Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojím se jezdit na kole

Od: olena odpovědí: 13 změna:

ahoj, je mi 48 a bojím se vyjet z domova na kole, moc mě to mrzí, když vyjedeme mimo Prahu - což se manželovi zajídá - nakládat a vykládat kola, tak si to užívám, ale jinak*plac*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, můžete si zkusit jít z domu pěšky a to kolo vést po chodníku vedle sebe. Až se dostanete na vhodné místo, které není rušné (nebo dokonce to bude cyklostezka), tak si na kolo nasednete a pojedete. Buď to půjde nebo si zase slezete a kolo povedete. Takto se snad osmělíte. Ale, hlavně si ujasněte, čeho se vlastně bojíte - hustá doprava, neznalost dopravních předpisů, strach, že zabloudíte nebo píchnete či Vám vadí pohledy lidí. Zkuste si nalézt nějakou trasu nejdříve v klidu domova na mapě Prahy a potom se tam dostat s tím kolem (nebo i na něm). Zdravím!

kolista
hodnocení

2x

Chce to učit se, trénovat pohyb v provozu. Není to žádná sranda, je třeba umět předpisy, ovládat kolo - brzdit, řadit zatáčet. Sledovat provoz kolem sebe a odhadnout co kdo udělá. Umět řešit problémy - nedání přednosti, vytlačování do strany, udržet rovnováhu když vás natěsno předjíždí náklaďák atd.

Můžete dotlačit kolo do parku nebo klidné ulice a jezdit tam, postupně se vydat do křižovatek a většího provozu.

Základ je jezdit asertivně, ale být připravený vyklidit prostor. Nejezdit vystrašeně úplně u kraje, ale tam kde má auto pravé kolo. Nekličkovat, nedělat "myši", jet čitelně pro ostatní.

Hodně pomůže reflexní vesta - jste vidět. Dobrý je terčík na tyčce od zadního kola doleva ca 30 cm - auta vás pak neobjíždí natěsno ale s odstupem. A klidně i dětský praporek. Hodně řidičů je bezohledných + agresivních a hodila by se metr dlouhá kolejnice napříč na nosiči...

Ideál by byl přestěhovat se na západ od nás - auta s cyklistům chovají výrazně líp a jezdit na kole je pohoda. V Praze to je o hubu...

hodnocení

0x

A dotaz zní?

Ano, pro cyklistu je asi bydlení v Praze protivné..Já sednu na kolo a jsem za 5 minut v lese mezi kopci a rybníky.

Ale co s tím chcete dělat? Tak si kolo naložte do auta sama a jeďte..však to je maličkost.

au1
hodnocení

0x

tak co kdyby jste zkusila naložit a pak vyložit ty kola vy, pokud manželovi vadí pouze tohle? Nebo mu vadí že si ušpiní auto? :)

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
takže se prostě a jednoduše bojíte jezdit na kole po Praze. Jenže v tomhle vám asi nikdo neporadí, po Praze vás jezdit nenaučíme. Buďto najdete odvahu jezdit po Praze sama a nebo nenajdete. V každém případě je tohle věc, kterou si musíte dohodnout vy v rodině (s manželem) sami, jak dál - v tom vám nikdo nepomůže.

hodnocení

0x

A tak když se bojíš jezdit na kole po Praze, co kdybych tě pozval na projížďku po Vídni?

Jezdím tam každý rok před prázdninama.

aroff
hodnocení

0x

Popravdě, nedovedu si představit, že bych měl nějaký požitek z toho, jezdit na kole po Praze. Příroda je příroda i když toto máme nastavený každý jinak a v tom je ta krása. Já to mám do lesa a přírody asi jako martincakl® a ani né těch 5 minut.

Nevím jaký máte nosič na kola a nebo jestli kola manžel demontuje a naloží do auta. Ty nosiče co jsou na střeše, to je opravdu vopruz, to nakládání. Co takhle "manželovi";) koupit kvalitní nosič na závěsné zařízení. Naložit kola na tento nosič je hračka a ještě je to bezpečnější než na střeše.

hodnocení

0x

Mám to stejně - z mnoha důvodů, např.

- mám pocit, že mě řidiči nevidí, když občas vidím, jak se chovají k jiným cyklistům

- nedokážu v kopci dolů při odbočování vpravo udržet řidítka a brzdu levou rukou, a chci dávat znamení opravdu dlouze, ne jen mávnutí rukou

- auta mě všude předjíždí; když mě předjet nemohou, blokuju je a courají se za mnou

- z pozice řidiče mi jsou cyklisté také ne úplně příjemní; současné silnice fakt nejsou dělané pro obojí :( byla bych ráda, kdyby mohli cyklisté jezdit po chodnících - aspoň některých (všude to samozřejmě nejde, ale když vidím uzounkou děravou silnici plnou aut a široký chodník, kudy projde jeden člověk za 15 minut, tak mám jasno).

Když musím městem, konzultuji vše s mapou a vybírám, kudy se do cíle dostat co nejméně frekventovanou cestou. Jinak to asi nejde.

praivo*

1. Reflexní vesta, světla a učit se jízdu v provozu... Jediná možnost je předvídat a uhýbat.

2. Buď brzdi včas (aby ti stačilo brzdit málo a dokázala jsi udržet řídítka), nebo (tak to občas dělám já) před odbočením zajeď na krajnici, ohlédni se a když za tebou nic nebude, odboč bez ukázání, když bude, tak zastav a počkej. Pokud to nepůjde (např. moc aut), tak doporučuji zpomalit a během odbočování se držet co nejvíc u krajnice. Není to ideální, ale rozhodně bezpečnější než to neudržet a rozbít si hubu...

3. Nenapadá mě moc situací kdy by opravdu nijak nešlo pustit auto, co máš přesně na mysli?

mp*
15.04.15 23:53
hodnocení

0x

nechápu

pobrdny*
hodnocení

0x

A co vzít kolo do vlaku a nechat se vyvézt z Prahy pryč? A pak se zpátky vracet až kam se mi bude chtít dojet, a pak najít nejbližší nádraží a návrat vlakem zpět. Pokud máte tramvajenku, tak je přeprava vlakem v rámci Prahy bezplatná, čili na tramvajenku jedete třeba až do Prahy-Klánovic, nebo Prahy-Radotína, nebo Prahy-Horních Počernic. Čili do všech stanic, které začínají "Praha--" Vám stačí tramvajenka pro Vás i Vaše kolo. Platí to ale jen pro osobní vlaky, ne rychlíky ( jsou výjimky-např.Praha Čakovice se dá použít rychlík )

mp*

Přesně tak. Posunout se vlakem sám dost často využívám. Ono to může vypadat, že si vymýšlím, ale právě dnes jsem projel supr trasu, kterou jsem nazval Trans Praha. Trasa - Zahradní město, Hostivařská přehrada, Milíčovský les, Šeberov, Krčský les, Kavčí hory, Podolí, po náplavce, Karlův most, Staré město, Karlín, Libeň, pak nejdražší cyklostezkou na světě na Černý Most a zpět přes Běchovice a Dubeč domů. 64 km, 5 hod jízdy, 3 hod zastávky. Třeba na Hostivaři, v Krčském lese, u Počernického rybníka ani nepoznáte, že jste v Praze. Naopak u Karlova mostu to poznáte hned. Není to v žádném případě na trénink (pár blbců, kteří to hulili čtyřicítkou mezi lidmi, dětmi a pod. jsme také potkali - velká bezohlednost a velmi špatný výběr tréninkové tratě). Jinak pohoda, stálo to za to, a dostál jsem heslům " Zažít Město jinak" a "Žít Praha" a pod. bez toho, jak doufám, abych někoho dalšího s tím otravoval a obtěžoval.

webbiecz*
hodnocení

0x

A v čem je problém? Že chcete jezdit na kole, ale bojíte se jezdit v pražském provozu (což se ani moc nedivím), ale manželovi se nechce jezdit mimo Prahu, protože musí naložit a vyložit kolo? Pokud je to tak, zkuste prostě vyjet za Prahu sama. Vezměte auto, nacpěte do něj, nebo na něj kolo (nevím kde ho vozíte) a vyražte si kousek za Prahu sama. Třeba tentokrát bude líto manželovi, že jste jela sama a příště už nebude tolik brblat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]