Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes mi přišlo nové horské kolo Merida, přišlo rozložené v krabici, složit si ho zvládnu sám, jen by mě zajímalo, co obnáší první servis, který si chci také udělat sám, abych něco nezanedbal. Seřídit si ho pokusím taky sám, je to všechno o citu atd.
Ale je tam něco co se musí promazat více, na něco nezapomenout, aby tam pak nešla vlhost atd? Řetěz je promazaný od výroby nebo ho namazat taky? A jakým olejem to bude nejlepší?
Pokazím něco, když ho celý stříknu nejdříve řídkým WD pěkně pod tlakem, ať se dostane všude a potom ho promazu hustším olejem co mám do motorové pily na mazání řetezu?
Děkuji za rady
Hned je třeba seřídit všechny ložiska, hlavně konusy v nábách a hlav. složení - z výroby bývají přetažené a pokud se tak nechají tak se vyjede drážka a pak se vymelou. Pokud je rychloupínák, tak se konusy seřizují s malou vůlí tak aby se dotáhnutím upínáku vymezila (osa se stlačí) - pokud se seřídí přesně, tak po nasazaní a zavření upínáku je přesah = vyjede se drážka - přesně tohle se děje z výroby, záruku to přežije a pak si koupíš nový kolo... Pokud jsou ložiska tak ty samozřejmě seřídit nejdou.
Je dobré všechny závity "ocel. šroub v hliníku" namazat grafitkou, bez namazání se po pár letech zažerou a nepůjdou povolit. Hlavně šlapky v klice.
Po 100 km si díly sednou a je třeba všechno seřídit znova. Výplet v kolech - dotáhnout, docentrovat. Konusy v nábách, hlavové složení. Seřídit řazení, brzdy. Pak ještě jednou všechno zkontrolovat zhruba po 1000 km.
WD všude nestříkej, hlavně v bovdenech časem vysychá a zalepí je. Chce to něco suchýho teflonovýho, časem jsem se dobral že ideální je GT85. Klasický olej ne, z něj je to lepidlo hodně rychle. Řetěz tuk na řetězy motorek - točit řetězem, stříkat aby se celý máznul a pak ještě protočit v hadru aby se setřel z povrchu a zůstal jen v čepech. Dost často se řetěz maže naftou. WD je nouzovka, vydrží tak 100 km a začne pískat, ty na motorky vydrží 500 i v mokru, za sucha klidně i 1000. Cyklistické speciály na řetěz - drahé a až na vyjímky moc nevydrží.
Naprosto souhlasím, dnes jsem dělal GO Hardrocku (2008, najeto něco přes 1200 km), přetažená ložiska v obou kolech (a to tak, že ložiska drhla při povoleném/vyndaném RU) a z maziva v zadním náboji bylo místy spíš lepidlo.
Děkuji za rady.
Stříknu vše kromě lanek WD a časem koupím ten sprej na řetězy.. Myslím, že to WD je dost tekuté aby se dostalo do čepů řetězu a když ho pak utřu, neměl by se na něj tolik lepit prach atd.
ty ložiska v kolech nevím jak povolit, do toho se bojím zasahovat.
ještě mám 2 dotazy:
1. Nemusím se bát umývat kolo VAPkou, především potom zalepené ozubení zadního kola, které bych třeba jednou za měsíc vystříkal, nechal vyschnout a potom prostříkal WD?
2. Jak řešíte defekt? Nechce se mi celé kolo sundávat, sundávat plášt, hledat díru, lepit. To je pro mě jednoduchší dojít, když budu pár KM od baráku. Ale když se mi to stane někdě dál. Myslíte, že bych mohl použít sprej co je do motorek, takový ten plnič pneu? Stojí 100Kč a pokud je díra menší, myslím, že by to mohlo stačit
Ložiska v kolech určitě nepovoluj. Rozdělat je sice jednoduchý, ale větší umění je dát ložiska zase dohromady a seřídit v nich správně vůli.
Já wapkou kolo nikdy neumývám, takže zkušenost nemám. Ale když nebudeš stříkat proud vody přímo do středů a na krytky ložisek, tak by to mělo jít umývat i wapkou.
Pokud máš zadní kolečka špinavá a zalepená od nečistot, tak máš určitě i nečistoty na řetězu. V tom případě sundám, řetěz (mám na něm rychlospojku) a sundám zadní kolo. Demontuju zadní kolečka z náboje volnoběžky a kolečka vyperu v technickém benzínu. Řetěz vyperu taky a po nasazení na kolo znovu promažu (na to mám injekční stříkačku, kterou dávkuju mazivo mezi boční plechy řetězu).
A defekt řeším tak, že s sebou vozím náhradní duše do kola a nářadí. Když píchnu kolo, musím vždycky sundat plášť a podle díry v duši najít místo v plášti, co duši propíchlo. Tento střep nebo hřebík odstraním a potom můžu namontovat novou duši a plášť. Duši lepím buď po návratu domů a nebo při nocování v kempu (až je volná chvíle).
Ložiska v kolech určitě nepovoluj. Rozdělat je sice jednoduchý, ale větší umění je dát ložiska zase dohromady a seřídit v nich správně vůli.
Nerozdělávat, jen seřídit vůli. Z výroby jsou ložiska často přetažená, pak se vyjedou drážky v konusech a výrazně rychleji se vymelou díry. Kromě toho se kolo točí ztuha. Levnější náby přetažené vydrží tak 5000 km/ správně seřízené jednou tolik. Asi tak.
Správně seřízené ložisko - se zavřeným upínákem se po roztočení "dohoupává" tam - zpět tam - zpět tam - zpět a přitom v ložisku není cítit vůle (kvrdlání do strany). Pokud se pomalu dotočí a nehne se zpátky tak je přetažené. (ideálně vyvážené kolo by se zpátky nehlo, jen by zvolna dojíždělo, ale takové jsem ještě neviděl). Zároveň pokud se kolo vyndá z vidlice (povolený upínák, tak je citit malá - minimální vůle (kvrdlání osou do starny). Platí samozřejmě jen pro konusy, klasické ložisko se chová jinak, pokud má znatelnou vůli tak je vadné.
Tak tak, do ložisek bych nezasahoval. Máš to v záruce a určitě by to nebylo poznat... Co se týká WDčka, ten bych nepoužíval a nepoužíval bych ani mazivo na řetezy ve spreji. Devadesát procent letí mimo, takže se nevyplatí, je velká spotřeba, nehledě na to, že si to můžeš nastříkat na rám nebo dokonce ráfek a pak ti to nebude brzdit. Na kazetu žádné mazivo nepotřebuješ, ta se nemaže. Pokud je špinavá, tak od zalepeného řetězu, proto je lépe používat suché mazivo, které jsem ti posílal výše. DRY je suché, sám ho používám. Stačí malá kapička na každý článek, je řídké, samo zateče do čepu, rychleschnoucí, nadbytek setřu a hotovo. Mám zlatý řetěz, je stále čistý, i kazeta. Za tu cenu nic lepšího nenajdeš, je to 125ml. Předtím jsem měl na krosové kolo mazání do mokra a 50ml mi vydrželo víc než 15tis km,to žádný sprej nedá.
Čištění wapkou bych nedoporučil, snad jen pokud se budeš vyhýbat středům, snadno se tam dostane voda a pod tlakem může vyplavit mazivo. Na řetěz bych koupil tu čističku řetězu, jak psal Ar. Sám ji nepoužívám, preferuju na řetězu spojky.
máš tam i kartáč na kazetu.
Lepení normálka, buď zalepit nebo přehodit duši. Lepení netrvá dlouho, je to chvilka. Můžeš ale do duše koupit preventivní tmel, pak se menší díry zalepí samy, ani o tom nevíš. Akorát je z toho bordel a zalepí ti to ventilek, když chceš kolo vypustit. Anebo koupit plášťě s lepší ochranou, pak jezdiš bez defektu
Není třeba to moc řešit. Pár KM od baráku dokáže být hodně dlouhých a otravných, proto je nejlepší si vozit náhradní duši a nějakou minipumpičku. Jak už bylo napsáno výše, tak moc, moc důležité je najít původce defektu v plášti. S tou pumpičkou je to docela dřina, ale stále lepší, než tlačit kolo třeba 5 Km (hodinu). Mazání taky není žádná věda, protože dokonalé mazivo, které odpuzujue prach a bahno není na trhu. Všechny plky o jakémsi suchém mazivu, nebo dalších mazacích vymoženostech jsou jen papouškováním marketigových lží. Není zatím na trhu žádné revoluční mazivo, které by mazalo a současně efektivně odpuzovalo nečistoty, proto neuděláte žádnou chybu, když budete mazat motorovým olejem. Nejhorší je nechat řetěz nenamazaný. Lépe ekonomicky vyjde, když si koupíte několik nových levných řetězů a ty postupně vyměníte. Potom je můžete ještě otočit v další výměnné sérii. Potom po ojetí vyměníte vše - kliky, kazetu i řetěz.
První servis se dělá po ujetí asi 100km, ale pouze za předpokladu, že kolo dohromady smontoval a nastavil mechanik, který se v kolech vyzná.
Takže po těch 100km kontroluješ všechno!
Výplet předního i zadního kola, promazání vidlice, seřízení přední a zadní brzdy, kontrola přesmykače a přehazovačky, Vůli ve středech předního a zadního kola, a další a další.
Musí se mazat ložiska předního a zadního kola. A mažou se vazelinou!
Ale pokud je to nové kolo, tak jsou ložiska promazaný a naplněný z výroby.
Nemám představu jak vypadá kolo rozložené v krabici.
Každopádně když kolo smontuješ a projedeš, tak hlídej jakékoliv zvuky, které kolo vydává a snaž se zjistit, proč zvuky vznikají. Správně seřízené kolo nevydává žádné zvuky kromě cvrčka a jezdce.
Řetěz je nějak promazaný, ale zaleží na tobě jak a kudy budeš jezdit. Když řetěz nasříkáš WD-čkem, tak to rozpustí nečistoty, ale jako mazivo tam to WD-čko moc dlouho nevydrží. Mazat řetěz oleje do motorové pily je zajímavý nápad. Já si na mazání řetězu kupuju olej na řetěz a ten má dvě provedení (do sucha a do mokra). Na takový olej se "tolik nelepí" nečistoty. Pokud tam opravdu dáš olej na motorovou pilu, tak se na řetěz budou lepit všemožné nečistoty a podle toho bude řetěz vypadat.
Předpokládám, že nasadíš jen pedály a řídítka a můžeš vyjet. Utahovací momenty najdeš v příručce nebo přímo na představci. Na dva servisy zdarma asi zapomeň, to bys musel kolo odeslat zpět prodejci, pokud ti nedal seznam svých servisů, které to udělají. Na mazání zapomeň, žádné ložiska se nemažou, jsou zapouzdřené. Lanka taky ne. Maže se jen řetěz speciálními mazivy. Nejlépe je řetěz hned sundat, pokud má spojku a hned odmastit v benzínu! Poté použít mazání na řetěz. Pokud budeš jezdit jen v mokru a bahně, dává se mazivo do mokra, má hodně lepivých složek, takže se film nesmyje, ale šíleně chytá bordel a musí se často čistit. Do sucha je zase ideální suché mazání, řetěz je stále čistý, nic se na něj nelepí.
doplněno 05.06.15 11:56:@stirecek a já se s tebou vsadím o tvoji žiletku a mého "bajka", že na tom kole za necelých 8 litrů nebude zapouzdřené ani jedno ložisko,krom středové osy. . Bereš?
Lanka nebudou broušená, bowdeny bez teflonové vložky.Kladky přehazky na kluzných lož. náboje a hlavové složení na kuličkách atd. atd. To nebude jako tvůj karbon.
Já osobně bych si jako první koupil na ty V-brake pořádné kvalitní špalky. Silikon sprej na vidli. Suché mazivo na řetěz a pračku řetězu v Lidlu. Tam bych si koupil i ten tachometr a světla o kterých byla řeč v jiné otázce.
o teflon vložku v bovdenech se radši moc nesázej , ta je ve všech... Pračku na řetěz proč? Mazivo je na řetěz nejlepší "tuk na řetězy motorek" (kupodivu
Na bovdeny atd. je výborné GT85 i na zámky a pod.
Tak to bych rozhodně netvrdil. Před měsícem jsem zrovna jedné známé dělal Dema Ravena, stěžovala si, že ji jde těžko řazení a z brzd jí bolejí ruce. Byly tam obyč kroucené bowdeny a bez teflonové trubičky. Takže jsem dal broušená lanka bowdeny Alligator a byla spokojená. Pokud jde o GT85 to používám taky,je výborné,ale rozhodně né na vidli jak to nkdo používá.
Proč pračku na řetěz? No protože bez sundání řetězu se čepy jinak nevyčistí a pak je to jak brusná pasta.
To že na řetězy kol je nejlepší tuk je tvůj názor,ale nechám to na každém jak si to chce dělat a čím chce mazat.
Ještě jsem bovden bez teflonu neviděl... Ale je fakt že "kauflandový" kola moc nezkoumám. Radši
Řetěz neperu, mažu tukem ve spreji a střední Sachs (=Sram) mi vydrží ca 5000 km silnice nebo 3000 terén, kazeta ca 5 řetězů. Ta brusná pasta zas tak nevadí... Zkoušel jsem všechno možný a tohle mám nejradši - rychle namazáno, dlouho vydrží a nestojí to majlant. Důležitý je to protočení v hadru aby se tuk setřel z povrchu, ještě když je v "zatékacím stavu"
Are máš pravdu. Nedal jsem si to do souvislosti s tou předchozí otázkou, takže jsem myslel, že je řeč o kole Na druhé straně předpokládám, že ložiska budou namazána z výroby, takže na ně je čas, stejně tak i na lanka. Jak se začnou mazat nějakým lepidlem, zalepí se, radši nic. O svoje kolo se nevsadím
, ty bys na tom stejně neuměl jezdit a já jsem na tom dost zlenivěl, že bych se na horáku nadměrně zadýchával
. Na řetěz rozhodně suché mazivo, jinak se lepí bordel a řetěz se odporoučí po pár km. Jinak ten můj řetěz vypadá opravdu dobře, již má přes tři tisíce a měří 132,3. Příště ho bjednám znovu, jen škoda, že už je drahý dolar, ale i tak cena za km bezkonkurenční.
Děkuji Vám moc za předešlé rady, měl bych snad už poslední dotazy po pár ujetých kilometrech. Napíšu to bodově, aby se Vám lépe odpovídalo
1. Naposledy jsem jezdil před 10ti lety, tehdy kolo při sjíždění kopce nebo točení pedály zpět dost "crkalo", nyní to nejde skoro slyšet, je to vývoj techniky dopředu nebo je něco špatně? Opravdu to necvrká skoro vůbec, někdy vůbec a za jízdy to nejde slyšet vůbec (přehlučí to pneu).
2. Ohledně odpružení vidlice, vůbec jsem nepochopil její nastavování. Nevím kde se dá dofouknout nebo naopak odhustit, jde to vůbec na mé vidlici? Viz fota. Pokud ne, jak funguje kolečko + a -? + je tuhší nebo naopak měkčí? Rozdíly nejdou poznat, s kolečkem se točí blbě, někdy lupe, někdy ne.
3. Jak moc má vidlice pružit? Dal jsem na ní gumku, projel se z lehka kolem domu střední terén lehká jízda a napřužila 5cm. Je to OK?
4. Jak lze více našponovat řetěz, případně jak napnutý má být? Zdá se mi, že i díky tomu kolo hůře řadí.
5. Poslední dotaz je nejdůležitější... Jak se seřizuje přehazovačka? Zdá se, že je od výroby seřízená úplně na 2 věci. Řetěz při převodu v předu střední kolečko v zadu to největší mírně dře o vedení řetězu ve předu u 3 koleček, co je. Přitom první nejmenší kolečko ve předu nejde skoro zařadit. Děkuji
1. To neřešte...někdy je cvrček slyšet více, na jiném kole méně..
2. Pokud rozdíl v nastavení není poznat, potom se jedná asi o levnější vidlici, která je na kole spíše pro parádu, než kvůli funkci..
3. Vidlice má pružit (ale v neposlední řadě i tlumit) dle jejího zdvihu (ten je různý..někdy jen 60mm, někdy 150 i 180mm. V podstatě by v terénu neměla jít nikdy "nadoraz", to už je špatně.. Jestli je Vaše vvidlice vzduchová, potom se přifouknout dá (speciální pumpičkou), ale o tom dost pochybuji..(že máte AIR vidlici).
4. Na přehazovačce máte H a L šroubek...na horní a spodní "limit" a potom ještě na jemné doladění je na bowdenu šroubovací kolečko..
5.Vpředu prostřední převodník a vzadu největší kolečko je "hovadina", takový převod se běžně nepoužívá, protože řetězová linka je hodně šikmá..Přesmykač ani na podobný rozsah neseřídíte.
doplněno 09.06.15 10:14:P.S. žádné foto bohužel nevidím..., nicméně vzduchová vidlice má ve spodní části "ventilek" pro možnost dofouknutí, či odpuštění tlaku..Pokud na vidlici ventilek není, není to vzduchová vidlice (případně napište přesný název vidlice).
1. díky
2. Takže 5cm je ok? mínuskem ji změkčím nebo zpevním? Nehci do toho moc rýpat, když nevím co co ovládá.
4. H o L dohledám a zkusím více napnout, měl by řetěz pri přitlačení ruky prohnout tak o 1cm?
5. Myslel jsem si, že je tohovadina, ale zase jsem si myslel, že to moderní přehazovačky sežerou..
fota jsem zapomněl přiložit, přikládám.
doplněno 09.06.15 10:17:Ještě se zeptám, na co jsou 2 šroubky, které jdou vidět na druhé fotce řetězu z horní strany?
1. 5cm je celkem OK, důležitý je SAG, což je "zanoření" vidlice při sednutí jezdce na kolo..ten by měl být cca 1/4 až 1/3 celkového zdvihu vidlice (ale ne vždy s tím dokážete u levných vidlic něco dělat)
2. Já mám vzduchovou vidlici s olejovým tlumením, nicméně pokud si mapatuji správně tak + je tvrdší vidlice a - potom měkčí (Vaše vidlice vzduchová není). Páčka na pravé noze vidlice by měla být lock out, tedy zamknutí vilice (resp mezipolohy, zkuste to)
4. H a L nenapínají řetěz..., ale jsou pro stranové seřízení (resp.doraz spodní a horní). Napnutí zkuste šroubkem na patce přehazovačky. Nicméně na MTB kolech je řetěz opravdu napnutý méně než třeba na silničkách..(větší rozsah převodů).
5. nesežerou, stále platí jistá pravidla
P.S.: ty šroubky na přesmykači jsou opět na seřízení stranových dorazů (horní a spodní).
Ty dva šroubky jsou dorazy přesmykače horní a dolní. Dolní se seřizuje aby při kombinaci nejmenší převodník/ největší pastorek vodítko nedrhlo o řetěz (ca 1mm mezera). Horní doraz tak aby přesmykač nedosáhl na kliku (poloha pro kombinaci největší převodník/ největší pastorek je daná řazením)
Prostřední převodník/ největší pastorek se používá normálně, toho se neboj. Zvrhlost je malá - malá a o něco menší zvrlost velká - velká. Prostřední převodník používám na ca 3. - 4. nejmenší až po největší pastorek, malý převodník jen pro tři největší pastorky, velký převodník pro 4 až 5 nejmenších pastorků...
doplněno 09.06.15 10:30:
Vidle - pro běžnou jízdu v terénu je 5 cm akorát
doplněno 09.06.15 10:38:Přehazovačka - nejdřív nastav dorazy: spodní tak aby řetěz byl přesně na nejmenším pastorku (nemá snahu vyjíždět nahoru ani dolu). Horní doraz tak aby vodítko přehazovačky nedosáhlo do drátů ani při silném tahu lanka ! Ještě je na přehazovačce u čepu šroubek který naklání vodítku, ten se seřizuje aby horní kladka vodítka nedrhla o největší pastorek ani od něj nebyla moc daleko.
Pak se nastavuje lanko - zařadíš největší převodník/ nejmenší pastorek, natáhneš lanko (seřizovací šroub závit od nejkratší polohy). Pak začadíš o pastorek větší, pokud řetěz nevyjede tak seřizovacím šroubem nastavíš aby vyjel. Pak ještě o jeden nahoru, pak dolu - vyladíš tak aby šly rychle nahoru a dolu a na zařazeném to necvakalo. seřizuje se štelovacím šroubem (na páčkách nebo u přezahovačky). Pokud to jde špatně seřídit tak 1. ověřit jestli není ohnutý čep přehazovačky...
doplněno 09.06.15 10:48:5. Poslední dotaz je nejdůležitější... Jak se seřizuje přehazovačka? Zdá se, že je od výroby seřízená úplně na 2 věci. Řetěz při převodu v předu střední kolečko v zadu to největší mírně dře o vedení řetězu ve předu u 3 koleček, co je. Přitom první nejmenší kolečko ve předu nejde skoro zařadit. Děkuji
To je špatně seřízený přesmykač. Nejdřív nastav dorazy. Pak lanko tak aby na největším převodníku šlo řadit od nejmenšího pastorku po co největší a řetěz nedrhnul o vodítko. Rozsah závisí na šířce vodítka, tj. aby bylo vodítko na nejmenším pastorku co nejblíž řetěz ale nedrhlo (a zároveň aby řetěz ještě šel dobře nahoru na největší převodník) To samé pro prostřední převodník, tam nastavuju aby fungovala kombinace prostřední převodník/ největší pastorek, kombinace prostřední převodník/ nejmenší pastorky nepoužívám.
Ta šikmá řetězová linka prakticky nevadí, řetěz to zvládne. Víc vadí malá - malá - kvůli převodovým poměrům je velký tah v řetězu a tim i vetší ztráty, pro účinnost převodu je lepší prostřední tác/ největší pastorek než malý tác/ střední pastorek Pochybuju že Martin na kole závodil
A to jsi místo prostřední tác - největší pastorek řadil malý tác - střední pastorek? Tomu moc nevěřim, klasika je na malý tác to shodit až když prostřední nestačí. Shodit tác dřív + k tomu řadit menší pastorky = zpomalení. Aspoň tak to mám vyzkoušené. Ale každý má svůj styl...
Ano, je to právě o "stylu" či spíše zvyklostech a o tom co komu na jeho kole "funguje"..a jaké převody mu vyhovují.
Já k nejmenšímu převodníku dávám vzadu 3 největší pastorky..k prostřednímu převodníku potom dám ještě občas i druhý největší pastorek a až do třetího nejmenšího..na největší převodník potom dávám vzadu čtyři nejmenší pastorky.
Kdybych to "lámal" přes koleno (a ne že by to nešlo), tak můžu samozřejmě přidat či ubrat, ale nic mi to v "rychlosti" nepřinese (prostě na sobě to mám takto odzkoušené).
Kupodivu mám odzkoušeno, že na řetězu najedu cca 2500km, než ho dle kalibrové měrky musím měnit. Pravda je, že kluci v cykloservisu tvrdí, že jim řetěz vydrží cca 600-800km. Třeba to dělám špatně já, třeba oni..
To máme až na ten největší pastorek s prostředním tácem naprosto stejný
Kluci z cykloservisu buď vozí nejhorší šmejd, nebo jezdí krpály v blátě nebo kecaj. Mně vydrží řetěz 3000 km terén a 5000 km silnice (střední Sachs = Sram) V těžkým terénu (krpály v blátě) vydrží míň, už jsem vytahal i po 200km, ale to nebyla běžná vyjížďka
Už to tady bylo popsáno, takže jen obecně. U kola v tvojí cenové relaci vzduchová vidla nebude ani náhodou, nastavení tuhosti na levé noze je zbytečné, nefunguje ani u dražších kol s pružinovou vidlou. Na pravé noze je zamykání vidlice, u některých jde zamknout i za jízdy, u některých startších modelů, jen když kolo není zatížené. Hodí se to třeba když jedeš po rovném asfaltu nebo do kopce, kdy vidle nepruží a nebere výkon.
Ty dva šrouby na přesmykači jsou dorazy, jak už bylo napsáno. Pokud nejde zařadit malý převodník, je třeba upravit dolní doraz, pak ti nebude drhnout ani řetěz o ramínko. Chce to s tím se ale pohrát, správně napnout lanko, dost lidí neví co dělá a pak si to celé rozhodí. Návodů na netu je celkem dost. Jinak délka řetezu je daná, napíná ho napínák vzadu. Pokud dáš největší převodník a nejmenší pastorek, tak středy vodících kladek by měly být kolmo k zemi. Nebo můžeš použít kalkulačku a ta ti přímo vypočítá počet článků řetězu.
Jinak u kola objednaného po netu nemůžeš očekávat, že bude seřízené. Ten překupník ti ho určitě seřizovat nebude, proto je lépe kolo koupit v místě bydliště v kamenném obchodě. S cenou se téměř vždy dostaneš ještě níž než po netu, máš zpravidla dvě servisní prohlídky zdarma a samozřejmostí je i seřízení před prodejem. Navíc si kolo můžeš vyzkoušet ještě před koupí. Taky nemáš problémy s reklamací.
Pokud nejde zařadit malý převodník, je třeba upravit dolní doraz, pak ti nebude drhnout ani řetěz o ramínko
Jemu o vodítko drhne na prostedním tácu s velkým pastorkem = to neni dorazem ale chce to povolit lanko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.