Nejste přihlášen/a.
Mám dilema a nevím, jak ho vyřešit nejlépe - smysluplné rady a nezávislé názory vítány.
.
O co jde: mám cca 2,5 roku starý 29" hardtail, komplet na Deoru + přehazovačka SLX, PC přes 20 tis., najeto něco přes 7 tis. km. Momentálně je na něm 3. řetěz, který má cca 1300 km. Měřil jsem ho, vypadá tak na polovinu životnosti. Zbytek komponent je na tom hůře (některé pastorky už jsou neseřiditelné), takže počítám s tím, že až půjde tenhle řetěz dolů, musí i vše ostatní (tím "vše" myslím hlavně kazetu, převodníky, střed, bowdeny, možná kotouče.. kola bych zatím vynechal, destičky jsem už měnil). Nedíval jsem se na ceny příliš podrobně, ale počítám s náklady min. 5 tis., pokud bych tedy nic nedělal s vidlicí, která už trochu pruží i když je zamknutá (vzduchový low-end, oprava se nejspíše nevyplatí). Nepotřebuju nijak upgradovat, stačilo by vyměnit komponenty za nové na podobné úrovni. S penězi problém není. Jenže je tu jedno ALE..
Než jsem tohle kolo kupoval, tak jsem nějakých 8 let vůbec nejezdil. Chvíli mi trvalo, než jsem se rozjezdil a v roce 14 jsem najel asi 4 tis. Vloni jsem pořídil silničku a těšil se na další km. Ale s prvními km na silnici a výměnou sedla na MTB mi to najednou došlo - ten horák je mi trochu malej. Ne o moc (1-2" na rámu), ale postupně mi to začalo vadit čím dál tím víc. Když jezdím víc silově nebo na něm jedu přes 50 km v náročnějším terénu, odnáší to přinejmenším kolena. Momentálně už pár měsíců kvůli různým zdravotním problémům moc nejezdím, ale rád bych to během jara napravil, ať jsem v květnu schopen tak těch 150 km týdně bez problémů odjet. Tím pádem se ale blíží nevyhnutelný servis a ještě v blbou dobu. Co s tím? Napadly mě 3 možnosti:
.
1) Dojet komponenty a kolo prodat. Netuším, kolik bych za něj v tomhle stavu dostal, nejspíš ani polovinu PC. Novému kolu do 30 tis. bych se nebránil, ale popravdě nevím, jestli bych ještě chtěl 29" nebo vzhledem ke kombinaci se silničkou radši 27,5. Jako hlavní bych řešil velikost a perfektní seřízení vůči postavě - klidně bych si to pohlídal u někoho, kdo dělá BG Fit či něco podobného..
.
2) Vyměnit co bude potřeba a odjet na tom ještě letošní rok, byť je to nepohodlný. Podle toho jak a kdy se rozjezdím, to může znamenat třeba jen 500 ale i 1500+ km. Pak prodat v trochu lepším stavu, než je teď. Otázka je, jestli to na prodejní ceně vůbec poznám a jestli do té doby nebude na odpis zase něco jiného..
.
3) Vyměnit komponenty, pokusit se kolo "vylepšit" sedlovkou s min. 2 cm offsetem, případně představcem a doufat, že to bude lepší.. čemuž moc nevěřím.
.
Co myslíte, že má větší smysl?
Tak pokud se chcete vrátit zpět do sedla kola, je potřeba si uvědomit, co mě baví jezdit. Měl jsem delší dobu dilema, jelikož jsem měl horáka, ale pak už jsem delší dobu jezdil jen po silnici. Tak jsem horáka prodal a za tu cenu pořídil treka, klasika 28" (a moc dobře jsem udělal), přední odpružená vidle, přikoupil jsem odpruženou sedlovku za cca 1500 kč-bez toho ani ránu a jinak kolo je taktéž ve výbavě deore, jako jsem měl horáka. Deore je všeobecně nejlepší poměr co se týče hobby jezdců, kteří i dost odjezdí, ale nehoní se za gramy.
Jinak pokud budete jezdit stále na stejném typu kol, tak tohle své znáte a víte, že jinak rám apod jsou v cajku, tak by byla blbost se jej zbavovat a spotřebáky budete měnit i u nového. Ono zhruba u cca 5 vyměněných řetězů (záleží na použité kvalitě) se mění převodníky-já vždy měním celé kliky-vyjde to skoro nastejno, kazeta a u přehazky kolečka. Jinak brzd.destičky a ostatní dle potřeby.
A pokud už budete kolo prodávat, tak cpat peníze za spotřebáky je myslím zbytečné. Tedy pokud ještě jakžtakž fungují, řetěz nestřílí-aby to potenciálního kupujícího zrovna neodradilo.
Tak to (snad) nikdy nepochopim jak může někdo oddělat převodníky,nebo střed po sedmi tisících kylometrech.
BG fit si můžeš udělat sám zadarmo,bez toho aniž by ti někdo vnucoval konkrétní značku competitivecyclist.com/...
Co znamená,že některé pastorky jsou již neseříditelné?Nemáš spíš jen ohlou patku?
Tak převodníky a střed na tom tak špatně nejsou, to spíš kazeta. Ale nevím, jestli má smysl měnit jen tu samotnou.. to vydrží převodníky ještě jednou tolik? Patka je v pohodě, tím "neseřiditelné" jsem myslel pastorky, na kterých jsem nejčastěji měnil tácy, tzn. 13-15 nebo 23-26 (na 3x10) - nahoru se řazení moc nechce a když to seřídím na tyhle pastorky, tak nastává stejný problém na těch uprostřed, takže to udržuju tak napůl. Ten kalkulátor zkusím, dík.
Zkus dát nový lanka a bovdeny.Dělá to někdy zázraky.Trochu pochybuju,že by ojetá kazeta měla až takový vliv na chod přehazování(ale třeba pokud je totálně ko,tak možná)Tu ohlou patku od oka těžko poznáš.Zavzpomínej jestli si to někde nepoložil na pravou stranu.
Zkus odšroubovat přehazovačku a místo ní tam natoč přední kolo.Měl by tam být stejný závit.Pak uvidíš jestli ti jde rovnoběžně se zadním.
Mám tu vedle sebe víc jak deset let staré kolo a kazetu jsem měnil jen z důvodu většího rozsahu převodů a převodníky alivio nebo něco takový jsou pořád schopný.Nemam důvod měnit.Pak ještě existuje varianta,pokud jsou zuby sjeté,tak řetěz neměnit a jezdit prostě dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.