Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych poradit, jaké nářadí potřebuji na výměnu středu a velikost klíče, abych uvolnit zadní kolo? Myslím, že by to měla být 13 nebo 14?!
Díky za odpověď!
Zalezi na tom, co si predstavujete pod pojmem "stred". Pokud osu, na ktere drzi kliky, tak stahovak (pokud tedy nejsou kliky jeste na klinky)+golu (pokud kliky nejsou uz na imbus), pokud stredem myslite zadni naboj, tak tam je to jeste slozitejsi a bez stahovaku se tez neobejdete.
Matka na kole byva, na klic 14 ci 15mm.
OK, budu to mít na gola sadu. A jakou velikost toho nástavce? Ptám se, abych pak v koupené gola sadě měl tu správnou velikost.
15 je spíš na šlapky... 13, 14, 15 je snad v každé gole... Na šlapky stranová 15 a pozor P šlapka pravý závit L levý. Na osu když je uzavřená matka tak ořech taky nemusí jít nasadit = stranový klíč...
Kupovat golu jen kvůli tomuhle je nesmysl. Když už tak dobrá je velká z Lidlu, není drahá a je poměrně kvalitní... JInak je lepší koupit jednotlivě jen to co potřebuješ = stranový klíč 13, 14, 15 a sika kleště "hranaté" To užiješ doma na spoustu věcí...
A ty hlavy mají být o jaké velikosti? 1/2, 1/4 nebo 3/8?
A místo gola sady by nestačilo takový ten klíč s očkem?
Stačí normální stranový klíč.
Potkat mužeš i matku + kontramatku, to s golou nedáš. Na tu vnitřní matku musí být stranový klíč, ořech ani očko na ní přes kontramatku nenasadíš.
Problém budou klíče na misky a stahováky - když se ptáš s čim jít na normální matku, tak se stahovákem budeš mít problém... O náhradě stahováku něčim co je doma po ruce ani nemluvim... Zajdi za cyklistma, za pivo tě to naučí...
Mně jde o to, že když u toho jednoho šlapacího ramena oddělám záslepku, tak je tam matka a tu přece musím uvolnit gola sadou ne? Stačílo by třeba něco takového? baushop.cz/...
Ale nevím, jestli mám brát 1/2 nebo 1/4, tam bude asi rozdíl jen v rozpětí?
Na klice (šlapací rameno) bude pod krytkou nejspíš 15, potřebuješ ořech nebo trubkový klíč. Některé ořechy se nevejdou do díry v klice a musí se obrousit. Ořech je lepší 6 hran, 12 hrany nebrat (na tohle to je ale jedno)
V té sadě z odkazu není ořech 15 = nepoužitelná. Vzhledem k ceně tipuju nejhorší bláto a moc nevydrží...
1/2 nebo 1/4 je jedno, lepší je 1/2 - víc vydrží.
- vyšroubuješ šroub z kliky, a pak potřebuješ stahovák abys sundal kliku z osy (ze čtyřhranu). Musí se to umět - není problém vytrhnout stahovák i se závitem v klice... Pak vyšroubovat misky středu, mít správnou osu na výměnu atd.
Ono toho je víc - najdi toho cyklistu ať ti s tim pomůže. Kupovat všechno a učit se to sám vyjde dráž a riskuješ že zničíš díly i nářadí. Pak už vyjde líp dát to do servisu...
OK, takže když koupím tuto sadu klíču trubkových, tak to bude asi kvalitnější a udělá to stejnou práci jako gola sada?
Aha, docela složité a pokud by byl problém u zadních kotoučů, tam je to ještě složitější?
Víc využiješ golu. Z těch trubkáčů použiješ jeden = kupovat celou sadu proč?
Zadní kotuče - myslíš pastorky (zubatý kolečka) - opět víc druhů, stahováky atd.
Úplně nejdřív zjisti co je v háji a až pak řeš co s tim, jak na to a co k tomu potřebuješ... Složitý v podstatě na kole neni nic, jen to občas neni blbovzdorný...
Co to dělá?
Dělá to v podstatě toto: (je to email, co jsem posílal do servisu).
Jde o to, že včera se mi nějakým způsobem zadní kolo zkřížilo a vlastně drhlo o tu jednu pevnou část (viz fotka-zadní kolo není v centru, ale jde vidět její vybočení). Když jsem s ním chtěl jet dopředu, tak kolo bylo totálně zaseknuté v té části a když jsem jel s kolem pozadu, tak jakoby se uvolnilo a dál jelo bez problému. Pak jsem si všiml, že zadní kotouče jsou nahoře strašné blízko výpletu a zespodu jsou naopak dále o výpletu kola. Snažil jsem se Vám to nějak vyfotit, třeba v tom něco uvidíte.
Dej sem tu fotku... Problém bude v zadní nábě, z popisu neni jasný co tam je špatně... Vyšroubovaná kazeta? Do šlapacího středu nevrtej - ten jde buď ztuha nebo se viklá, ale nezasekne ti zadní kolo.
Matku jsem vydělal těsně přes focením. Teď jsem se od kola vrátil a posílám ještě jednu fotku, kde jde něco vidět.
vysypaný ložisko... vyndej tu osu, zkontroluj jestli jsou misky v pořádku, jestli ano tak dej nový kuličky, našroubuj konus a seřiď vůli...
Je to nejlevnější šrot s malou životností, klidně tam může být vylomená miska = nába v háji = nejlíp sehnat celý zadní kolo z bazaru...
vysypaný věneček - takže demontáž osy kola a podle jednoho, který je na druhé straně, koupíte druhý.. resp. raději kupte dva věnečky a vyměňte je rovnou...
Prodejce kol nebo daný servis vám zkontroluje osku kola, jestli nebude vhodné vyměnit i tu osku - může být deformovaná. To kolo vám muselo házet několik km...
edit - souhlas s kolistou - někdy je lepší vyměnit celý střed, což může být dražší než jiné kolo... Záleží na typu, značce...
jo a věneček u mne znamená ložisko
Věnečky potřebuje tři - klec se vyhazuje a dávají se samotné kuličky. Konus se ven sám nevyšroubuje, aby takhle vypadly kuličky tak mohla uhnout miska... Nebo "rozemletá" klec a kuličky vypadly... Tyhle osy jsou z bláta tak ohlá nejspíš bude. Jen bych jí srovnal = vyklepal přes dřevo (aby se nepoškodil závit). a hodil zpátky...
Aha, tak to je pěkné. Takže uvolním šrouby na každé straně, oddělám z toho řetěz a co teď? :D Předpokládám, že se mi vysypou ty ložiška, na kterých jsou malé kuličky. S tím jedním půjdu do obchodu, koupím ty samé a jen je tam nasadím?
Sorry, že se takhle blbě ptám, ale musím to mít polopapě.
Vyndáš si celý zadní kolo ven. Pak vyšroubudeš kontramatku a konus (na straně u pastorků) - už jsou povolený. Z druhý strany vytáhneš osu. Očistíš hadrem, zkontroluješ misky, pokud jsou OK tak koupíš ty 3 věnečky (kuličky stejně veliký jako co tam byly). Kuličky vymačkneš z klece, klece zahodíš, do misek dáš vazelínu, namačkáš do vazelíny v miskách kuličky aby jich bylo akorát, nasadíš osu, z druhé strany našroubuješ konus a kontramatku, seřídíš vůli (konus klíč). Pokud je konus u pastorků nepřístupný, tak musíš seřizovat na druhé straně.
Pokud jsou misky KO tak musíš bud přeplést nábu nebo vyměnit celý zadní kolo...
A jak poznám misky, že jsou KO? Podle toho, co vidím na netu, tak misky v podstatě uzavírají tu osu z obou stran. Vazelína musí být nějaký speciální? Asi je to dobře vidět na tomto videu
Proč mám klec zahodit a tu celou vnitřní část vyplním kuličkami?
Na tom videu sice říká co dělat, ale už ne jak... A ty detaily rozhodujou jak to bude fungovat.
Klec se rozšmelcuje a rozemele na špony. Když tam neni tak nemá co zlobit. Kuličky se musí přidat - v kleci jsou dál od sebe a když zmizí mezery tak musí být víc kuliček.
Konus klíč si vyřízni z 2mm plechu.
Takže to prostě vyplním kuličkami s vazelínou, jenže když mi to ložisko podle obrázku vystupuje ven, nebude tam problém v tom, že ty kuličky z tama povypadávají, že je tam nebude mít co držet při sobě?
Něco jako konus klíč jsem našel postimg.org/... - to by mohlo být ono ne?
Ten klíč jsem vlastně dostal, když mi dovézli to kolo, bylo totiž rozebrané.
Málo info - střed na kole = šlapací střed a těch je několik druhů... Kladivo na vyražení klínku, stahovák na kliky, klíč na misky... Spec. klíče jdou většinou nahradit, ale pokud nevíš čim a jak tak bys to nejspíš jen do...al.
Uvolnit zadní kolo - klasika jsou matky ano 13 nebo 14 nebo rychloupínák
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.