Nejste přihlášen/a.
Moc rád jezdím často aktivně na kole každy den si někam vyjedu kamarád mi říkal že jezdím až moc přehnaně prej to může škodit zdraví.Opravdu má pravdu nebo jenom kecá můžu v klidu dál jezdit aktivně na kole nebo to mám zmírnit
No já jsem přesvědčen, že jízda na kole je vyloženě zdravá, nebo alespoň mě prospívá. Jsem ve věku, kdy většina vrstevníků si stěžuje na bolest zad. Já taky když nejezdím, tak mě pobolívá páteř (vlastně před 3 lety bolela trochu víc, protože jsem si pádem ve 40km rychlosti zlomil 3 obratle, ale měl jsem moc velké štěstí) Jinak jezdím za každého počasí do práce a ani výše vzpominaná kolena nijak nezlobí. Dovolím si tvrdit, že okolo rovníku už točím 5. kolečko, jen na postavě to není moc znát.
Intenzivněji jsem začat před 25 lety, když nebylo jak se dotat do práce (13 km daleko) a pak jsem si to tak trochu překlopil i na koníčka. Tehdy se nejezdilo dál než do sousední vesnice, ale dnes je to "in" a je to asi dobře, protože se objevily i služby cílené na cyklisty a je to pak o mnoho příjemější.
Jazdil som aktivne od 1997 do 2008.Ako student bez auta prakticky vsade na cestaku.Ci bolo treba do pekarne alebo za frajerkou (15KM),na brigadu cezleto (12km).To je ale jedno.Favorit ma najazdene 26110km a spokojne odpociva v garazi od 4/2008.Ukoncil som to tyzden pred narodenim svojej prvej dcery.Vazil som 94kg.Dnes mam 110kg.Odvazim sa jazdit uz iba na MTB.0d roku 2002 mam 5600km na tom MTB.Medzitym bol este trek a ten skoncil so zlomenym ramom pri 6303km.Pouzivany od 1/2006 do 10/2013.Mam obcas silne nutkanie sa vyparit z domu ale nepustia povinnosti a praca okolo domu.Navyse aj ta jazda uz nieje tem komfort co byval.Po 20km mi trpnu ruky a neviem obsediet co problem nikdy nebyval.Uvedomujem si ze je to vahou.Nieje to ono.Musim jednoznacne schudnut aspon 20kg.Tak rad by som sa povozil.Inak kym sme boli sami dvaja tak aj manzelka dokazala so mnou ist na kofolu 40km.Dnes ...?Ale ona aspon nepribrala...priatelu..jazdi kym sa da.
Co se týče každodenních krátkých vyjížděk (třeba 20 km), tak ty jsou vyloženě doporučovány při všemožných zdravotních problémech, takže samotné "jezdím každý den" rozhodně nemůžeme pokládat za negativum.
Co je to "aktivně" (jak velká makačka to je) a jak dlouhé to jsou trasy, to už může hrát trochu roli, ale pokud to nejsou vyloženě objemy a rychlosti jako u profíků, tak není potřeba si nad tím moc lámat hlavu, tam jsou ty rozdíly mezi "A je zdravější než B" tak malé, že pro běžný život je možné to zanedbat (protože smyslem života není jen "být co nejzdravější a žít co nejdéle", ale taky ten život vyplnit činnostmi které nás těší).
Tak já slem si myslel, jaké su borec když jsem před rokem (asi po osmi letech cyklistiky) najel jeden obvod planety a kolega už to jede "potřetí". To je dobré výkon.
I já jezdím do práce každý den od března do listopadu a za každého počasí. Pokud si pořídíš kvalitní oblečení na kolo, tak na tebe může i pršet, může i mrznout, ale vzdycky se zahřeješ.
Teď před měsícem jsem najel za den 200km, ale to už dělám jenom vyjímečně. Druhý den samozřejmě všechno bolí, ale další dny už jezdím zase 30km denně a bez problémů.
Záleží to na mnoha faktorech. Jakou máš poštavu, jakou máš fyzičku, jestli tě to baví (to je nejdůležitější). Možná kamarád nemá s kým jít do hospody a tak se snaží tebe odradit od cyklistiky .
Říká se, že kolo a podobné sporty ničí klouby, ale když pominu to, že zrovna při cyklistice jsou klouby zatěžované mnohem méně než třeba při běhu a to zvlášť při rekreačním ježdění, ber to takhle: Když budeš místo toho jenom doma sedět na (_!_), tak budeš akorát tak tlustý, čímž si ty klouby zničíš ještě rychleji...
Řekněme si to takto, pít čistou vodu je zdravé. Ale když jí budete denně pít 10 litrů, tak co myslíte, že se vám stane? A to ja fakt ta voda zdravá... Tak to je ta míra, víte?
No já myslila, ze je to všeobecně známé, že vypít denně 10 litrů H2O by mohlo vést až k smrti. Ale asi není, no...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.