Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat kdy mohu použít sebeobranu. Jestli třeba od té doby co na mě někdo šáhne nebo teprve až mi dá ránu nebo jak to vlastně je. Díky.
Dobrý den, jenom doplním, že odborníci na sebeobranu doporučují konfliktům předcházet a pokud to není možné, tak se dát na útěk. Není to ostuda a vyhnete se možným následkům a komplikacím. Zdravím!
doplněno 02.04.14 21:51:Jinak sebeobrana by snad neměla trvat déle, než dojde k pacifikaci útočníka.
Dobrý den, nejlepší obrana je utéct. Ne vždy to ovšem jde, proto je dobré nosit u sebe pepřový sprej, ten se za nepřiměřenou sebeobranu nepovažuje nikdy, což je jeho nesmírná výhoda. Samozřejmě, že musíte ale i dokonale ovládat sebeobranu jako takovou. Dobré jsou kurzy sebeobrany nebo jakékoliv bojové umění.
doplněno 02.04.14 23:12:Vždycky se řídím zásady "kašlu na paragrafy, prostě se bráním tak, jak je nutné i za cenu, že dotyčný skončí v nemocnici, lepší, než, když tam budu já, pak se to nějak dovyřeší." Vždycky to dopadne tak, že ten, kdo Vás napadne je nějaká smažka, která ještě dostane od policajtů... Ano, vím, jak to chodí a jsem pro!
Nutná obrana je to, co odvrací trvající nebo přímo hrozící útok. Tedy může být zahájena dříve než samotný útok začal, stačí, když bezprostředně hrozil.
Nutná obrana může být důraznější než útok (vlastně být musí, jinak by ho nezastavila), akorát nesmí být zcela zřejmě nepřiměřená.
Důležitý je to slovo HROZÍCÍ. Mě policajt řekl, že je důležité, aby v případném protoklu bylo jasně uvedeno, že jsem se v dané chvíli cítil ohrožený jednáním útočníka. ( Šlo o spory s ožralým sousedem, který se mi vždycky po návratu z putyky dobýval na dvůr. Koupil jse ženským slzák, když nebudu doma aby mu foukly pod nos a ptal se policajta, kdy to podle zákona můžou zmáčknout. )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.