Nejste přihlášen/a.
Čau, trápí mě to, že při vytrvalostních bezích se strašně zadýchám - nic mě nebolí jenom mě vždy zastaví dýchání. Na sprinty jsem nejlepší ze třídy, ale na vytrvalost jsem nejhorší. Děkuji
1x
Ahoj,
to že jsi nejrychlejší ze třídiny nemusí nutně znamenat i nejlepší výdž, pokud chceš zlepšit výdrž, začni třeba na kilometru nauč se správně dýchat, názory jestli dýchat nosem nebo pusou jsou různé, já třeba ze začátku dýchám pusou a vydechuju nosem, dýchej tak jak ti to vyhovuje hlavně pravidelně a pořádně. Spousta lidí sice dýchá, ale málo, neboj se nadechnout pořadne z plna, pak taky nezapoměn používat ruce, vyzkoušej jaké tempo ti vyhovuje a trénuj, pokud se to dělá pořádně za 14 dní máš skvělé výsledky.
doplněno 14.12.14 21:26:hrál jsem několik let poloprofesionálně fotbal a myslím, že jak rychlostním tak vytrvalém běhu něco vím a rozohdně to není jedno jak se dýchá
0x
Dělám od dětství atletiku. Nyní běhám 3 km - 10km na dráze. Pak půlmaraton a přespoláky. Vytrvalost musíš trénovat postupně. To nejde hned. Běhej od 1km a postupně přidávej. Kolik je ti roků? Od 10 let můžeš běhat až 2 km závodně. Od 15 let 3 km - 5km. Volně můžeš běhat kolik uběhneš. A musíš také správně dýchat. Vyzkoušej si jak dýcháš. Postav se a nadechni se, jestli při nadechnutí se rozšíří, nadzvedává hrudník, tak je to špatně ! Musíš břichem ! Lehni si na záda, ruku polož s roztaženými prsty na břicho, pak se zhluboka nadechni tak, aby se ruka na břichu nadzvedávala a hrudník minimálně. Toto trénuj !
Dýchání nosem je pěkná zabíračka a většinou takto vytrvalostní běh neudýcháš. Nestačíš do sebe dostat dostatek kyslíku. Trenér nás naučil nadechovat a vydechovat ústy. A nemáme žádné dýchací problémy. To znamená, že se 2 x nadechnu 2x vydechnu. Toto jsem zkoušel několik dnů při volném běhu na kratší vzdálenost, abych si to osvojil. Takže já běhám s otevřenými ústy. A v zimní přípravě uběhnu takto volným tempem 30 km bez potíží.
doplněno 15.12.14 12:39:Nebo si na internetu vyhledej- bězecká škola Miloše Škorpila. Také pohyb rukou je u vytrvalostníhu běhu jiný, než u sprintu. Také rozložení sil. Nesmíš u vytrvalostního běhu hned vystřelit, ale tempo postupně zvyšovat, pak máš ještě dostatek sil v cílové rovince na sprint. Ale jsi dobrý, že se nevyhýbáš těláku a chceš umět i něco, co ti zatím dělá potíže. Když budeš ted o vánočních prázdninách trénovat každý den, tak na jaře, až půjdete běhat vytrvalostní běh, budeš jednička.
0x
www.bezvabeh.cz, www.behej.com, www.ceskybeh.cz, www.rungo.cz a další běžecké stránky. V tréninku nezávoď, najdeš tam tréninkové plány např. na 5 nebo 10 km. Postupně do toho přijdeš. Největším jedem je začít, obvykle v emocích, příliš rychle, to je největší a nejzrádnější chyba. A choď na závody, je jich spousta, není důježité být první, ale zúčastnit se. Ale tohle všechno možná už víš a znáš. Kde bydlíš? Hodně úspěchů!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.