Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat spacák?

Od: martinaa* odpovědí: 19 změna:

Zdravím, třeba se tu objeví nějaký znalec outdooru, spacáků atd :) Vybírám spacák a padly mi do oka tyhle varianty sportisimo.cz/... nebo sportisimo.cz/... . Oba mají slušné recence, St. Moritz se mi ale zdá lepší, nejen kvůli nižší komfortní teplotě. Jsem zmrzlá, otužování nezabírá, prostě je mi kosa i tak, kde ostatní mají tílko a kraťasy... jenže není to na české podmínky moc teplý spacák? Např. na táboře ráno klesají teploty někdy až k nule. Děkuji za pomoc, třeba někdo poradí.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Ono není v tomhle směru jednoduché poradit pro tuto radu je potřeba znát jakým způsobem a při jakých aktivitách bude používán. Zda bude vožen autem nebo podobně, či bude v batohu na zádech, ono se potom každé deko navíc při celodennícj tůrách docela pronese a hlavně ušetřená váha se dá nahradit a doplnit jinými potřebnými věcmi.

martinaa*
hodnocení

Děkuji, aktivity občasné přespání pod širákem, na táboře ve stanu nebo mimo něj apod. Žádné vysokohorské túry zatím neprovozujeme, stan nemáme. Sice jsme omezeni (většinou) chůzí, ale 20km denně s plnou polní se nás netýká. :)

albatros498022*

V tom případě postačí cokoli s extrémem kolem -8 st a hledal bych náplň mikrovlákno v kategorii do 1500 se najít dá.

martinaa*
hodnocení

Děkuji, šlo by něco z tohoto? mall.cz/... , mall.cz/... (vložka na nohy pro zimořivé dámy) mall.cz/...

albatros498022*

Z tohoto bych šel do Husky Ladies majesty je konstruovám s ohledem na žena a má zesílenou teplotní ochranu v oblasti chodidel

doplněno 13.07.16 21:38:

Jinak při spaní ve spacáku je nutno dodržovat určitá pravidla základem je do soacáku se nenavlékat ale mít na sobě max nějaké slabé funkční prádlo, pokud se navlečete tak budete ohřívat oblečení a nikoliv spacák, který vám pak tvoří izolaci, také je dobře mít spací pytel odpovídající velikosti, pokud je velký tak vyhříváte zbytečně velký prostor.

martinaa*
hodnocení

Jj, zřejmě do něj půjdu... do spacáku jsem lezla v kdysi na vodě v mikine, byla kosa, dvoje kalhoty, kosa, zkusila jsem jen spodní prádlo, a zase kosa. Až mi kamarádka ve stanu, když nemohla poslouchat to moje noční skučení, půjčila teplé ponožky a bederní pás, bylo mi fajn... právě proto potřebuji teplý spacák *smich*

asd1
hodnocení

0x

Fiemme pro tebe bude čistě na teplé letní noci, hlavně střih "dekáč" = zima na nohy.

St. Moritz by měl být ok i na chladnou letní noc + konec jara + začátek podzimu. Počítej, že pro tebe komfort bude spíš maximum a teplotní limit bude komfort.

Na recenze moc nedej - tohle si nekupujou lidi co jezdí ven, ale turisti na chatu.

V každém případě tohle jsou levné těžké spacáky, kvalita je úplně jinde (i cenově). Když to nenosíš na hrbu tak ale ok - z levných stačí cokoliv co má nad 1,5 kg. Tvar určitě mumie a chce to správnou velikost - moc velký spacák má tělo problém vyhřát. A taky spát se musí umět, není to jen o otužilosti.

Vzhledem k tomu že na kvalitní nejspíš nemáš love, tak to vynechám...

martinaa*
hodnocení

Děkuji, taky jsem ten typ, co spí ve stanu na táboře, v chatě... někdy pod širákem. Žádné výpravy na horské hřebeny a spaní tam, to ještě nee :) Jasný, spacáky to jsou levné, na spacák za 4-5k ani nemám, takže musím brát z toho, co je ;). Starší spacák taky stál kolem dvojky a nebýt rozbitého dvojitého zipu, jehož oprava by stála docela dost, a malé hřejivosti, tak je pořád prima...

doplněno 13.07.16 16:16:

Počkeeeej *smich*, jsem to asi napsala blbě *smich*, byla fajn, ale poslední dobou mi přijde, že je mi v něm zima, že už tolik prostě nehřeje... a ten zip je kapitola sama pro sebe, to je v háji. Nicméně do chatky na noc rozepnutý pořád super ;).

asd1

Nebýt rozbitého zipu a nízké hřejivosti tak je pořád prima - pobavilo :D :D :D

Třeba Husky Mantilla -5°C za 1200,- nebo Maestro -7 za 1400,- vypadaj slušně... (cenu jsem nehledal)

mall.cz/...

Do 1500,- je spousta použitelných, nevýhoda je hlavně půl kila navíc oproti kvalitním. Vybírej něco třísezonního kolem 1,5 kg, materiál (např. nesnesu uvnitř bavlnu) a klidně podle barvy ;) Ono v téhle katrgorii to je celkem jedno...

martinaa*
hodnocení

Ten z odkazu se mi líbí :) Co třeba mall.cz/... nebo mall.cz/...

asd1

Ten dámskej je kratší.

A má silnější náplň (2x 180g/m2) - je to už spíš jaro/ podzim, v létě v něm může být horko... Teplotní údaje jsou nejspíš "dámské" pro chlapa by byly níž.

Jestli nejsi dvoumetrová tak ideál bych viděl spíš zkrácenou Mantillu (2x 150g) nebo Maestro (2x160g), ale nevim jestli dělaj kratší verze...

V kterým ti ještě bude teplo/ nebude horko se odhaduje hodně blbě, to už je na tobě...

Když ti je kosa - hodně pomůže kukla (moira) a hodit si ve spacáku mikinu přes nohy. Příp. nohy i se spacákem do batohu. Pod širákem se hodí žďárák, ovšem smysl má buď těžkej/odolnej "Bundeswehr" (goretex) asi za 1500,- nebo lehkej HighPoint za 3000-,

martinaa*
hodnocení

Měřím 173 cm, je to na spacák 220 cm málo? Zkrácené verze Mantilly ani Maestra jsem nenašla. V recenzích dámského spacáku se píše, že se v něm některé holky s mou výškou docela mačkaly, co je zase nablbo.

doplněno 14.07.16 07:12:

Jakto? *smich* Já Vás měla za jasnovidce ;) No, dneska to ještě promyslím, buď ten Maestro, nebo dámský. Pořád se nemůžu rozhodnout :/

asd1

Věštec fakt nejsem ;) Záleží jak to šijou... Ale tipnul bych že nejvíc se trefíš Maestrem...

lucie*
hodnocení

0x

Nedávno to řešili v Sama doma:)odběhnu od tématu,výběru spacáku,ale co jsem nevěděla,že se má spacák skladovat na ramínku ve skříni a nikoli natlačený v pytli.Prodlouží to jeho životnost i účinost.Potom probírali karimatky a jestl jste zimomřivec,tak nejlepší je ta aluminiová(a to jsem taky nevěděla)spí se na té alu straně,aby odrážela teplo těla.Samonafukovací je hodně dobrá pro zimomřivce,ale nejhorší je ta tlustá nafukovačka,protože už je moc hrubá a dostane se k tělu studený vzduch.

Taky bude záležet na stanu.My vozíme malinkatý jen pro dva(na těsno:))a je nízký,takže teplo je hned.Ve velikém rodinném bych byla zmrzlá i v nejtepléjším spacáku.Takže záleží i na dalším vybavení.

martinaa*
hodnocení

Děkuji, o skladování spacáku na ramínku jsem taky netušila, vidíte :) Stan nemáme, takže občas pod širákem, občas na chatě atd.

asd1

Nemusí být na ramínku. Jde o to aby nebyl stlačený ale volně.

jh®
hodnocení

0x

Synečkovi jsem kdysi pořídila do skautu Pinguin, tuším do -15?, stanovávali na břehu Oslavy, v noci a po ránu občas fakt kosa. No ale před lety zas takový výběr nebyl... docela jsem se divila, že se tytéž spacáky prodávají dodnes.

martinaa*
hodnocení

Jojo, u vody bývá pěkná kosa... ale naopak když jsme spali na Vranově na jakési louce, bylo v noci 15°C a stačil jen přes sebe přehozený spacák..

hodnocení

0x

Možná mě teď někdo ukamenuje, ale mám celkem dobré zkušenosti s vojenskými spacáky. Sám jsem pár typů vyzkoušel a byl jsem s nimi velmi spokojen, co se do komfortu spaní týče. Ceny nejsou tak přepálené jako u pytlů ve specializované prodejně. Jediná věc co mi vadila, byla jejich zbytečně velká váha. Proto jsem si do zásoby pořídil i jiné spací pytle, určené pro specifické užití. Jak tady pisatel vzpomínal, někdy jsou ty kg znát a dají se využít v batohu-nosiči i jinak. Určitě si pořiď i podložku pod něj. Hodně lidí na tuto důležitou drobnost zapomíná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]