Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Chtěl bych se zeptat jaké kolo z těchto tří variant bych si měl koupit na víkendové ježdění. Ne žádný extrém, spíš relax a výlety do přírody s přítelkyní. Chtěl bych se vejít někde okolo 10 000Kč a chtěl bych aby to nebyl úplně nějaký ošizenej novej model, který stojí víc, tudíž jsem vybíral ze starších kousků, kde cena už klesla:
Zatím jsem se projel jen na Ghostovi a pocit super, jen mě štve, že tam nejsou kotouče
Poradíte mi prosím, které je poměr - cena nebo ze zkušenosti poruchovosti, pohodlí... nejlepší?
Nebo pokud víte i o jiném prosím odkaz :D
Děkuji
Já ti poradím takto: Zajdi do nejbližší cykloprodejny (nebo do vzdálenější ale osvědčené cykloprodejny) a tam si prohlídni kola a nech si poradit od odborníků.
Já bych zvažoval spíše trekingové (crossové) kolo nežli horské. Moje představa je, že na horském kole se víc nadřu a je vhodné do terénu. Pokud budeš jezdit silnice, cyklostezky a pouze vyjímečně vyjedeš do terénu, tak horské kolo nepotřebuješ.
Já jezdím přes léto dlouhé štreky po silnicích a cyklostezkách a krom toho jsem 100-kilový cyklista, takže potřebuju pevné a odolné kolo. Takže už mnoho let jezdím na crossovém kole.
Kotoučové brzdy z principu odmítám, protože si myslím, že moc namáhají výplet ráfků.
Kolikrat jste spadnul z kola tak, ze jste poskodil kotouc nebo hadici? Znate nekoho komu se to stalo? Znate nekoho, kdo zna nekoho, komu se to stalo?
Tady nejde o padání, ale o výhody/nevýhody kotoučovek. Zatím si ani v crosu ani v cyklokrosu místo nenašly. Využívá je opravdu málokdo...ojediněle. Není slabé místo mít véčka, protože limit určuje adheze pláště. Dále finanční nároky na pořízení, údržbu a servis a někdy může hrát roli i hmotnost.
Ale tazatel resil kolo horske. Ze u slabeho plaste tu adhezi stejnak neprenesu je jasne. Ja nerikam, ze Vcka jsou spatna, jen argument o ohybani kotoucu a trhani hadic je pri rekreacnim vyuziti mimo. Naroky na servis a udrzbu jsou otazka, vzhledem k tomu, ze udrzba neni prakticky potreba. Stejne tak hmotnost se resi v trochu jinych cenovych kategoriich.
Osobne bych uz horske kolo bez hydraulickych kotoucu nechtel.
Tazatel chce především kolo na rekreační využití a výlety do přírody. Na to horáka rozhodně nepotřebuje, a i kdyby - na to nepotřebuje kotouče. V dešti jezdit nebude a i kdyby - ubrzdí to i s véčkama. Proto tady padl názor na crosové kolo, které bude mít pro jeho potřeby širší využití. Dostane se i do terénu, na asfaltových cyklostezkách mu stačí nižší výkon, takže nepřijede z výletu unavený. Pak pro něho bude jistě výhodnější investovat do lepší přední vidlice, taky posez je zcela jiný než na horákovi - kdo by chtěl jet na výlet a celou dobu držet váhu těla na rukou? Když bude chtít jezdit rychleji, může si nastavit sportovní posez posunem sedla vzad a delším představcem, ale pořád ty kotouče nepotřebuje. Silniční cyklistika je dosud nepoužívá a to jezdí hodně dlouhé sjezdy v rychlosti větší než osmdesátkou. Naopak při hromadném pádu by všichni museli čekat na nové kola, třeba právě z důvodu úniku kapaliny. Ono místo tlachání je lepší zajít do obchodu a vyzkoušet si různé rámy, jak horské tak crosové a vybrat si přímo tam. Projet se a zkusit několik kol, několik značek, pak se výběr značně zůží. Ale kotoučovky mi přijdou jako zcela zbytečná investice nebo záležitost vzhledu, nic víc.
Když poškodím kotouč (i když nevím, jak bych to udělal), tak ho sundám a jedu se zbylým dál. Naopak, kotoučům na rozdíl od špalků nevadí nevycentrované kolo (což se po pádu stát může - vyzkoušen osobně) nebo třeba voda na ráfku po projetí hlubokou louží.
Odepnu rychloupínák, vyndám kolo, z taštičky z nářadím vyndám Torx šroubovák příslušné velikosti, vyšroubuji 6 šroubů, sundám kotouč a šrouby vrátím, abych je neztratil (i když s sebou vozím náhradní). Práce na pár minut.
doplněno 06.03.14 20:21:*s nářadím
Zkousel jste nekdy tim kapesnim torx sroubovackem kotouc povolit? Vzhledem k tomu, ze jsou zalepene loctitem, tak to kolikrat nejde ani normalnim sroubovakem...
Zkoušel - když jsem měnil kotouče. Loctite to určitě nebylo, jen nějaký lak a nějaké modré cosi na závitech, aby se ty šrouby nepovolovaly. Některé šly sice DOST těžko, ale šly.
Já nemám s prodavači z prodejen dobré zkušenosti, bohužel. Když jsem jim řekla, že bych se i s blatníky, světlem, úchytem na lahev a bez kotoučovek chtěla vejít do 14 tisíc, tak mi nabízeli kolo za 17 bez příslušenství. Jeden do mne neustále hustil, že i trekové kolo můžu mít (jezdím opravdu téměř výhradně v terénu!), a když dodal, že s ním zvládnu i novoměstský singltrek, tak jsem si poklepala na čelo a víckrát mne tam neviděli.
odpověď z jiného světa: nevím, co to udělá, když se bez blatníků najede do louže, bláta, jede se v dešti (prakticky vždycky jsem jezdil s blatníkama), ale radši bych si to nechtěl vyzkoušet; o nezbytnosti dalších parametrů pak už z vlastní zkušenosti nepochybuju, takže dle mích preferencí kolo musí mít:
- blatníky
- nožičku na opírání
- nosič (na kterej si namontuju bedničku)
(tohle všechno i pro to čistě rekreační víkendové užívání)
nějak tyhle prvky na těch modelech nevidím - jistě, je to prkotina, kterou je vzhledem k desetitisícovému rozpočtu možné vlastně lacino dokoupit, ale já bych se samozřejmě poohlížel po modelech, co už tohle obsahujou
(pokud bych neměl svoje sedlo, které si na koupené kolo přemontuju, zamyslel bych se i nad ním - tj. jestli mi bude vyhovovat, nebo zas hned začnu schánět jiný)
Kašlete na kotouče...
V kategorii o které uvažujete, budou lépe brzdit véčka s dobrými špalky, než špatné kotouče.
To si nevzpomenu, měl to švagr na MTB...Celé kolo bylo v cenové kategorii 16tis..
Já jezdím BBB trojbarevné...
A opravdu proti nim nemohu říct křivého slova..
Budu v opozici a troufnu si rici, ze nazor:
V kategorii o které uvažujete, budou lépe brzdit véčka s dobrými špalky, než špatné kotouče.
je v SOUCASNOSTI jiz prezitek. To platilo pred par lety, kdyz byly ceny kotoucovek (trochu) jinde.
Teda ne ze by hydraulicka kotoucovka brzdila vyrazne lepe (kola zablokujete s obojim), ale uzivatelsky komfort je jinde.
Osobne bych vybiral kolo s hydraulickymi kotouci kvuli priprave na ne (uchyty na ramu+kola). I kdyby nakonec brzdy byly hodne spatne, tak neni problem je vymenit za neco takoveho:
Uvazim-li cenu tech "Vasich"spalku, tak za cenu 2sad (4 paru) mam uz (sice zakladni), ale bezproblemove brzdy od Shimana, ktere akorat nasroubuji misto tech puvodnich.
Mechanicky kotouce jsou vzhledem k rozdilu ceny mechanika/hydraulika v dnesni dobe uz prezitek, respektive ten rozdil je tak maly, ze se mechaniky nevyplati. Pokud se tedy nemusi menit razeni.
Pořád lepší než levná hydraulika (snadná výměna, nastavování, bez potřeby odvzdušňování atd.). Drahou hydrauliku na to svoje kolo (Specialized HR XC 2008) dávat neplánuji. Stačí mi to nejlevnější, k čemu se dají běžně sehnat destičky. I tak je to výrazně lepší, než původní Tektro IOx.
doplněno 06.03.14 19:36:A když si pročteš různá fóra a dotazy na téma "Avid BB7 (vylepšené a trošku dražší BB5) vs [levná hydraulika]", najdeš vesměs shodné reakce - Avid BB7...
Nevim, co je pro Vas "levna hydraulika", ale ty Shimana, co jsem sem dal jsou rozhodne lepsi nez nejlepsi mechanika od Avidu. Co na hydraulice chcete nastavovat a proc ji odvzdusnovat mi tez neni jasne.
Nastavovat - co třeba vzdálenost destiček od kotouče?
Odvzdušňovat - hydraulika je hydraulika a jednou za čas se prostě odvzdušnit musí. Zavzdušní se i třeba skladováním ve špatné poloze.
forums.mtbr.com/...
forum.ctc.org.uk/...
Já jsem s novými brzdami už najel>250 km (nic moc, ale to je proto, že jsem je koupil na podzim a v zimě jsem skoro nejezdil) bez nejmenšího problému.
Jak se u hydraulik ta vzdalenost nastavuje?
Proc by se musela jednou za cas odvzdusnit?
Mate nejakou zkusenost s hydraulikou, nebo jen teoretizujete?
A ty máš nějaké zkušenosti? Já jsem se po několikahodinovém brouzdání internetem a zvažování možností rozhodl pro mechaniku právě kvůli uvedeným věcem - mně stačí nastavit vzdálenost destiček a můžu jet.
nakole.cz/... , zbytek si najdi sám nebo si otevři odkazy v mém předchozím příspěvku.
Vzdalenost desticek nenastavuji (nastavi se sama), pouze pri montazi vystredim trmen. Pak do toho nemusim az do vymeny desek sahat. Kapalinu jsem zatim nemenil, sice uz je tam dele nez 2roky, ale nejezdim takovou strelbu, abych ji "uvaril".
Krome hydraulickych rafkovych, tahlovych rafkovych a bubnovych jsem zkusil vse. Vcka nebyly spatny (Sram), ale udrzba poste byla potreba+skrouchani po projeti blatem. Mechaniky bez problemu (2x Hayes), ale za hydrauliky (navic 180mm kotouc na obou kolech) bych uz nemenil. Kotouc jsem nikdy pri padu nezkrivil, hadici neutrhnul, nevhodnym skladovanim brzdy nezavzdusnil...
Mechanický kotouče přežitek nejsou, např. jde mít stejný páčky a kombinovat klasiku / kotouč, např. kotouč jen vepředu atd. Ty Avidy jsou výborný.
Limit brzdění je pneu - ano, ale je velký rozdíl brzdit třema prstama nebo jednim (zbytek může držet řídítka), nehledě na to že kotouč brzdí pořád stejně i v blátě (a hlavně ve sněhu kde V často nebrzdí vůbec Váha je nevýhoda, ale velká výhoda je komfort a dávkování brzdění a např. že kotouči nevadí klepnutý ráfek.
Cross je podle mne kočkopes - na silnici pomalé a v terénu nestabilní a chatrné. Pokud na MTB dáte úzké gumy, tak to na silnici jede stejně rychle jako cross, přitom v terénu bytelnost zůstane, jen to víc drncá a klouže.
Za 10k už se dá najít použitelný kolo, za 15 už se dá vybírat z hodně kol...
Pokud na MTB dáte úzké gumy, tak to na silnici jede stejně rychle jako cross
Solidni ptakovina. Ty +4 zuby na velkym taliri a +2´´ na prumeru kola ve prospech cross-u budou sakra znat.
Převody jdou měnit podle potřeby (já mám 26 x 1,75, převody 46x11 a ušlapu trvale 50kmh a krátkodobě 80 = omezení není převod ale moje výkonnost (samo že 50 trvale ušlapu po rovině jen s větrem v zádech nebo v balíku). Těžší převod je zbytečný a nevyužil bych ho (jedině na rychlostní rekordy z kopce nebo za autem).
MTB klasika 42x11 nebo 44x11 většině lidí rozsahem na silnici bohatě stačí, drtivá většina po rovině jede max. 30 a z kopce 60 = těžší převody nevyužijou a když tak jen z kopce.
Ta drtiva vetsina, co jede po rovine max 30km/h ma ale porad na cross-u oproti Vam vyhodu +2zuby a 2´´, takze nemusi tolik slapat...
Kolisto ty perlíš Mám krátké páčky na dva prsty s krátkým zdvihem a můžu ti říct, že do smyku to v pohodě s véčkama zabrzdím. Ale to nedělám, vždy stačím v pohodě zastavit na vzdálenost, kterou vidím bez smyku
Když vidím děcka na cyklostezkách, samozřejmě nepojedu 45, ale zpomalím, případně zastavím, nedělá mi to problém. Pokud jedu sjezd 80, rozhodně nepotřebuju brzdit do smyku, páč je to zbytečné a hlavně nebezpečné a už vůbec ne na sněhu nebo vodě, nejsem hazardér ani kaskadér abych jezdil na vodě takovou rychlostí.
Za další - soused má horáka 26" a testovali jsme převody na nejtěžší převod. Na jednu mou otáčku na cross 28" on musel udělat 1,5ot, tedy musí mít kadenci o padesát procent vyšší, aby jel stejně rychle. Jak známo, ze zvyšující se kadencí, roste i tep, takže zatímco na horákovi bojoval s laktátem, já jel pod prahem na nějakých 160tepech s kadencí 60ot - právě na tomto tepu a kadence se trénuje silová vytrvalost, takže na horákovi by ji musel trénovat v kopcích, ideálně dlouhých se stejným stoupáním, aby nemusel měnit převod a zatížení a s tím skáče i tep což není ideální. Samozřejmě nejezdím stále silovou vytrvalost, většina tréninku se odehrává na objemovce s lehčím převodem na 120-130tepech a kadencí 70-100. Takže na horáku může jet stejně rychle, ale stojí to víc energie ze sacharidů, protože na laktátovým prahem je metabolismus z tukových zásob zastavený, tzn že člověk dlouho takové tempo nevydrží. Takže takovým temptem se nedá jet rychle pořád, nehledě na to, že začátečník by se neměl do anaerobního pásma vůbec dostat min dva až tři roky. To pak není zatížení, ale přetížení a nemá to z hlediska tréninku žádný stimulační efekt. Jinak ty crossy nejsou dnes žádné ořezávátka, vše se již dělá poměrně těžké a trvanlivé. Mám dvě crosové kola a vydrží opravdu hodně a to jezdím i tam, kam se člověk nohou nedostal. Jen jde o to, jaké použiješ pláště a já můžu použít klidně nějaké 1,9" protože do rámu vlezou v pohodě, takže z toho můžu udělat 29" horáka nebo klidně žiletky jako na sliničce. Převody mají široký rozsah, takže není třeba je měnit. A posez jsem už popisoval výše. Nehledě na to, že horák bude většinou těžší, třeba kvůli použité pláště, které taky pár desítek watů vemou.
Dobrý den, všechna tři kola jsou na podobné úrovni a je na vás, které vám bude líp sedět. Pod tuto cenovou kategorii raději nechoďte. Obě varianty (hydraulické- kotouče i "V") brzdí dobře a každá má nějakou drobnou výhodu a možná i nevýhodu oproti té druhé. Já osobně jezdím na "V" brzdách a mám raději horské kolo, protože nasazením hladkých, úzkých plášťů se to vyrovná trekovému a když dám pláště objemější se vzorkem, tak můžu i na náročnější lesní cesty. V této cenové kategorii se šetří hlavně na odpružené vidlici, tak se snažte sehnat alespoň kolo s vidlicí s olejovým tlumením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.