Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz, zda doporučíte elektrokolo pro začátečníka, který chce začít jezdit? Jsem už starší, obyčejné kolo mi dělá problémy, neujedu dost daleko a tak mě to nebaví - je elektrokolo cesta jak si jízdu užít? Dále se chci zeptat na solidního prodejce na Olomoucku, máte zkušenost?
Moje manželka je kardiak a proto nedávala výlety na kole. Proto si koupila elektrokolo, já jsem jí to jen doporučil, protože jezdím hodně do Itálie a tam jsou tato kola daleko víc rozšířená - drandí tam na tom kdejaká babka.
No, musím říct, že kolo nezklamalo - je vcelku robusní, výkon dostačuje i do kopců. Prostě mohu doporučit
Dobrý den,
Loni jsem si dal dohromady elektrokolo, protože bohužel vzhledem k mému věku mě již do kopců bolela kolena a nemůžu se elektrokola nabažit, za loňský rok jsem najel cca 3000km a letos první 1000km
Co se týče výběru elektrokola, tak hlavně záleží na váze jezdce, terénu a délce trasy, kterou chtějí jezdit.
Protože já vážím 120kg, na kole občas vozím těžší věci na nosiči a potřebuji aby mě motor pomáhal v brdských kopcích, tak jsem šel cestou přestavby standardního kola tímto motorem : elektrokola-michal.cz/... , protože hotová elektrokola mají slabý motorek jen 250W, což ve větších kopcích nestačí.
Tady mají asi nejlepší ceny, je to komplet sada motor+baterie, já vzhledem ke své váze mám tu nejsilnější a nejdražší varianu: elektrokola-michal.cz/...
Ujedu na tom na brdských kopcích podle toho, jak moc používám pomoc motoru cca 40-70km. Takže když chci jet rychle a motor mě pomáhá pořád, tak ujedu cca 40km. A když nikam nespěchám, po rovině šlapu bez motoru a zapínám ho až v kopcích, kde mě síly dochází, tak na baterku ujedu těch cca 70km. Ale lehčí jezdec by klidně ujel 100km
Tento motor se namontuje místo standardního středu se šlapkami - má svoje šlapky, ale pouze jeden tác, takže se řadí jen zadní přehazovačkou. Ale co mám zkušenost, tak těch 9 rychlostí mě stačí, na nejlehčí převod vyjedu prakticky každý kopec a naopak po rovině to uhání klidně 40km/hod.
( Továrně vyráběná elektrokola mají výkon jen 250W a omezovač rychlosti na 25km/hod., takže po dosažení rychlosti 25km/h. se motor vypne a člověk už šlape jen "za svý", což je pěkně naprd, ale je to kvůli EU ). Kdežto přestavěná kola můžou mít výkon až do 1Kw, takže do kopců opravdu pomáhají a omezení rychlosti lze mimo veřejné komunikace odblokovat
Další možnost je koupit hotové kolo, ale určitě se středovým motorem, který umožňuje využít výkon motoru efektivněji, protože využívá zadní přehazovačku, takže i ten EU motor s 250W vyjede slušné kopce, na rozdíl od motorů které jsou přímo v náboji ve výpletu kola, protože ty mají v sobě malou převodovku s pevným převodem, takže se v prudších kopcích přehřívají, protože jak klesá rychlost, tak klesají otáčky motoru a to má za následek nižší efektivitu motoru, kdy při nižších otáčkách se motor více zahřívá a bohužel může při delším kopci i shořet izolace vinutí, případně se poškodit ta převodovka, která je ze silonových převodových koleček.
Takže určitě kolo se středovým motorem, např.toto je za slušnou cenu: akumo.cz/...
A ještě jednu věc - určitě je lepší mít baterii do rámu, ta na nosiči dost zhorší jízdní vlastnosti kola, je to jako kdyby jste měl pořád naložený nosič, špatně se zatáčí a je horší stabilita, protože je vyšší těžiště. Kdežto baterii v rámu prakticky za jízdy necítíte.
Elektrokolo má, bohužel, jednu velkou nevýhodu - baterie je dost drahá - cca 10000,-Kč a má omezenou životnost - vydrží podobně jako autobaterie cca 5 let. Takže proto je fakt škoda, když kolo někde zahálí a nejezdí, protože ta baterie stárne a ztrácí postupně kapacitu. Je to Li-on baterie, podobně jako jako v mobilních telefonech, protože olověná baterie co se dává do aut je na kolo příliš těžká, navíc těmi otřesy trpí a má pak životnost jen cca 2 roky, proto se na kolech nepoužívá ( jen u levných čínských šuntů jako nabízí třeba "TV Product", to je opravdu tak max. pár kilometrů na nákup).
Tady lze načerpat nějaké zkušenosti : nakole.cz/...
Většina prodejců nabízí možnost zapůjčení elektrokola, nebo lze využít půjčovny elektrokol, v Praze např. PRE, pro zákazníky PRE se slevou : premobilita.cz/...
Hodně štěstí při nákupu elektrokola a hodně šťastně najetých kilometrů přeji
já to považuju za dost dobrý výmysl, a to je mi teprve 30, ale bydlíme na velkém kopci a nemám auto. I dvě děti jsem vzadu odvozila na sedátku. Mohu si vybrat bud jet na normálním kole skoro hodinu, anebo být doma na elektrokole za 5 minut. Také mohu jezdit s manželem i 50 km cykloturistiku a jsem v poho, samozřejmě, že to nemám zapnutý furt, at mám taky pohyb. takže nejen babky jak někdo píše ale i mladí rajzou ostošest.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.