Nejste přihlášen/a.
Čau, trápí mě to, že při vytrvalostních bezích se strašně zadýchám - nic mě nebolí jenom mě vždy zastaví dýchání. Na sprinty jsem nejlepší ze třídy, ale na vytrvalost jsem nejhorší. Děkuji
Ahoj,
to že jsi nejrychlejší ze třídiny nemusí nutně znamenat i nejlepší výdž, pokud chceš zlepšit výdrž, začni třeba na kilometru nauč se správně dýchat, názory jestli dýchat nosem nebo pusou jsou různé, já třeba ze začátku dýchám pusou a vydechuju nosem, dýchej tak jak ti to vyhovuje hlavně pravidelně a pořádně. Spousta lidí sice dýchá, ale málo, neboj se nadechnout pořadne z plna, pak taky nezapoměn používat ruce, vyzkoušej jaké tempo ti vyhovuje a trénuj, pokud se to dělá pořádně za 14 dní máš skvělé výsledky.
doplněno 14.12.14 21:26:hrál jsem několik let poloprofesionálně fotbal a myslím, že jak rychlostním tak vytrvalém běhu něco vím a rozohdně to není jedno jak se dýchá
Dělám od dětství atletiku. Nyní běhám 3 km - 10km na dráze. Pak půlmaraton a přespoláky. Vytrvalost musíš trénovat postupně. To nejde hned. Běhej od 1km a postupně přidávej. Kolik je ti roků? Od 10 let můžeš běhat až 2 km závodně. Od 15 let 3 km - 5km. Volně můžeš běhat kolik uběhneš. A musíš také správně dýchat. Vyzkoušej si jak dýcháš. Postav se a nadechni se, jestli při nadechnutí se rozšíří, nadzvedává hrudník, tak je to špatně ! Musíš břichem ! Lehni si na záda, ruku polož s roztaženými prsty na břicho, pak se zhluboka nadechni tak, aby se ruka na břichu nadzvedávala a hrudník minimálně. Toto trénuj !
Dýchání nosem je pěkná zabíračka a většinou takto vytrvalostní běh neudýcháš. Nestačíš do sebe dostat dostatek kyslíku. Trenér nás naučil nadechovat a vydechovat ústy. A nemáme žádné dýchací problémy. To znamená, že se 2 x nadechnu 2x vydechnu. Toto jsem zkoušel několik dnů při volném běhu na kratší vzdálenost, abych si to osvojil. Takže já běhám s otevřenými ústy. A v zimní přípravě uběhnu takto volným tempem 30 km bez potíží.
doplněno 15.12.14 12:39:Nebo si na internetu vyhledej- bězecká škola Miloše Škorpila. Také pohyb rukou je u vytrvalostníhu běhu jiný, než u sprintu. Také rozložení sil. Nesmíš u vytrvalostního běhu hned vystřelit, ale tempo postupně zvyšovat, pak máš ještě dostatek sil v cílové rovince na sprint. Ale jsi dobrý, že se nevyhýbáš těláku a chceš umět i něco, co ti zatím dělá potíže. Když budeš ted o vánočních prázdninách trénovat každý den, tak na jaře, až půjdete běhat vytrvalostní běh, budeš jednička.
www.bezvabeh.cz, www.behej.com, www.ceskybeh.cz, www.rungo.cz a další běžecké stránky. V tréninku nezávoď, najdeš tam tréninkové plány např. na 5 nebo 10 km. Postupně do toho přijdeš. Největším jedem je začít, obvykle v emocích, příliš rychle, to je největší a nejzrádnější chyba. A choď na závody, je jich spousta, není důježité být první, ale zúčastnit se. Ale tohle všechno možná už víš a znáš. Kde bydlíš? Hodně úspěchů!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.