Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám asi 3 roky staré kolo olpran.Chci se vás zeptat jaká je pravděpodobnost že se mi při cestě asi 20 km na něm něco zkazí i když se asi už víc rozbít nemůže.U vidlice mám z každé strany u svárů malé jakoby prasklinky,a přehazovačka drží pohromadě pomocí nějakých nýtu u kterých mám pocit že každou chvíli vypadnou .Mám pocit že se to všechno za chvíli rozpadne.Nejhorší na tom je že rodiče mi nechtějí koupit kolo jiné klidně z bazaru dají se sehnat stokrát lepší než to moje.O kolo se starám dobře,kdyby ho ještě měla mamka tak je asi už na šrotišti.
Ahoj, je těžké radit, když neznáme přesně, a nevidíme, v čem je na kole problém, jak pečlivě se o něj staráš, jak často na něm jezdíš a je tedy opotřebované a další věci.
Pokud to jde, zkus navštívit nějakou specializovanou opravnu kol ve vašem městě, zda by tam ještě něco šlo vyspravit. Samozřejmě, zadarmo to nebude, proto přemýšlej, zda se to vyplatí. Je to také o Tvém přístupu ke kolu, pokud s ním projedeš každé houští, tak má asi už to nejlepší za sebou, i když jsou mu "jen" 3 roky. Případně se poptej tam, kde bylo kolo zakoupeno.
Druhá věc, proč tak lpíš na kole? Nenapsal jsi, kolik Ti je, ale můžeš přece jezdit i autem, na koloběžce nebo chodit pěšky.
Co se týče financí, nespoléhej pouze na rodiče, nenastavuj stále jen prázdnou dlaň. Snaž se k věcem vybudovat úctu, dojem, že nic není zadarmo a věc se má šetřit. Pokud to jde, kolo si kup sám například z našetřeného kapesného, nespoléhej jen na rodiče. Z bazaru bude levnější a asi Ti bude stačit, pro Tvé potřeby. Pokud finance nemáš, domluv se s rodiči na nějaké výpomoci, odměně, případně si najdi nějakou brigádu.
...můžeš přece jezdit i autem... to jako vážně? Bečí, že mu rodiče nechtějí koupit kolo a vy jí "doporučíte" auto?
Mimochodem je mu 15.
20km ujdeš při nejhorším pěšky. A nebo tam rozbité kolo necháš a pojedeš autobusem, vlakem, stopem. Tři roky starý Olpran znamená, že byl pravděpodobně kupovaný někde v Kauflandu. Cestu vydrží, ale na jeho životnost bych se nespoléhal. V servise za opravu takového kola přidávají přirážku. Kvalita je zde mizerná. Ale jak píši, 20km není nic co by takové kolo nezvlávlo. Jo 200 by už by možná mohl být problém, ale ani toho bych se nebál. Taky záleží jaké cesty využíváš a tak no.
Olpran byla kvalitní kola, ale to bylo na počátku horských kol u nás, ve stejné době jako pocháela výše zmíněná reklama s Jardou Jágrem. Od té doby se spousta věcí změnila.
20 km v nejhorším dotlačíš.
Problém můžou být ty prasklinky kolem svárů. Pokud to je jen popraskaný lak a vidle "ohlý bláto" tak je to relativně OK, ale pokud jsou trhlinky ve vidlici tak nedoporučuju jezdit - může to nečekaně rupnout, pokud to bude v "nevhodnou" dobu tak např. hodíš šipku před auto a je průšvih. Foto by nebylo?
Ostatní závady typu "rozsypaná přehazovačka" jdou většinou na koleně opravit tak aby šlo jet. Např. přehazovačku sundáš, zkrátíš řetěz aby byl ca střední převod a jedeš dál. Řetěz bez nýtovače zkrátíš/ snýtuješ i hřebíkem a kamenem. Atd., takových fint je spousta. Nebo rozcentrovaný ráfek - bez centrklíče to naohýbáš přes koleno/ pošlapeš aby kolo prošlo brzdou, příp. vyhákneš brzdu a stačí aby prošlo vidlicí. Takové "radosti" tě naučí myslet a rozumět kolu, takže mít takovou plečku ve výsledku nemusí být na škodu
Novodobý Olpran = plečka nejhoršího kalibru, nutno udržovat a jezdit opatrně, jinak se to rozsype... Jiný nemáš tak to holt musíš udržet provozuschopný. Nebo si najdi brigádu a pořiď lepší...
Sem se zas pobavil.Údajně mé hodnocení tvoří velký podíl tvého hodnocení takže to to musím trochu rozepsat a slovy vyjádřit,že tvou radu doporučuji!
Chodím sem velmi sporadicky takže pochybuji,že bych někomu cíleně či ve velkém lepil nějaké rádobi body!
Spíš nechápu jak nejen tu tolerujete tipy dotazu kde už nikdo nikomu nepoděkuje ani nijak nereaguje na rady.Jen chce všechno hned a zdarma.
Když už jsem se do toho namotal,tak bych rád cyklistum(samozřejmě rekreačním)vzkázal,ať si užívají tu krásnou volnost jízdy na kole a nenechají se jen omezovat marketingem a moderním rádoby rychlo žitím.Kolo je hlavně svoboda a relax od uspěchané doby.
Když vidím ty nesmysly,které se tady v odpovědích sešly,tak nemá cenu odpovídat tady,veřejně. Samozřejmě se dá pohodově jezdit i na kolech ze supermarketu,na běžné ježdění nepotřebuješ kolo za 20 ba ani za 10 tisíc. Tři roky starý olpran? To se mi nezdá,ten by musel být jako nový. Napiš mi do vnitřní pošty a vyřešíme to. A napiš,kde bydlíš. PĚKNÝ DEN a hlavu vzhůru!
Já mám dámské kolo Olpran-Nicolet 18 let a najezdila jsem na něm tisíce km a je pořád velmi zachovalé,samozřejmě se už měnily pláště,duše,řetěz a přidalo se 1 kolečko do přehazovačky,ale jinak je stále na svůj věk ve velmi dobrém stavu.Sváry jsou pořádné,ale myslím,že kdysi ta výroba byla asi o něčem jiném. Pokuď bych měla viditelné prasklinky ve svárech na vidlici,asi bych už na něm žádné dlouhé a ani krátké vyjížďky nepodnikla. To už je ,,vo hubu,,! Představ si,že jedeš z kopce větší rychlostí a ta vidlice se ti za jízdy v tom sváru zlomí! Tak to rodičům takhle podej a hlavně ukaž ty praskliny,aby až se nedej bože na něm přizabiješ,aby pak věděli,že jsi je na to upozornil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.