Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz na někoho, kdo se vyzná ve výživě. Když je doporučená denní dávka tuku pro člověka zhruba 65g na den, tak když během dne sním potraviny, které v součtu mají třeba 25g tuku, tak těch zbylých 40g si tělíčko vezme z tukových zásob? Nebo se tvoří tuky i z potravin, které v podstatě tuky nemají, ale jsou kalorické?
HA ! A teď raďte... :o)
Dobrý den. Tělo si vezme zbývající množství tuku z jiné kalorické bohaté stravy, nikoliv ze svých zásob. Například že sacharidů.
A když ani množství sacharidů a vlákniny nedosáhnou DDD? Já vím, že jsem šťoura, ale kolegyně tvrdí, že jinak než sportovní zátěží se tuků zbavit nedá, já tvrdím, že když nemá tělo dostatek všeho ostatního, tak si začne tuky odebírat ze zásob i když sportovat nebudu. Jasně, bylo by to i na úkor svalů, ale to sádýlko musí přece jít taky?
Ono ty doporučené denní dávky nemůžeš brát vážně. Jiná je u horníka, jiná pro nemakačenka Ale v zásadě máš pravdu. Tuková buňka má jen jedinou funkci a to je, že vychytává tuk z krve a odkládá tam, kde tolik neškodí. Když se projdeš po ulici zjistíš, že u některých jedninců jsou prostory pro ukládání tuků neomezené. Ovšem když se příjem tuků z potravy sníží, nemá se co odkládat, tudíž organismus si bere energii z těch tukových zásob a ano, pak se hubne i bez nutnosti sportovat nebo jakkoli pracovat, protože metabolismus pracuje imrvere celý život. Některé orgány jedou na sacharidy, některé na tuky. Nejlepším spalovačem tuků je srdce, které udatně spaluje pouze tuky po celý život. Co se týká přeměny sacharidů na tuky nebo bílkoviny, tam je to poměrně složitější. Játra umí udělat cokoliv z čehokoliv, takže teoreticky nebo v některých případech to možné je, ale organismus se vždy chová co nejúsporněji a neplýtvá energií zbytečně. Přeměna sacharidů na tuky je totiž energeticky náročná a tělo si vždy sacharidy šetří na důležitější pochody než je takhle zbytečně pálit na výrobu tuků. Takže ty sacharidy ve stravě až tak nevadí, jako ty tuky. Člověk, který omezí nebo se vyhýbá tukům, zvláště těm živočišným, žije zdravěji a je to vidět i na postavě.
Prosím, nebořte nám tady základy fyziologie, pak nám nebude moct medicína na čem stát a co potom...
1) Tuková buňka nemá jenom jedinou funkci ...a rozhodně není jediným typem buňky, která může ukládat tuk.Jednak je tuk ukládán skoro ve všech buňkách (pneumocyty, jaterní buňky) a druhak je tuková buňka spíš než skladištěm tuku, informátorem těla o stavu zásobních látek, takže i fce hormonální.Navíc - nevychytává tuk proto, aby neškodil v krvi.Protože od toho je HDL a procesy v játrech.Ona ho jen ukládá, protože narozdíl od bílkovin, tuk uložit lze.
2) " když se příjem tuků z potravy sníží, nemá se co odkládat " ...Taková blbost, až se hory zazelenaly.V těle existuje proces lipogeneze, tuk si vyrábíme z nadbytku glukózy přes acetyl-CoA ...takže tloustnout lze úspěšně i s tukově prosté stravy
3) Rozhodně se nehubne tím, že tělo nemá přísun tuků a musí používat vlastní ...Hubne se, když výdej je větší než příjem (ve zkratce)
4) Srdce v žádném případě nejede jenom na tuky, protože to by jinak nepotřebovalo tak zuřivě být okysličováno. Je to aerobní metabolismus ...ve skutečnosti se to dost špatně klasifikuje, je to jedinec od jedince, ale řekněme, že srdce jede na mastné kyseliny a ketolátky z 60-80% což teda může (a nemusí) dělat vyjímečně i většinu, to je pravda.Kromě tuků, tak srdce ve velkém spaluje laktát a pyruvát.
5) Ta vaše hypotéza, že tělo si šetří sacharidy na jiné procesy, a zbytečně je nepálí na tuky, je ...opět ...zase úplně chybná ...ve skratce z cukru vznikne acetyl-CoA a při přebytku pak rovnou následuje lipogeneze (když teda vynechám některé jiné cykly, jak využít acetyl-CoA).Tělo si nešetří sacharidy, naopak při možnosti je rovnou přemění na něco jiného.
6) "sacharidy ve stravě až tak nevadí, jako tuky" náš metabolismus je nastavený, na větší příjem sacharidů než tuků.Ale když se to přežene, tak je to jako prašť a uhoď s čímkoli...
7) člověk který se vyhýbá tukům nežije zdravěji ...já chápu, že zde je to asi myšleno tak, že člověk nevyhledává jídlo s vysokým obsahem tuku, nicméně tuk je zatraceně potřeba ...
A na závěr odpověď pro @conconi A a jak už tu zaznělo.Tělo si "dotvoří" zbytek například ze sacharidů, které příjmeme.To doporučení, je na dlouhodobou životosprávu.Ve skutečnosti tělo nepotřebuje přesně 60g tuku na den, a nefunguje to tak, že když je jen 20g, tak že 40g musí za každou cenu dotvořit.Tělo je dynamicky stabilní prostředí.Výkyv vyrovná.Když kape voda na kámen, taky mu nic neudělá ...ale po několika rocích ... .Stejně tak by se projevilo, kdyby člověk dlouhodobě udělal stravovací výrazný výkyv.
Kolego zdravím vás. Snažil jsem se problém popsat jazykem, který pochopí i člověk, který se o to hlouběji nezajímá. Vaše věty moc jedinců nepochopí, takže stejně neví o co jde. Proto jsem to popsal v zjednodušené formě a ani jsem nikde nepopřel, že se tuky nedají vytvořit ze sacharidů. Jak vidíme, u obézních jedinců to jde, ale u aktivního sportovce si tělo opravdu sacharidy šetří a do plýtvání se nepouští.
Sám víte, že je to mnohem složitější a že na podrobné vysvětlení by nestačila kapacita těchle stránek. Ono by bylo třeba popsat i hormonální regulaci, která sama o sobě nejvíce rozhoduje, co, kdy a kde se bude pálit, v jakém stavu se jedinec nachází, zda se jedná o dlouhodobý stres, jak fyzický, tak psychický, onemocnění atd atd. Kdybyste tady byl déle, tak by jste si všiml, že jsem několikrát psal, že tukový metabolismus se bez toho sacharidového neobejde, protože mastné kyseliny jsou propojeny sponou, glyceridem a musí se nejprve naštípat.Nejvyšší obsah vodíku mají právě mastné kyseliny obsažené v tucích, proto jsou energeticky nejbohatší, proto je srdce upřednostňuje v drtivé převaze. Metabolickým zbytkem je uhlík, který se likviduje jako oxid uhličitý. Nakonec srdce bez poškození v anaerobním režimu pracovat nemůže, to vám potvrdí každý, kdo přežil mrtvičku.
Dále mě docela udivuje,co jste napsal v bodě 3. To fakt myslíte vážně? Zkuste běhat hodinu v anaerobním režimu - možná spálíte více než 1000kcal, ale ani gram tuku. V zásadě si odporujete, tuky hoří jen za přítomnosti kyslíku a i proto je srdce tak důkladně okysličováno. To platí i pro kosterní svalstvo, které ale v anaerobním režimu pracovat může. Ovšem jen z glykogenových rezerv.
A ještě jeden osobní důkaz - sundal jsem za dva měsíce 12kg (z toho 2,5kg svaloviny, abych byl přesný, zbytek tuk) jen tím, že jsem se zaměřil na rostlinou stravu, kdy živočišná představovala mizivé procento, tím pádem minimum živočišných tuků a ležel jsem při tom na gauči, pouze vycházky v době nemoci. Takže tuky rozhodně nejsou ve stravě nutné, vhodné jsou rostlinné, bez živočišných se organismus obejde, nepotřebuje je, neumře bez nich, viz vegetariáni.
Děkuji za odpovědi, tohle mě právě zajímalo i když netvrdím, že tomu úplně rozumím. Celý život nedělám nic jiného, než že tloustnu a hubnu a po shlédnutí pořadů "Jste to, co jíte" mám pocit, že hubnutí je příšerná věda u které se bez pomoci odborníka neobejdete. V tom smyslu také vznikla debata, na jejímž základě jsem napsala dotaz. Byla to debata při které by zřejmě odborník lezl po zdi, ale my jsme se docela bavily. Jedna přítelkyně třeba tvrdila, že je tlustá protože má špatnou štítnou žlázu a druhá ji řekla, že žádná štítná žláza nezapříčiní 30 kg nadváhy a že v Terezíně nebyl tlustej nikdo. No prostě " debata na úrovni ", ale dost jsme se nasmály.
Nemusíte tomu rozumět, to není důležité K hubnutí potřebujete jen vědět, že to chcete a změnit jídelníček a stravovací návyky, pak to jde samo. Prostě nejíst blafy, polotovary, ale živou syrovou stravu, v podstatě vše co roste. Omezit živočišnou stravu a nejlépe vynechat vše, co je z mouky. Ono nelze to nazvat dietou, ale změnou životního stylu. Pokud se zase vrátíte k původnímu jídelníčku, spolu s tím se vrátí i ty kila, proto by měla být změna trvalá. Jak už psal kolega výše, případné zhřešení gulášem nebo bůčkem tělo přehlídne pokud je to občas. Když už jste zmínila štítnou žlázu, tak ono záleží jakou má poruchu. Hyperfunkce způsobuje hubnutí, hypofunkce zase tloustnutí, ale samozřejmě záleží na tom, co člověk do sebe cpe a jaké má léky. Výše jsem tu hormonální regulaci vzpomínal, ta má zásadní vliv, odkud tělo bude čerpat nebo kam dodávat. I nadbytek kortizolu má vliv na ukládání tuků na břiše a v obličeji, přesto je to hormon katabolický - rozkládá bílkoviny, v játrech pak působí anabolicky. S tím zase souvisí hladina testosteronu...Proto by měla být strava vyvážená, bohatá na minerály a vitamíny a s tím souvisí i pohybová aktivita, která příznivě působí na tvorbu a regulaci hormonálního řízení. V podstatě by se to dalo říct jednoduše - základ je jídelníček v pravidelných intervalech a dostatek pohybu. Negativně pak působí dlouhodobý stres, nespokojenost, nemoc atd.
No jo, jenže člověk by chtěl taky vidět výsledky. Moje tělíčko si prostě dělá co chce. Jenom pro příklad ... Minulý týden jsem měla k snídani chleba s tvarohem a rajčata, k svačině nízkotučný jogurt s jahodama, k obědu kuřecí prsa na sucho grilovaná s 20dkg brambor a k večeři 20dk ledového salátu a 2 rajčata ...a druhý den jsem vážila o půl kila víc. A to jsem měla odpolední, takže jsem celé odpoledne kmitala ve skladu. To mi pak vezme veškerý elán a když přede mě někdo položí smažený řízek, tak ho sbaštím a řeknu si, že je to stejně jedno.
Ono to u mě není ani tak moc, že bych nevěděla jak na to, spíš jsem mlsná a ráda jím.
Pokud jste mlsná, s tím já nic neudělám to si musíte vyřešit sama. Proč přibíráte na váze je vcelku jednoduché - málo jídla! Metabolismus musí šetřit, protože trpí nedostatkem, takže vytváří další zásoby na horší časy. Snídaně vcelku nevhodná - chleba - vysoký glykemický index, nastupuje anabolický hormon inzulin a fedruje do zásob. Tvaroh - příliš mnoho bílkovin , živočišných. Mouka a mléko potří mezi bílé jedy a silně okyselují organismus. Rajčata jsou ok, ale samá voda, žádná vláknina. Takže chleba bych nahradil celozrnným, ale ten ti chutnat nebude
Co takhle rozmačkat vidličkou banán a do toho ovesné vločky, případně trochu rozinek. Na doplnění sacharidů po dlouhé noci ok, dostatek vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů a pomalých sacharidů - energie se uvolňuje pomalu, nezvedá hladinu inzulinu. Svačina celkem ok, přidal bych k tomu ještě kus nějakého ovoce, aby se víc zaplnil žaludek. K obědu bych přidal kopec zeleniny, aby byl vyvážený a dodal opět minerály a vitamíny. Každé jídlo by mělo obsahovat bílkovinu, sacharid a vlákninu a samozřejmě by mělo být bohaté na ty minerály. Buňka potřebuje ke svému životu minerály a vitamíny, nestačí zaplnit žaludek blafama, to jen oklameš svůj hlad, ale ty buňky křičí hladem, když nemají, co potřebují. Další jídlo - no tady je to jednoduché, chybí svačina, druhá svačina, večeře - prachbídná, málo energie - chybí saharidy, bílkoviny, prostě málo energie a tělo šetří. Taky chybí druhá večeře. Je třeba jíst 5-7x denně, zhruba každé 2-3hodiny. Trávící systém neustále pracuje, bazalní metabolismus se zrychluje, vydáváš více energie i když ležíš, organismus pak nemusí šetřit, protože ví, že zase dostane najíst. Je proto nutné jíst často a pravidelně. Na pití samozřejmě čistá voda a hlavně před a po jídle pít s odstupem půl hodiny. Ráno by se mělo pít půl hodiny před snídaní, po noci je žaludek dost překyselený.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.