Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nechával jsem si měnit vidlici na kole(starou XCR za novou XCR) a po dvou jízdách v lehkém terénu jsem si potom doma všiml, že při otáčení řídítek doprava i doleva to drhne a jde to trošku ztěžka. Se starou vidlicí to nikde při otáčení nedrhlo. Nevíte někdo co s tím, jak to mohu opravit? Chci si to opravit sám, jelikož mám velice špatné zkušenosti s cykloservisy. Za každou radu děkuji.
Moc utažené hlavové složení. Povol představec a víčko sloupku. Pak víčko pomalu dothovat, vidle nesmí mít vůli ve složení a musí jít "rejdovat" lehce,bez odporu. Po nastavení utáhni představec předepsaným Nm.
jj, moc utažené ložisko v hlav. složení. Pozor přetažením se můžou vymačkat ložiskové dráhy = nejezdit s tím)
Pokud nejde ztěžka všude ale jen někde, tak pravděpodobně bude i křivě nasazený konus na vidlici (vnitřní kroužek ložiska). = demontovat, očistit dosedací plochy a narazit (nalisovat) správně. Jde to i "promitivním nářadím", ale musí se to umět aby sedlo správně a nepoškodilo se montáží...
Seřídit vůli, projet a příp. doseřídit. Projet nejlíp po kořenech atd. - sedne si rychleji...
díky za rady, ztěžka to jde jen v určitých polohách, tak asi bude křivě nasazený konus.. není někde třeba i video jak se to rozebírá?
Klasický ahead: povolíš představec, vytáhneš ho nahoru a dolu vypadne vidle. Konus opatrně vyklepneš kladívkem přes měkkou tyčku (měkčí než konus = jakýkoliv železo "bláto", mosaz, dřevo atd.)
Pečlivě očistíš dosedací plochy a znova ho narazíš. Buď přípravkem, nebo trubkou s rovným čelem a naklepneš palicí, rána musí být přesně rovně. Pomůže vidli dát do ledničky a konus trochu ohřát v troubě (max. na 100°C - nesmíš ho popustit). Jde to i doklepat zase přes tyčku - po obvodu konus několikrát "oběhneš" aby si sedl po celém obvodu na doraz...
Video někde asi bude...
Můžeš nacvičit na nějakém šrotu... Křivě může být i miska v rámu, nebo jsou i "šišatý kuličky/ válečky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.