Nejste přihlášen/a.
Čistě energeticky vzato, za 3h jízdy na kole spálíte (záleží samozřejmě na váze, intenzitě jízdy...) zhruba 8000-9000kJ..
Jedna 50g tyčinka Snickers má energetickou hodnotu 1016kJ.
Takže 8-9ks..
Ovšem 1ks Snicker obsahuje 11,5g tuku...takže v 9ks tyčinek je skoro 10dkg tuku, takže k ideální stravě to má asi dost daleko, což?
Nejsem lékař ani dietolog..
Ale podle mne z logiky věci to co budete jíst před tréninkem samotné spalování cukry-tuky (tedy co tělo při tréninku bude spalovat) neovlivní. Tělo si prostě vezme v danovu chvíli to co je pro něj "lepší", tedy dle zatížení buď tuky, nebo cukry..
Nicméně to co budete jíst před tréninkem může ovlivnit Váš výkon samotný (jestli se Vám pojede lépe či hůře, bude nebo nebude Vám špatně..atd). Jsou cyklisté (resp.sportovci obecně), co bez ovesné kaše na kolo nesednou..Jsou ale i tací, kteří si před tréninkem (i závodem) mohou dát 40dgk vepřových párků...a pojede se jim dobře. Strava je dost individuální záležitost (pomiňme vrcholové sportovce, tam těch rozdílů nebude třeba až tolik. Četl jsem ale i rozhovor s jedním vrcholovým sportovcem (bohužel jméno mi nenaskočí), který říkal, že může jíst (a jí) zcela všechno co ho napadne, protože má tak těžké tréninky, že vše spálí.
Vysoké tempo = spaluješ cukry (glykogen) a na tuky tělo nesáhne. 30 km (hodina) za den ja na větší mlsání málo. V podstatě 30 km jsou dvě tatranky.. Abys ses mohl vesele cpát dobrotama, tak to chce 100 km denně (4 hodiny volnějším tempam), pak už neztloustneš.
Někde jsem viděl tabulku kolik tělo spálí energie na kilo hmotnosti za čas, bylo to podle druhu sportu i zátěže (rychlosti)
obecné pravidlo, které najdeš všude na internetu je, že pokud chce člověk hubnout (pálit tuky), měl by udržovat tepovou frekvenci na 60-70% svého maxima. každý člověk je jiný, ale odhad se dá udělat podle vzorce 220 mínus věk a to určí maximální tepovou frekcenci. pro různě pokročilé sportovce jsou modifikace, více tady sporttester.info/... a tady bezeckaskola.cz/...
On nechce hubnout, ale jen nechce přibírat. To je dost rozdíl, tj. jestli pálí tuky nebo cukry je celkem jedno. Spálí glykogen, tělo si ho doplní. Spálí tuk, tělo si ho doplní. Jde spíš jen o to aby výdej nebyl dlouhodobě menší než příjem... 30 km denně = mlsat může v pohodě, ale aby sežral co se do něj vejde už ne
30km za hodinu - záleží kde a na čem jede. Na bajku v terénu je to může být závodní tempo i pro profíka, na silnici po rovině to je pohodovka i pro turistu...
Tak bavíme se o tom aby netloustnul. Jak trénovat je něco jiného a to neřešim. Jasně že jezdit jen rychle je pitomost, pokud teda neni endorfinová fetka
Mě je víc jak 2x tolik a od března jsem shodil panděro a 10 kg "do hubena" velice jednoduše tím, že jsem omezil energetický příjem a jezdím 3x týdně v terénu intenzivně, ale ne silově a ne s vysokou kadencí. Nemám potřebu si huntovat moje zlenivělá kolena a závodit s jinými ani se sebou, protože cyklistika je velice specifický pohyb. Fyzička mi jde výrazně nahoru a váha dolů, zatím mi to stačí. Momentálně musím začít víc jíst, abych už nešel s váhou dolů. Není nic snažšího, než se vážit a podle toho uzpůsobit příjem výdeji. Za samozřejmost považuji snažit se jíst kvalitní jídlo a necpat se každým odpadem. S nadsázkou v 16 i kdybych sežral denně tuny takového odpadu, tak jsem netloustl. Po třicíctce je to už jiné.
Za problém tvého pohybu a věku vidím jednostrannost tvé zátěže - na klouby (nejen pohyb, ale i chlad) a na svaly. Jsem sice laik, ale myslím, že se moc nemýlím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.