Nejste přihlášen/a.
Ahojte, chtěl bych se zeptat těch co s tímto mají zkušenosti.
Láká mě nápad vzít kolo a dojet s ním k moři, do Itálie, či Chorvatska. Není to zas tak daleko, ale spíš až na rok 2016.
Čili je to takovej předběžnej dotaz.
Jak vyřešit přenocování? Tahat stan se mi nechce, když budu jen ve spacáku, kam dám kolo? Věřím, že jsou v Rakousku aj. zemích slušní, ale stejně by bylo blbý se probudit bez něj. A dávat peníze za hotely by v podstatě zničilo celej smysl toho výletu.
Dál. Určitě bych si netrouf na cestu zpět, čili jak se dostat zpět? Četl jsem, že by se šlo domluvit s cestovkou, ale to si fakt nejsem jistej.
No a pokud máte nějaký tipy co vše sbalit sebou
Opakuju, je to dotaz na ty co s tím mají zkušenost, čili poprosím, jestli tu někdo takový je, rady od něj. Děkuju
Chce to vyzkoušet si to předem na kratších výletech (jedno přespání)
Spaní - žďárák a lehký spacák (žďárák armádní goretex US nebo D - armyshop; super je od Highpointu)
kolo opřeš o strom, můžeš k němu zamknout.
Sebou základní nářadí = pumpa, lepení, náhr. duše, centrklíč, konus klíče, inbusy, klíč 8-10, 9-10. Světlo a blikačku, malou čelovku. Spacák, žďárák, karimatku. Hadry to tepla, zimy, deště (pojedeš přes Alpy = klidně sníh a 20 km z kopce) Malý vařič+ešus. Základní lékárnu = náplast, stahovák, něco na horečku a bolest, desinfekci. Prachy na cestu domu bez kola. Mapu, foťák.
Vozil jsem boční tašky na zadní nosič a batoh 40 litrů nahoru napříč (v terénu všechno těžký do báglu a na záda)
Kolo určitě horský, tlustý pláště = ani sliky nedávat tenčí než x1,75
Zpět - nějaká spolujízda, spíš soukromé osoby než cestovka (turisti, cyklisti - dost jich jezdí dodávkou, mají místo a za příspěvek na benzín tě vezmou -. to se dá domluvit předem, nebo hledat na místě např. v kempu, nejen s čechama ale i s němcema, rakušákama, holanďanama.) Jinak cesta zpět je stejná jako tam, pokud máš čas tak se toho neboj a jeď nějaké kolečko, třeba Rakousko, Itálie k moři, podél moře do Provence (Mont Ventoux-sen každého cyklisty) a přes Švajc a Německo domu - tohle pojedu až budu mít měsíc času (asi tak v důchodu )
Nauč se základní fráze v místním jazyce = pozdravit, zeptat se na cestu, koupit chleba, poděkovat, říct odkud jsi a kam jedeš atd.
60 kg, sice i s kolem, ale... Co tam proboha vezl? Komplet fotovýbavu na velký formát? Šutry? Kamna a dřevo? Basu lahváčů? Fakt netuším... I s kolem a se dá vejít do 30 kg bez nějakého strádání...
Moc civilizované - samý kemp a internet... Pneu na náklad moc tenké - bál bych se praskání špic a proražení gumy o první obrubník (hlavně zadní kolo).
Jinak pěkné, určitě měl zážitek.
Ahoj, tak po roce a půl..jak jsi na tom? Blíží se Tvá velká událost nebo už proběhla..nebo ani neproběhne?
Já přesně tohle plánuju také, snad na tohle léto, od domu až do Trieste v Itálii a zpět, natěžko, spaní ve stanu mimo kempy..prostě kam dojedu, tam postavím stan, přespím a jedu dál. Nějaké poznávací pochůzky po cestě nemám v plánu, mělo by to být celkem nějak 1250km a stihnout eventuelně za nějakých 8 dní+možná 1 den u nějakého pěkného místa odpočnout. Pro mě je cíl především cesta samotná.
Už jsem takhle něco takového absolvoval v Rakousku, takže pár praktických rad:
- priváty na přespání jsou bez problému, jenom doporučuji důkladnou přípravu, nejlépe objednat předem. V závěru dne muset jet ještě 10-20 km navíc opravdu hodně bolí!
- plánovat etapy s rezervou, zvláště v kopcích /a ty jsou v Alpáchdocela často a počítat se špatným počasím
- vyhnout se hlavním silnicím, často tam jsou i úseky kam cyklista nemůže. Ideální jsou cyklostezky podél řek a potoků, am není takové prudké stoupání
- mít nabitý mobil zvláště pokud v něm je navigace
Tak co se týče privátů, na ně se osobně nepřipravuju nikdy, neboť kam dojedu, tam postavím stan, ráno se sbalím a frčím dál. Nemám rád ani kempy, kde se člověk ne jen kolikrát kvůli ožrálkům nevyspí, ale taky něco jako s tím klasickým ubytováním, že člověk musí na ono místo dojet do určitého času a přitom když to "pěkně" jede, tak je škoda předčasně to někde zapichnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.