Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak seřídit přesmykovač na MTB?

Od: hullan odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám horské kolo Merida asi 3 roky staré a potřeboval bych seřídit přesmykovač, trošku mi dře o řetěz.

Nahoře jsem viděl 2 šroubky "hight" a "low", seřizuje se to pouze těmato šroubky nebo nějak jinak?

Poradil by mi někdo jak se to naučit?

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Nařaď si na největší převodník a seřiď pomocí těchto šroubků pozici vodítka tak aby byl řetěz uprostřed, poté toto udělej u nařazení na nejmenší převodník. Pokud to nepomůže může být vytahané lanko, to jde přitáhnout stavěcí maticí na bovdenu.

kolista

Takhle opravdu ne ;)

radelux*
hodnocení

0x

Zdravím,

ivelo.cz/...

hullan
hodnocení

Děkuji udělám to tak, jen jsem ty šroubky zkoušel před tím utahovat i odtahovat a nic se nedělo.Ještě jsem chtěl podotknout, že se to rozhodilo hned po tom, co jsem vyměnil řetěz.Děkuji
kolista

Výměnou řetězu se přesmyk nerozhodí.

Šroubky L H na přesmyku jsou jen dorazy. Horní je aby ramínko při natažení nahoru nedosáhlo na kliku nebo nepadal řetěz z velkého převodníku ven. Spodní doraz se nastavuje aby při kombinaci malý převodník/ největší pastorek byla vnitřní strana ramínka těsně u řetězu - co nejblíž ale neškrtá.

Samotné nastavení se dělá pomocí lanka - hrubé nastavení uchycením na přesmyk a jemné šroubem na páčkách nebo u přesmyku. Obecně nejdřív se nastaví spodní doraz, pak se páčka nastaví na nejmenší převodník, šoubovací doraz se zašroubuje, lanko se natáhne a zajistí šroubem na přesmyku. Pak se vyzkouší řazení, doladí se šroubovacím dorazem, nakonec se nastaví horní doraz tak aby řetěz šel dobře na největší převodník ale aby nepadal z převodníku ven/ aby ramínko nedosáhlo na kliku.

Hodí se zkontrolovat lanko jestli není nalomené. Nebo rovnou vyčistit bovden (stříknout něco teflonového, protahovat lanko a utírat z něj šmír, namazat něčím teflonovým, nikdy ne vazelínou nebo olejem-časem lepidlo) a lanko dát nové...

ar

"rozhodilo hned po tom, co jsem vyměnil řetěz"

A použil jsi nový řetěz správný? Nedal jsi na třeba devítkové řazní sedmičkový řetěz? Řetězy mají různou šířku podle počtu pastorků.

Normálně jen při výměně řetězu by se to "rozhodit" nemělo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]