Nejste přihlášen/a.
Ahoj,prosím vás o radu.Už delší dobu mám touhu začít nějaký sport,nejlépe ještě závodně,ovšem příští rok už mi bude patnáct , a tak si nejsem jistá , co by ještě šlo.V dětství jsem prostřídala skoro všechny sporty , ale u ničeho jsem bohužel nevydržela.Od mala mám spíše blíže k míčovým , kolektivním sportům.Naopak gymnastika , či běhání , to není nic pro mě.Také mě ovšem baví cyklistika,ráda bych jezdila na koni , ale přeci jenom je to finančně dosti náročné.Celkem mě láká zkusit box.Co myslíte , šlo by něco v mém věku ještě závodně?Děkuji moc za všechny rady.
Vyber si sport, který tě baví, ne ten, ve kterém máš největší šanci jet na závody.
Závody se pořádají na nejrůznějších úrovních - od městského poháru a přeboru až po republikové. Jak se budeš zlepšovat, budeš si troufat (a bude tě trenér nominovat) na vyšší a vyšší turnaje, kterých se oddíl účastní.
Kolektivní sport tě buď vytáhne na vyšší soutěž (pokud jsi horší než ostatní) nebo stáhne dolů (když ostatní jsou horší a vy nepostoupíte do lepší soutěže nebo se nekvalifikujete na nějaký závod). Taky se do hrajícího týmu nemusíš dostat (více lepších hráčů než pozic v týmu).
Lze přestoupit z jednoho klubu do jiného (viz řád na stránkách národního svazu toho sportu).
Lze v klubu i dojednat, že když se na nějaký turnaj nepojede, protože "nejsou peníze" (nebo "nejsou peníze pro B družstvo") nebo na ten turnaj nemá klub v plánu vůbec jet, že tam pojedete jako hráči na vlastní náklady a zaplatíte si sami startovné. Klub jen musí poslat přihlášku k turnaji včas.
Seznam turnajů opět na stránkách národního svazu toho sportu.
Můžeš také jet jen "na čuměnou" s A družstvem, jestli bude místo v autech/autobuse a ty si tu cestu budeš ochotná zaplatit, ať poznáš trošku tu atmosféru závodů. Nebude to úplně to samé, jako pocity, kdy víš, že opravdu budeš hrát, ale alespoň zjistíš, jak to na turnajích chodí.
I v 15 lze začít sport, který tě baví a propracovat se na dobrou úroveň. V nejhorším to budeš mít jako koníčka, který tě udržuje fyzicky v pohybu.
Osobně bych odrazoval od boxu. Úderům do obličeje a hlavy (mozku) se v tomto sportu nejde vyhnout.
Začít v 15 letech a dostat se na závodní úroveň jde, není to ještě pozdě, jsou takové případy. Obzvláště v ženském sportu, kde není taková konkurence jako u mužů. Míčové sporty nevím, holky co už to dělají řadu let, tady nad tebou budou mít poněkud náskok. A přeci jen stejně nejpozději někdy po třicítce u tohoto druhu sportu skončíš. Cyklistika je skoro stejný problém, navíc je to fyzicky velmi náročné. Ženský box totéž, extrémně fyzicky náročné a žádná dlouhá kariéra by tě nečekala. Možná by stálo za to zkusit nějaký sport, kde věk nehraje tolik roli, např. střelba a je jedno jestli ze sportovní pistole nebo z luku, tam se můžeš dobře vypracovat a věk tě tolik neomezuje, jelikož můžeš závodit hodně dlouho. Když chceš pozdě začít, asi by bylo dobré dělat sport, kde můžeš i pozdě skončit. Navíc mnoho druhů střelby i lukostřelba jsou olympisjký sport.
Zdravím, někde jsem slyšel a bohužel je to pravda, že závodním sportem k trvalé invaliditě (potvrdil to dokonce jeden lékař, který zkoumal vrchlové sportovce). Dělej proto sportů víc a jen rekreačně. Lidské tělo není na trvalou zátěž jednoho charakteru dělané.
Namátkou: vrcholový tenis- především špatné lokty a horní končetiny celkově, vrcholový fotbal-zlomené nohy, potrhané vazy a šlachy, cyklistika-nadměrná zátěž srdce. Nejlepší je IMHO obyčejná pěší turistika spojená s poznáváním památek.
To musíš podle toho, jaké oddíly a podmínky máš v místě bydliště. Půjdeš někam na střední školu, tak se podívej tam, co se tam hraje.Koukni na jejich tréninky a posuď, jestli na to máš. Zjisti si, kdo jaký sport ze spolužáků dělá a zajdi se podívat na jejich přípravu. Trochu mne zaráží tvůj naivní postoj. Výkonnostní sport je dřina a atletika i gymnastika jsou základ. To je jako kdyby fotbalista řekl, mně nebaví běhat, já chci jen dávat góly.
Ahojky,opět děkuji za rady.Jinak , nestavím se k těmto sportům nějak s odporem , nicméně to nejsou uplně moje přednosti a atletika ani gymnastika nebude to správné , samozřejmě uplatnit je v jiném sportu , to ano, ale né samostatně.
pokud si rozumíš s míčem, pak doporučuji volejbal. Je docela hlad po nových adeptech a dá se v tvém věku docela rychle dostat na správnou úrověň. Specálně pokud jsi dělala sporty v předchozích letech, pak všeobecná fyz. průprava hodně pomůže a navíc nebudeš mít k opotřebované tělo jako ti, co začli brzy.
Napadl mě ale jeden sport, kde jsi v ideálním věku a to je softball, baseball, ale nevím, jak jsou dostupné kluby v tvém okolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.