Nejste přihlášen/a.
Pěkný den všem, s přítelem jsme na svahu vedli zajímavou debatu. On tvrdí, že pro holku jsou lepší dámské lyže, protože ty pánské/univerzální nevyužije do maxima, jsou lépe ovladatelné. Mně se ale zdá, že je to jen byznys a ten rozdíl zase nebude zvlášť citelný. Celý život mám lyže univerzální a ovládám je vcelku dobře.
Co myslíte? Samozřejmě nevylučuji lyže vyzkoušet, ale třeba se tu najde někdo fundovaný, kdo tomu rozumí.
Děkuji.
Dámské pánské lyže dle mého názoru je jen reklama.
Lyže jsou jen měkčí nebo tvrdší (a delší nebo kratší). Mám nejtvrdší lyže Woelkl ale už dva roky na nich nemohu jezdit, protože je nezvládám, na ledu super, ale každý oblouk je utrpení, musí se makat, takže čím měkčí lyže, tím lepší ovládání a naopak. V případě kvalitního přírodního sněhu jsou na jízdu nejlepší i nejlevněší lyže - a ještě si na nich užijete - naopak na ledovce oceníte ty nejtvdší.
Děkuji, to vidíme stejně - nějaké rozdíly jistě budou, ale primárně je to byznys. Rekreační lyžař nejsem, takže mám dojem, že mi budou dámské k ničemu... to těžiště je hodně důležité?
doplněno 01.01.15 22:37:Děkuji, takže pro mě vcelku zbytečné.
V podstatě to jsou lyže pro začátečníka = lehčí měkčí. Většině ženských to na jejich šoupání vyhovuje, ale pro sportovně jezdící babu to je nesmysl.
Celá debata mi připomíná debatu kolem horských kol pro manželky/přítelkyně...Borec na bajku za 50 litrů a chudák holka za ním na plečce za deset ...ona to nevyužije ...
dámské lyže se vyznačují především růžovým designem ) jinak jsou tam někdy IMHO opravdu horší materiály, nebo lacinější..
proto vybírejte z UNISEX řady, vůbec bych se nebál lyží SPORTEN nebo LUSTI oboje české a vynikající, Sporten tam má i poradce pro výběr sporten.cz/...
podobného "poradce"mají i lyže ELAN elanskis.com/...
Bezelstně bych se zeptal přítele : "Ty SNAD chceš na mně ŠETŘIT?"
Právě , děkuji i Vám.
Unisex Elany mám a jsem vesměs hodně spokojená, a takovým řačem, zda to plně využiju nebo ne, moc nevěřím...
Také jsem myslela, že rozdělení lyží dle pohlaví je blbost. Marti, zn Blizard jezdí po sjezdovkách a mají testování lyží. Půl dne jsem střídala lyže až nakonec jsem zjistila, že v tom opravdu rozdíl je. Blizardky se obyčejně testují v Rakousku , jsou to velmi zachovalé lyže a za půlku ceny. Nemít 2 roky nové uni lyže, tak jsme se zamilovala do podobných
Přes zimu hledej nejbližší kopec, kde budou testovat lyže. Je to zkušenost k nezaplacení.
doplněno 05.01.15 16:04:I přes zdravotní omezení stále se udržím ( někdy pracně) he hranách, ale na černou sjezdovku si už netroufnu. Jo, kloužu se také, ale na zamrzlé kaluži.
Děkuji, zase mám pohled i z druhé strany. Jojo, otestovat přímo kopci, to musí být paráda, člověk pak ví, do čeho jde. Přítel takhle jednou testoval právě Elany. Už ti nemůžu dát bodíka, tak aspoň !
Usko, a jak jezdíš? Sportovně nebo rekreační klouzání?
Pokud si na černou netroufne, tak klouže rekreačně Ono totiž udržet na hranách na mírným je mnohem těžší než sešoupat černou = pokud zvládá sportovní jízdu tak černou sjede vždycky... (Uska sorry
Zdravím,
než se vůbec pustím do lyží, rád bych podotkl, že není oblouk jako oblouk - obecně každý píše o jízdě, o obloucích - ale myslíte tím smýkané oblouky nebo carvingové oblouky (řezané)? Rozdíl je ten, že smýkaný oblouk uděláte na každé lyži ať je tvrdá nebo měkká, kdežto carvingový oblouk udělá absolutní většina lidí dost špatně a to vlivem nejen lyží - tady se právě ukazuje rozdíl mezi tvrdostí lyže, která ovlivňuje sílu, která je potřeba k protlačení lyže a vyjetí řezaného oblouku - a dostáváme se k druhému faktoru - radius lyže, tedy délka oblouku, který je nejméně schopna lyže vyjet při plném zatížení - pro ženy jsou to oblouky 10 - 12 metrů, pánské o něco víc. Tudíž pro běžné jezdce je snad téměř jedno jakou má lyži, protože její potencionál využije teprve při pokročilejším stylu jízdy řezaných oblouků - a to je to , co tady nikdo nepíše.
Malá ukázka, kdy se dá dostatečně využít vykrojení lyže:
kdežto carvingový oblouk udělá absolutní většina lidí dost špatně...
To píšete podle hesla - podle sebe, soudím tebe? Nevím jak takovou krávovinu můžete napsat a nebo je to u vás takto jak píšete? V tom případě se omlouvám. Doby, kdy lidi si koupili carvingové lyže a mysleli si, že budou zatáčet sami a jezdili dál stylem naplacato a nohy u sebe, jsou dávno minulostí.
Začátečníci se najdou všude, ale už neexistuje jedinný instrukror lyžování, který by učil jiný styl jízdy.
Střídám oba styly podle svahu, sněhu a počtu lidí, ale přiznám se, že ten klasický (s i bez přešlapování) je mi milejší, je takový elegantní. Přítel, odkojený svahy v Itálii a podobně, mi to samozřejmě kritizuje, že je to zastaralé..
Je. Ale krásné. Vídám spoustu magorů, kteří jezdí rádoby carving, letí jak utrženej šutr a při první problému skončí napasovaní ve skupince lidí.
Klasika/ carv - rozdíl je v zatížení vnější lyže, klasika je váha na vnější lyži, carv je mnohem víc po vnitřní. V tom videu nade mnou je to krásně vidět - ca 50% váhy na vnitřní lyži. Jinak ten rozdíl až tak velký není, na vnitřní lyži se dokončoval oblouk i u klasiky, teď je to vnitřní lyže celý oblouk...
Jó rádoby carving - ono je hlavně těžký uhlídat si lidi kolem sebe, jezdí se rychle, hodně se mění směr a jak je poblíž víc lidí tak je problém všechny sledovat a volit stopu jak se nesrazit. Pokud má někdo problém udržet se na lyžích tak ty lidi okolo už sledovat nezvládne a je jen otázka času kdy někoho sejme - ani u toho nemusí padat (to padnutí a skluz je lepší - akorát podrazí nohy; srážka vestoje je mnohem horší, to jde často hlava na hlavu = bez přilby průšvih, to je skoro jak do stromu...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.