Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zacit behat?

Od: kuku odpovědí: 10 změna:
Dobry den, prosim o rady, jak zacit behat... V tuhle chvili jsem nemocna, ale i tak to chci zkusit i pres nemoc a dopracovat se k tomu, ze neco ubehnu a budu chodit pravidelne. Naplanovat kratsi vzdalenost a ubehnout celou? Nebo dlouhou a rozvrhnout na beh a chuzi? Nikdy jsem nebehala- max. na zakladce pri telocviku..m prosim i tipy a triky na behani at se tykaji cehokoliv... Dekuji! :o)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fex
hodnocení

1x

Jak začít běhat? Obléct se jít běhat!

Určitě nemá smysl nic začínat během nemoci. Nic neuběhneš a běhání si znechutíš. Ze začátku určitě pozvolna kratší trasy a pak přidávat. Dobré je mít nějakého sparing partnera, kterýtě vytáhne, když se ti nebude chtít.

bezec
hodnocení

1x

Tady v sekci training rady a trénink. plán pro začátečníka: 20kmdoorbrussel.be/...

Základ jsou boty podle tvaru nohy a způsobu došlapu, dop. něco značkového - Asics, Adidas, Mizuno, NB, Nike, Saucony atd. podle toho co ti sedne, tréninkovou botu, osobně mám rád lehčí. Pokud se běhá v lese po měkkém tak je to jedno, čím tvrdší povrch a delší trať tím jsou boty důležitější. Z levných je slušný "Lidl", na kratší tratě vcelku použitelný, ale značkové jsou o řád lepší řekl bych cca do 10 km týdně je Lidl ok, ale na víc už to chce lepší. Životnost kvalitní boty je ca 500 km, pak i když pořád vypadá pěkně tak už špatně tlumí nárazy.

Nemoc - záleží o co se jedná, něco jde rozběhat něco je lepší vyležet. Trénink = ohřátí (15 minut volně), protažení (strečink), vlastní trénink (jak kdy, intenzita, doba, intervaly..) pak vyklusání 15 minut a zase strečink. Začátek asi svižná chůze nebo střídat chůzi - běh, záleží co sneseš.

kuku
hodnocení

Ryma a kaslik na pruduskach :D ... Jak se vyrovnavat s tim, ze clovek co nikdy nebehal a ma nadvahu po 20ti metrech funi jak lokomotiva a vsechno ho boli... .. Beh mi porad prijde jako nejlevnejsi sport s dostupnosti kdekoliv.. Jak prekonat ty zacatky, kdy clovek ubehne velky prd, je rudej jak rak a nemuze popadnout dech?
ctenar*

Tak začni chůzí, po čase pak hodně rychlou chůzí, pak to prokládej poklusem na kratší vzdálenosti atd.

Základem je držet srdce v tepu a jestli ti na to stačí kvůli špatné fyzičce jen rychlá chůze, tak to je bude tvůj začátek.

Asi bych "neběhal" (necičil) déle než 15-20 minut. Když se jede naplno, tak to je více než dost.

Pro shození váhy mi připadá lepší cesta dělat HIIT (high intensity interval training).

bezec

Nadváha a běh dohromady nejdou - odrovnáš si klouby. Nejdřív zhubnout a pak začít běhat. Začni procházkama ideál s hůlkama (pracuje víc svalů = spálíš víc energie) Čím delší tím lepší, ideál 4x týdně na 2 hodiny. Rýmička nevadí.

S nadváhou můžeš plavat, jezdit na kole/ rotopedu atd. Běh není vhodný.

Začít a vydržet, nepřepálit začátek - je nesmysl první procházku jít 20 kilometrů. Vem hůlky a jdi se na hodinu projít (nebo v roští uřízni dva klacky) Zítra nic, porítří zase hodinu, Za 14 dní můžeš na dvě hodiny (10 km), za dva měsíce ty procházky můžou být 20 km. Až něco zhubneš a nebudeš funět tak můžeš pomalu začít přecházet na běh.

Jídlo normál - všechno, nic nevynechávat ani nejíst moc. Hodně zeleniny. Rozumné množství aby příjem byl o něco menší než výdej. Nevynechávat ani sladké, když si dáš po dvouhodinové procházce dortík tak neztloustneš ;), když si ho nedáš tak tělo trpí, šetří energii, k pohybu má nechuť atd. Jasně že nesmíš dát procházku půl hodiny a pak sežrat celý dort ;)

kubaa
hodnocení

0x

Asi nejlepší je se vyhecovat k zaběhnutí nějakého závodu, ideálně s kamarádem nebo kamarádkou... mluvím z vlastní zkušenosti ;)

paspulka*
hodnocení

0x

Přidávám se jen s poznámkou - mně běhání vadí,mám pocit,že se mi zpřehází kolečka v hlavě...na kole najedu běžně přes léto nad 3000km,ale běh...je mi to líto,vidím,běháky, a závidím tu radost...k tomu si se sluchnama poslouchají muziku - paráda = jen začněte!

hk
hodnocení

0x

Doporučuji běhání omezit, nic dobrého, kromě opotřebení kloubů, vám to nepřinese. Procházky do přírody ano.

kubaa

Naprosto upřímně řečeno, to je tak pro důchodce nebo lidi, co jsou líní dělat něco náročnějšího. Běhání nebo nějaký sport vám přinese hned několik věcí - fyzickou (i psychickou) kondici, vytrvalost a sebevědomí.

hodnocení

0x

bezec ti radí dobře, ctenar radí sportovci a ne tobě,pro tebe to je nesmysl,to zvládneš tak za půl roku nebo později. Začni "indiánským během" = kus poklusu, kus chůze, podle chuti. Nebo i s trekovými holemi, u vietnamců je seženeš za nějakých 220 Kč za obě a naprosto stačí, jsou kvalitní. A nedej na řeči, že běhání s nadváhou ti zničí klouby. Nesmysl od lidí,kteří nikdy nesportovali. I boty za 500 stačí... pro tvoje REKREAČNÍ běhání nepotřebuješ žádné drahé značkové...blbost! Běhávali jsme v teniskách /nic jiného nebylo/,a běháme i závody, dodnes. V 70, v 80 letech. Pro hubnutí musíš běhat pomalu,to bereš energii z tuku,na rozdíl od aktivních sportovců,kteří trénují...ale ti zas tuk nemají. Ty stejně zatím moc rychle běhat nezvládneš a vůbec to nevydí. Hlavně začni A VYDRŽ. Napiš mi do vnitřní pošty,dám ti kontakty na nějaké party takových začátečníků,jako jsi ty,ve skupině to je lepší. A nemusíš se stydět ani bát. Než se tělo rozhýbe,nebude to lehké,ale tak za měsíc...uvidíš. A podívej se na www.sport.cz/behani/, www.rungo.cz, www.bezvabeh.cz a jiné běžecké weby. Tak ať se tvému odhodlání daří,držím ti palce! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]