Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám horské kolo Merida asi 3 roky staré a potřeboval bych seřídit přesmykovač, trošku mi dře o řetěz.
Nahoře jsem viděl 2 šroubky "hight" a "low", seřizuje se to pouze těmato šroubky nebo nějak jinak?
Poradil by mi někdo jak se to naučit?
Děkuji
Výměnou řetězu se přesmyk nerozhodí.
Šroubky L H na přesmyku jsou jen dorazy. Horní je aby ramínko při natažení nahoru nedosáhlo na kliku nebo nepadal řetěz z velkého převodníku ven. Spodní doraz se nastavuje aby při kombinaci malý převodník/ největší pastorek byla vnitřní strana ramínka těsně u řetězu - co nejblíž ale neškrtá.
Samotné nastavení se dělá pomocí lanka - hrubé nastavení uchycením na přesmyk a jemné šroubem na páčkách nebo u přesmyku. Obecně nejdřív se nastaví spodní doraz, pak se páčka nastaví na nejmenší převodník, šoubovací doraz se zašroubuje, lanko se natáhne a zajistí šroubem na přesmyku. Pak se vyzkouší řazení, doladí se šroubovacím dorazem, nakonec se nastaví horní doraz tak aby řetěz šel dobře na největší převodník ale aby nepadal z převodníku ven/ aby ramínko nedosáhlo na kliku.
Hodí se zkontrolovat lanko jestli není nalomené. Nebo rovnou vyčistit bovden (stříknout něco teflonového, protahovat lanko a utírat z něj šmír, namazat něčím teflonovým, nikdy ne vazelínou nebo olejem-časem lepidlo) a lanko dát nové...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.