Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strava na kole

Od: lee* odpovědí: 11 změna:

prosim poradte kdyz pojedu na kole pet hodin najednou, co si mam vzit sebou za piti a jidlo dik

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar
hodnocení

2x

Hmm, tak pokud bych na kole nejezdil pravidelně, nabyl bych z některých odpovědí dojmu, že cyklistika je normální žranice a kolo bez bedýnky a nožičkou na opírání je nepojízný šrot.

Né vážně, 5 hodin není zase taková doba na kole. Důležité je hlavně pití, do bidonu klidně vodu s citronem, nebo i čistou. Dobré je přidat kostky ledu v parném počasí, vydrží déle chladná.Není problém po cestě vodu doplňovat,hodných lidí a hospodských je stál dost. Je pravda, že v bidonu se stejně ohřeje rychleji než "camelbaku" v cyklo batohu na zadech. Z jídla si beru banán a musli tyčinku. Hlad je stejně jen převlečená žízeň.

Spíš bych se zameřil na oblečení. Připraven i na déšť a chladnější. Dnes si už nedovedu přdstavit sedět 5 hodin na kole bez funkčního trička a nebýt na ostro. Takové bavlněné slipy vám dokážou otrávit vyjížďku tak, že vám nepomůže ani cisterna ionťáku a celá zelovoc. Když spodní prádlo tak určitě funkční.Lepení,duše,hustilka a "vercajk"je samozřejmost.

Takže přeji krásnou trasu a pokud po silnici, tak jen slušné řidiče,v terénu zase tvrdý podklad a ať nohy dobře točí.*jasne*

to bych prosil, že bez kolo bez bedýnky a nožičky na opření je nikoli nepojízný, ale pro praxi nepoužitelný šrot:);
jiná věc je, že spousta lidí pojímá kolo jako speciální sportovně zábavní přístroj (takže ta praktičnost je druho až třetiřadá), mimochodem, užitečnost nosiče a bedýnky (určitě lepší než brašny) tady potvrzujou i ti, co varujou před baťohem na zádech... (což je opravdu otrava, ale přinejhorším to taky jde, to bych si pravda ty 3 litry rozmyslel);
a jinak jsem jasně napsal, že za (logicky očekávatelného - proč by se jinak ptal) předpokladu, že pro tazatele je 5 hodinová jízda něco neznámýho, bych rozhodně doporučoval vzít si jídla víc, a to i nesladkýho, a na tom teda nemám co měnit...

uska*
hodnocení

1x

3 litry tekutin bych sebou nevláčela. Mám co dělat sama se sebou. 1 petku vody, to ano, druhou si buď koupím a nebo zaklepu na první chalupu po cestě a určitě mi vodu dočepují. Když si na oběd nechcete zajít, tak s sebou se mi osvědčily bebe sušenky, čokoládu ne, ta se rozteče. Pak se hodí s sebou ovoce - jablko + miluji sušené rozinky. Na polívku s rohlíkem si zajdete, to vás nezrujnuje a i v horku je teplé jídlo do břicha paráda. Pěkný výlet přeji.

mil®
hodnocení

1x

Beru s sebou banán, sušenky nebo tyčinky s čokládou a oříšky, někdy energetický tyčinky, iso nápoj 1,5litru nebo korunní. Teplýho maximálně jakoukoli polívku. Kombinuju to jak mám chuť a dýlku trasy. I na krátkou si beru dost pití, dost se potím.

sonyboj*
hodnocení

1x

Jezdil jsem na kole dost pravidelně, každý pátek a neděli 80 - 100 kilometrů. Vycházelo to na 4 - 5 hodin pohodové jízdy po kopcovité Vysočině. Jídlo jsem si nikdy nebral, jen pár tablet hroznového cukru pro případ energetické krize a litrovou cyklistickou termolahev naplněnou iontovým nápojem obsahujícím minerály. K tomu jeden sáček s nápojem do kapsy dresu a voda se dá kdekoli po cestě doplnit. Ale nikdy jsem to nepotřeboval. Když si během jízdy naplníte žaludek jídlem, nemusí vám to udělat dobře. Při větší námaze a horku se můžete akorát pozvracet. A hlavně zádný batoh na záda!

Tak tak, najezdím cca 6 tis.ročně (pro někoho mnoho, pro jiného málo) a na 5 hodin je zbytečné vézt jídlo. Kdyby to bylo alespoň na půl dne, tak určitě jo..taky nerad spoléhám že bude něco otevřené a raději si sebou něco vezu. No a sebou max 1,5 klidně i čisté vody a vitamíny s minerály se dají doplnit jinak a nebo i po jízdě. Ale nějaké to ovoce, nejraděj banán, určitě vzít. Není nad to si spočinout a přitom si na něčem pochutnat. Já když je venku teplejc, třeba vezu upravenou termotašku do menší velikosti, nechám přes noc gel v mražáku a pak si jídlo i s oplatkama a namraženým gelem dávám do termotašky. Vydrží to celý den chladivé. A batoh na záda fakt ne..pěkně brašnu na kolo.

stirecek*
hodnocení

1x

Ono se to takhle nedá říct, protože nikdo neví. jakým stylem pojedeš. Každopádně strava se plánuje několik dní předem. Takže nejíst hlavně tuky a bílkoviny, to bere výkon. Pokud pojedeš na nějakých 120-130 tepech, můžeš jet čtyřiadvacet hodin nonstop, záleží, jak máš vypracovaný tukový metabolismus a to nejspíš ne, jinak by ses neptal. Takže šetřit, šetřit a šetřit! Pokud pojedeš na 150-160 tepech, tak do hodiny, hodiny a půl ti dojde a můžeš jíst cokoliv, únava a zakyselení svalů tě spolehlivě zastaví. Já jezdím zhruba 3-6 hodin téměř denně, jídlo neřeším, většinu odjedu na tuky, sacharidy šetřím do kopců. Pokud mám v plánu vyšší intenzitu nebo intervaly do kopců, beru sebou nějaké sacharidy, gel případně banán. Rovina 150km se dá objet s banánem nebo natrhám nejaké meruně cestou, ale jak říkám, je to o vyvinutém tukovém metabolismu a to se dá jen pravidelným tréninkem. Co se týká pití, nejlíp je čistá voda. O množství ani tak nejde, kolik si nabalíš, protože za dvacet minut je voda stejně teplá. Já dočerpávám na benzinkách anebo už mám vytipované studánky, kde je pěkně studená.Množství? No minule jsem tady psal, že vypiju 6-8litrů denně a jedna paní mě nazvala krávou, že si roztahuju žaludek, ale tak to není. Jí možná stačí litr na den, pokud leží na gauči, ale ztráty vody v horku při fyzické námaze jsou několikanásobné, takže se musí pořád doplňovat a je třeba s tím plánovat už dopředu, klidně den předem a před vyjetím dobře zavodnit organismus. Ztráta 2% tekutin znamená ztrátu 20% výkonu, proto je nutné pít každých 10-15minut. Organismus dokáže vstřebat necelý litr za hodinu, ale ty ztráty jsou daleko vyšší, proto při dojetí budeš mít pořád žízeň a je třeba tekutiny doplnit. Pivo určitě ne, alkohol zastaví vstřebávání sacharidů. Nejlepší je čistá voda a v jednom bidonu mít alespoň nějaký isodrink v hypotonickém ředění. Jde především o to, doplnit ztracené minerály a soli, které se ztrácejí spolu s potem. Když člověk pije pořád jen čistou vodu, tak vlastně jen dále ředí množství minerálů v tělních tekutinách a opět může nastupovat únava. Takže buď vhodný hypotonický nápoj nebo dostatek ovoce, banány, jablko, atd atd...

hodnocení

0x

To hodně záleží na počasí po cestě a na tvých stravovacích návycích.

V každým případě bych si vzal minimálněc 3 litry tekutin (1,5litru vody a 1,5l třeba ledového čaje).

Na jídlo třeba jablko nebo banán nebo jiné ovoce/zeleninu která ti chutná.

A na větší jídlo se můžeš zastavit v hospodě nebo si nakoupit co budeš chtít po cestě.

Ještě dodám :Zdroje energie - banány,rozinky a hořká čokoláda.

hodnocení

0x

pokud "5 hodin najednou" má znamenat, že zastávky po nějakejch hospodách, nebo třeba i nákupech nebudou, a pokud je to pro tazatele nová, neodzkoušená věc, tak bych si samozřejmě vzal na 5 hodin víc jídla než pár sladkejch sušenek a nějakej kus ovoce, a taky bych zvolil i něco nesladkýho - klidně 5 - 6 rohlíků s adekvátní přílohou (menší paštika, sýrovej trojúhelník a tak), taky je otázka, jak moc času je na to jídlo - když by i natírání rohlíků mělo zdržovat, nebo se mělo jíst dokonce při jízdě, tak by to logicky mělo vypadat zas trochu jinak;
totéž platí o vodě - bez možnosti doplňování a kupování jinýho pitiva jsou 3 litry v tomhle vedru OK - už jen proto, že čistá voda se dá taky vhodně použít na opláchnutí rukou apod.;
váha ani objem by neměly bejt problém, jestliže má tazatel normální kolo s nosičem a pokud možno s bedýnkou, pakli jezdí na něčem sice hrozně in, leč bez nosiče (blatníků a nožičky na opírání - další veledůležité komponenty), tak má halt kapku smůlu...

kolista
hodnocení

0x

Jestli nemáš naježděno (jinak by ses neptal, že;), tak 5 tatranek a dvě velký flašky (1,5 litru) s ionťákem (Penco ED atd.). Když ti "dojde" tak dobře funguje Cola s cukrem

Místo tatranek něco podobnýho - banány, bagetka, rohlíky, muesli tyčka... Nesmíš přepálit tempo, jinak spálíš gylkoken a dojde ti - studený pot, začneš se motat a nakonec budeš tlačit i po rovině ;) = klasický hlaďák.

Dobrá je i polívka v hospodě, lépe teráska aby ti před hospodou nešlohli kolo..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]