Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darce krve - vliv na sport

Od: jaknato* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, je mi 18 let a uvažuji, že bych šel darovat krev, ale dělám triatlon - běhání kolo a plavání

Chci se zeptat, jestli by to potom mohlo mít vliv nějak na moji výkonnost, to že mi odeberou krev a teda i červené krvinky, které přenáší kyslík, myslím jako na fyzičku jestli budu mít horší jestli už nebudu moct podávat stejné výkony apod.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mám něco ke 30ti odběrům - den po odběru jsem dost zesláblý, cca týden se dostávám do normálu. Když tam přijde metrákový chlap, sestřičky se chystají na jeho omdlení. Reakce na darování krve asi budou u každého individuální, ale vám jistě náhlá ztráta krve neprospěje.

Na vašem místě bych s dárcovstvím počkal až na ukončení vrcholového sportu - můžete mít následky.

jaknato*
hodnocení

Nedělám vrcholový sport, dělám to pro sebe trenuji sám, ale není to tak, že byhc měl nějaké dvou fázové treninky 6x týdně

Prostě běhám týdně cca 50 km + kolo když to jde a plavání a občas se zúčastním nějakých amaterských závodů nedělám to vrcholově. Jaké myslíte následky?

honzmalatny*

Dobrý den, myslím že to bude v pohodě. Musíte si uvědomit že odběrem krve ztratíte cca 470 ml krve a ta v těle chybí. Když si dáte den pauzu a pak budete postupně přidávat v tréningu,budete v pohodě.Dávám krev x let a jen jednou mě to poslalo do kolen a to když jsem šel po odběru krve v létě sekat dříví. Ale to byla moje chyba.Nicméně,pokud chcete darovat krev či jiné složky krve, bežte pak na odběr plazmy, ta tolik tělo nezatíží.

doplněno 08.02.15 11:44:

Ale 100 lidí 100 názorů a hlavně na každého odběr působí jinak.Zkuste a uvidíte.

Mám přes 150 odběrů, spadám do kategorie "metrákových chlapů" a když přijdu na odběr, tak se sestřičky na nic nechystají. Nikdy mi nebylo zle, nikdy jsem neměl problémy. Posledních cca 130 odběrů byla plazma, které mi berou přes 800 ml (tedy více než klasický odběr plné krve) a v pohodě. Po odběru se zvednu z lůžka, dojdu si na občerstvení, sednu do auta a jedu domů. Ale jak píšete, každý to zvládá jinak.

Ale abych také odpověděl... v den odběru bych nejspíš nesportoval. Člověk má odpočívat a mít zvýšený příjem tekutin. Každopádně fundovanou odpověď Vám určitě dají na transfúzce...

dusger*
hodnocení

0x

Já mám více než čtyřicet odběrů a nikdy jsem neměl žádný problém, vstanu z lůžka a jsem úplně v pohodě. Nikdy jsem ani v ordinaci někoho s potížema nepotkal, možná je to jen nafouklá bublina, slabost má jen asi minimum lidí. Za mě, pokud neděláš sport na špičkové úrovni a nepůjdeš hned po odběru závodit, neboj se toho.

hodnocení

0x

Ten samý den budete mít určitě menší výdrž než normálně, ale během pár dní se to obnoví. Je to asi 9% objemu vaší krve, tedy záleží na postavě. Dlouhodobě to určitě negativní vliv mít nebude. Sám zjistíte, co vydržíte, hned po prvním odběru.

zztop*
hodnocení

0x

Vám závidím, že můžete darovat. Já nemůžu.

hodnocení

0x
To, jaký vliv na tebe bude mít odběr dost závisí od toho, jak jsi na tom s tlakem. Lidi s nízkým tlakem jsou na odběry přeci jen citlivější. Každopádně před každým odběrem vyplňuješ podrobný dotazník. Když do něj uvedeš zvýšenou fyzickou zátěž tak to s tebou doktor před odběrem probere. Myslím že bude úplně stačit když si dáš 24 hodin po odběru volnější režim a tělo se s odběrem v pohodě vyrovná.
doplněno 11.02.15 15:27:

Pokud uvádíš, že ten sport neprovozuješ vrcholově, tak ti nic nebrání v tom, to zkusit.Vždyť nemáš o co přijít.

stirecek*
hodnocení

0x

Jelikož se jedná o vytrvalostní aktivity, tak věř, že ztráta hemoglobinu bude mít negativní dopad na výkonnost. Proč myslíš, že profíci trénují ve vysokých nadmořských výškách nebo "berou" EPO?

doplněno 10.02.15 08:28: Můžeš si ji nechat vzít a před závody si ji nechat dát zpět. V amatérech te nikdo kontrolovat nebude a pojedeš jak namydleny blesk :)

asd1
hodnocení

0x

Vliv to mít bude ale tak týden než se krvinky obnoví..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]