Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc rád bych chtěl kamarádovi k narozeninám koupit nějaký pěkný lovecký nůž, ale potřeboval bych od vás poradit. Našel jsem zatím lovecké nože a moc nevím, který z nich vybrat. Na co bych se měl asi hlavně při výběru zaměřit? On teda není myslivec, měl by ho spíš na outdoor. Díky moc.
Osobně jsem velkým fanouškem značky Kizlyar.
V případě dárku půjde hlavně o atraktivní design. Velmi praktický (nejen) lovecký nůž je finský model puukko, ale s ním se před partou drsných českých "bushcraftmanů"dost obtížně dělají vlny.
Pro outdoor tedy běžné do přírody by byl vhodný dárek třeba i tradiční (od roku 1897) kvalitní švýcarský důstojnický nůž Victorinox s několika želízky, vyrábí se v mnoha modifikacích. Vypadá podobně jako vypadaly české kapesní nože z Mikovu Mikulášovice, ale Mikov snad s sebou strhly dějiny a už nevyrábějí, zatímco švýcaři ano. Vhodný univerzální nůž pro otevření piva, konzervy, ukrojení špalku salámu, namazání paštiky, uříznutí klacku, provazu, přeříznutí bezpečnostních pásů při ohrožení života, odizolování drátu, vyšroubování vrutu nebo šroubu, vyndání třísky nebo klíštěte, seříznutí kusu gumového podpadku, vypíchnutí dírky do koženého opasku, uvolnění uzlu na lanu pomocí štíhlého pícháku, otevření víčka hodinek, vývrtka na vytažení špuntu z láhve vína, nůž na krájení, řezání atd. Záleží na výbavě. Viz například victorinoxcz.cz/...
Jsou to nože běžně do kapsy a vhodné pro běžné denní použití, i když se s nimi nedá dělat hrubší práce, které zvládnou kvalitní speciální nože, například lovecké, jak chcete vy.
Outdoor spíš zavírací. Co nejjednodušší s pojistkou proti zavření. Jednoduchá čepel, vývrtka, otvírák/šroubovák, příp. pilka, pinzeta. Klidně ten Victorinox, ale spíš delší victorinoxcz.cz/... Nomád, Forester, nebo klidně i jen Alpineer... Něco co se dá nosit všude sebou a ne velkou dýku na ozdobu a jeden výlet v roce...
Vyloženě lovecký nůž je celkem solidní a za slušnou cenu zkraceno.cz/...
Jinak pro outdoor bych se klonil spíš k normální pořádné zavírací kudle, bez zbytečných tvarování a přehršlí pinzet, šroubováku a podobných sračiček. Důležité je, aby seděla dobře v ruce a aby si s ní člověk nenadělal puchýře, když bude potřebova ořezat pár kolíků z větví.Např:
Vybíral jsem z té levné nabídky. Pokud chcete investovat do toho nože víc peněz, určitě tam taky něco objevíte. S touto firmou mám dobrou zkušennost. Objednával jsem u nich už pět nožů a vždycky to bylo rychle a bez problémů.
Zdravím. Jsem ženská, tak hodně koukám na vzhled a až pak na funkčnost. Ale jestli něco praktického mohu doporučit, je to "naprosto obyčejný" nůž Fiskars K40. Ke prezentován jako nůž do zahrady, ale myslím, že každý, kdo se pohybuje v terénu, ho ocení. 1.Dobře sedne do ruky 2.Pokud ho někam odložíte, oranžová krytka je dobře vidět i za šera 3.Má praktické pouzdro (ve kterém drží) k zavěšení na opasek 4.Nemá žádné spoje, které se časem opotřebují Opravdu jedinou nevýhodou je jeho "obyčejnost". Mona
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.