... M.
hodnocení

Na Libertě jsem také kdysi jezdil. Měli ji rodiče a to sedlo sice vypadalo děsně, ovšem pohodlí k nezaplacení.

stir*
hodnocení

0x

pokud budes jezdit jen občas, sedlo neřeš, nezvykneš si na žádné. Ani se nedá říct,že si prdel zvykne, nezvykne! Je to spíš psychického puvodu. Kdyz jedeš občas, cítíš bolest, když jezdíš denně, začneš ji ignorovat, nemyslíš na to. Ale jak na to začneš myslet, taj je to konec.Ja jezdim denně a už je mi to jedno. Na začátku sezony to sice bolí, nejsu schopný usedět 3-4hodiny, druhy den si pripadám jak fakír na jehlách, třetí den jako bych seděl na žhavém skle, ale v sezoně jezđím 6-7 hođin a jediné co řeším je voda a gely, na prdel si ani nevzpomenu..Jonak seflo se vybíra podle šířky sedacíxh kostí,to ale neznamemá,že ti sedne. Zaleží i na spravném posedu. Gelové je vhodné spíš na ty krátké svezení,ale nemusí to byt vzdy pravda. Je to značně individuální a dá se říct, že kolikrát sedlo za dvě stovky je lepší než sedlo za pět šest tisíc. Tedy myslím pohodlí, ne váhu sedla :) Takze ignoruj bolest a zvykneš si jako já. Kup si kratase s vlozkou, bude to lepší. Kdyz se dobře namažeš ještě indulonou mezi nohama, bude lépe ...

adamd
hodnocení

0x

Ahoj všem, našel jsem sedlo, které kombinuje gel a pěnu. Má to smysl? Chci ještě letos vyjíždět na kole a tak by mě zajímalo, jestli dražší sedlo = větší komfort. Vím, že každý má zadek trochu jiný a někomu to sedne, jinému ne - chci to vyzkoušet osobně, ikdyž to asi na pár metrech jízd po obchodě nebo kolem obchodu nepoznám.

Jaký na to máte názor? Říkám si, že když to je známá značka, tak by to nemuselo být špatné.

Díky všem :)

Určitě neplatí, čím větší cena sedla, tím větší komfort. Osobně si myslím, že zadek si musí na sedlo zvyknout. Ale kolik km musíte odjet, aby si Vaše pozadí na sedlo zvyklo Vám asi nikdo neřekne. Ale jak jsem psal musíte mít správnou šířku sedla. Třeba v prodejně Specialized na to mají takovou podložku a zdarma Vám to změří.

adamd

Děkuji za rychlou odpověď. Ta speciální podložka asi bude nejrozumnější volba. Pak už půjde jen o zvyk :)

albatros498022*
hodnocení

0x

Kůže je jkůže osobně jiř skoro 35 let mám Rolse os této firmy a jde se mnou kolo od kola, poctivá buvolí kůže a jak se vysedí tak pohoda, dnešní skořepiny a kevlary bych nechtěl ani za nic. Na nouze kolo mám PWB ze 70 let na kterých jezdila repre a taky pohoda. Ani na kole se šetřit nedá, ale na sedle v žádném případě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]