Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
vždy, když kdekoliv běhám, tak moc dlouho nevydržím, po 100 metrech se mi začne dělat špatně. Není to proto, že při běhu špatně dýchám, dýchám dobře - nádech nosem, výdech pusou, ale po již výše zmíněných 100 metrech se mi jako kdyby sevře krk a dýchat nemůžu. Tím myslím to, že dýchám (ať už rychle nebo pomalu), ale necítím žádný kyslík. Myslela jsem si, že je to kvůli mé nadváze, ale zjistila jsem, že jedna holka ze školy má úplně samý problém, popsala mi ho naprosto totožně a postavu má normální.. Napadlo mě, že je to astma, můj otec je astmatik, ale když jsem to řekla své mámě, řekla mi, že astma nemám, tak čím to je?
Dnes jsme běhali 200 m a já po 3/4 skoro omdlela, točila se mi hlava. Když běžíme 600m, tak to neuběhnu, jednu šestinu běžím, potom dvě šestiny jdu a znovu to samé, jinak bych nedošla do cíle, to bych sebou už vážně někde uprostřed praštila. Jednou jsem zkoušela dlouho běžet, snažila jsem se ignorovat nedostatek kyslíku, ale nedalo se to, málem jsem omdlela a bylo mi na zvracení..
Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Zajímalo by mne, co mi je.. Zvažovala jsem návštěvu své lékařky, ale je mi 13, takže k ní musím s nějakým dospělým a máma tam se mnou nechce jít, protože říká, že to je kvůli mé nadváze.. (Měřím 165 cm a vážím 59kg..)
Dýchej normálně pusou. Já si myslím, že je to tím, že nemáš kondičku. Zkus běhat každý den. Začni prokládáním běhu a chůze. Uběhni jenom tolik, kolik zvládneš, mírným tempem, abys nebyla nějak moc zadýchaná a pak chůze. Postupně prodlužuj intervaly běhu a omezuj chůzi. Po takovém měsíci nebo dva, uvidíš, že ti špatně nebude i ten dech se zlepší. Chce to jenom vydržet a nebýt líná. Pokud jednou za čas běžíš v tělocviku naplno třeba 100 metrů nebo 200 metrů, ještě když máš nadváhu, tak se ani nedivím reakci tvého těla.
Ahoj, mívala jsem perfektní kondici, po měsíci kdy jsem jen ležela (byla jsem v nemocnici) se mi kondice tak zhoršila, že 4 km, které bych normálně dala jako nic, teď prostě neuběhnu a musím to hodně střídat s chůzí, pokud nejsi zvyklá na pohyb, nemůžeš hned čekat, že uběhneš 10 kiláku jako nic. Dýchej pusou, ber si s sebou pití, běh střídej s chůzí, pokud už vážně cítíš, že nemůžeš (píchá tě v boku, pálí tě v krku..) zpomal a zkus jenom mírně klusat, nebo jít rychlou chůzí, hlavně se nezastavovat. Až půjdeš po páté nebo třeba po šesté, tak už ti to tak nepřijde. Není důležité běžet rychle, je důležité zvolit tempo, které ti vyhovuje, stačí mírný poklus, pravidelně dýchat když klikneš i na google, najdeš spoustu článků
viz články
...
jinak jak již bylo zmiňováno kolo je super, ject se projet do lesa s kamarádemkamarádkou, a 300 metrů běhu si myslím nemá moc smysl. Spíš v řádech km a když ne během tak třeba rychlou chůzí
Běhám dvakrát týdně už dva roky nějak tak 300m s různými cvičeními (ale ne naráz, nějak tak po 10m s přestávkami), jezdím na kole a každý den ujdu min. 10 000 kroků, ale zkusím si o víkendech chodit zaběhat do lesa
Díky za radu
Cobrak, souhlasím. 300 metrů je hodně málo. Já dávám po dvou měsících trénování nějakých 6 až 7 kilometrů do 40 minut, s tím, že neběžím naplno, v tepovce, kdy člověk může ještě mluvit a běh prokládám občasnou rychlou chůzí.
Myslím, že to chce víc trénovat a po měnších trasách třeba a víc se celkově hýbat, aby ses naučila zatěžovat tělo a tím se i naučíš dýchat . Neříkej, že s tebou nechce jít maminka k lékaři , to pochybuji,že řekla.
Tak se nadechuj (i) pusou.
To je jesna ze mas zachvili nedostatek kysliku, pokud dychas pouze nosem.
Dobrý den,
mám kamaráda, který je vrcholový běžec a jednou mi říkal, že je úplná ptákovina dýchat nosem, jak se všude uvádí, protože při velké fyzické námaze to prostě sám nos neudýchá. Takže dýchejte normálně pusou a kašlete na to, co se kde píše
Asi odpovím "mimo mísu", ale většina rádců radí jak běhat a sportovat aby to šlo. Ale co když máš opravdu závažný zdravotní problém? To není radno podceňovat. Nezmiňuješ svého tátu.Když s tebou nechce jít máma,řekni jemu. A kdyby i to nešlo, zajdi k doktorce sama. Ve 13 jsi už dost "velká" na návštěvu lékaře a vysvětlení svých problémů. A až doktor zjistí že jsi OK,pak se začni řídít radami,které ti píší zdejší rádci. Když jsem byl ve tvých letech, spolužáci,kteří měli daleko větší nadváhu než ty,dali i kilák a půl. Sice pomalu,ale dali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.