Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Běh a křečové žile

Od: itonda® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, chtěl bych se věnovat běhání, které mě baví (na běžeckém páse), ale mám problém s tím, že trpím na křečové žile. Myslíte, že běh má na něj negativní vliv? Díky za reakce!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

2x

Samozřejmě že sport je prospěšný,koukni třeba sem ať se nemusím rozepisovat:) krecove-zily.cz/... ale i bez odkazu vím,že běh je úplně v pohodě.Jediné co se nesmí je třeba chodit na "vakuo"chůze na pásu pod tlakem a podobné aktivity,kde je tělo vystaveno tlaku.Do jídelníčku zařadit hoďně pohanky,ta je všeobecně známá ,že pomáhá cévám a žilám...a taky je dobré si koupit kompresní podkolenky.Dnes už běžná věc v každém sportu a když jsou kvalitní,tak je to opravdu dobrá věc.Někomu dělají dobře při běhu,někdo je má raději až na regeneraci po sportu.

doplněno 20.10.15 22:31:

souhlas jak se píše níže ,zařadila bych do běhu "běžeckou abecedu"ale to na páse nejde.tj.vykopávání nohou-kolena vysoko,dlouhé poskoky,ať nohy nemají monotoní pohyb.Hlavně dobrý závěrečný strečink a před během taky neuškodí.Na zahřátí může být chůze,dlouhý krok,chůze na špičkách,poskoky na obou a na jedné,vykopávání nohy...

hodnocení

Nosím klasické kompresivní punčochy až nahoru, takže ty budu rozhodně nosit při běhu. Ještě jsem teď přikoupil běžecké boty, tak uvidím. Jde mi jen o to, aby se mi nezhoršil stav.

mate59

Stav se určité nezhorší, pohyb žilám pomúže,rozpohybuje žilní chlopně,kompresní punčochy správně.Dúležitý je krátký strečink pred a po behu a ješte výborný cvik - chodit po špičkách a po patách,špičky nahoru.

hodnocení

Super, díky za rady! ;)

sonyboj*
hodnocení

2x

Právě se třetí týden válím doma po operaci křečových žil. Od třinácti let mi doktoři nedoporučovali běh (běhal jsem závodně ) a na učňáku basket. Neposlouchal jsem tyto rady a vesele si "ničil" nohy dál pod heslem Sportem k trvalé invaliditě. Teď je mi 47 a v horizontu pěti let mám odoperované varixy na obou nohách. Při poslední vizitě mi přednosta oddělení docent "X" řekl, že křečové žíly bývají velmi často dědičnou záležitostí, což je můj případ, a tím, že jsem neuposlechl tehdejší rady lékařů jsem si operace o dost let oddálil.

Takže vesele běhejte a používejte kompresní prádlo. Punčochy na celé noze jsou fajn, ale mají tendenci sklouzávat. Doporučuji kompresní kalhoty II - III kompresní kategorie. Kupoval jsem si je teď od firmy Silvini a Newline. V porovnání s punčochami jsou tyto kompesní elastické kalhoty o hodně pohodlnější a praktičtější.

krasula
hodnocení

0x

Já bych jednoznačně doporučila kolo. Tam nohy nenesou takovou zátěž. Však ho také doporučují po operacích a při endoprotézách. Vyvarujte se naopak sportů statických, kde se zvedá nějaká zátěž. Stejně vadí dlouhé stání , ale i dlouhé sezení. V pauzách si snažte lehnout a nohy mírně podložit. Jestli máte možnost, tak ještě je dobré plavání. Běh je vlastně soustava skoků. Ten tlak při každém není zrovna ideální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]