Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správné posilování - musí svaly bolet?

Od: nameless* odpovědí: 14 změna:

Zdravím. Dva dny po sobě jsem posiloval prsní svaly a v každý den jsem zvedl svou rekordní váhu (vzhledem k tomu, že zvedám spíše menší váhy, tak se snažím dělat co největší počet opakování). Problém je ten, že mě ani po dvou dnech nebolí prsa. Ne, že by mi to vadilo, ale spíš mě to vede k otázkám, jesti cvičím správně nebo špatně. Přesto, prsa cvičím na zhruba 4 strojích (cvicích) a u každého alespoň 4 série.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

musí bolet, ale musí to být taková ta bolest z únavy, co při uvolnění rychle mizí. No ale jestli posilujete třetí den, pak si raději nakládejte svoje menší váhy. Jinak si můžete poškodit šlachy, které dovedou bolet ale skutečně hodně silně a trvale. A navíc, bolavé šlachy vás od cvičení spolehlivě odpudí.

stirecek*
hodnocení

2x
Začátečníci často dělají chybu - zaměřují se na váhu závaží, ale nezvládají techniku cviku. V první řadě se musíš naučit techniku cviku. Správná technika=intenzita. Správnou techniku ale nezvladnes s velkou vahou. Někdo zkušený ti ve fitku určitě poradí, jak zvládat techniku toho cviku. Při správnétechnice pak cítíš pálení ve svalu, to je důkaz toho, ze cvik provadis správně. Ve svalu se vyplavuje laktat. Bolest značí vysokou váhu a špatnou techniku - poškození nervoslvaloveho zakončení, uponu svalů způsobené špatným rozcvicenim...
nameless*
hodnocení

Jsem si jistý, že technicky to dělám správně. Obecně se zaměřuji na co největší počet cviků v jedné sérii a i na co nejvěší počet sérii (4-5). Obecně vzato, váhu si zvyšuji až když dám sérii alespoň po 10ti. Po cvičení vždy cítím takové příjemné teplo ve svalech (tedy těch prsních), ale zároveň i únavnou bolest ze cvičení.

stirecek*
Nikdo ti tady neporadi, teoreticky ten cvik můžeš dělat správně, ale prakticky ne. To musí vidět oko zkušeného a poradit ti přímo na místě, vysvětlit, co děláš špatně atd. Nevěř tomu, ze lze technicky s vysokou intenzitou zvládat tolik sérii a ještě přidávat zátěž. Začátečník při dobře zvládnuté technice zvládne 3-4 série se stejnou zátěží, počet opakování v poslední sérií ani nezvládne celý, poněvadž v te době uz musí být sval zahlceny laktatem a nedovolí další stah. Sval musí pálit, ne pouze hřát a bolet. To je něco špatně, buďto nedostatečné rozcviceni, rozehrati nebo vysoká zátěž, poškození, pretrenovani, technika...
nameless*

Zvedám nízké až střední váhy 4-5 sérií minimálně po 10 opakování. Co je na tom neuvěřitelného? Možná že z otázky vyplynulo, že zvedám těžké váhy, ale tomu tak určitě není :)

belkvl*

tak to si borec kdyz zvladnes technicky odjet patou serii po 10 opakovani...

jede se 3 serie maximalne 4...

78954621

Jen při rýsování. Když jede člověk silový trénink, tak se jede i 5x5, někdo pokročilý dělá klidně i 7 serií třeba jen po 3-5 opakování...

Asi jak kdo, dávám 8x8 do umreni, nechce se mi kupovat další závaží a celkově mi váha 60kg přijde až až. Ačkoliv ve filmech vazouni dávají 180 kg, to není pro mě :-D
nameless*

Na benchi zvedám maximálně 50-55 kilogramů, momentálně jedu spíš na ten počet opakování samozřejmě i se správnou technikou, než na celkové závaží...

78954621
hodnocení

0x

Bolest svalů je známka přetrénování nebo špatné techniky. Naopak, když tě svaly bolí, tak je většinou něco špatně.

kami95
hodnocení

0x

To já myslím, že když svaly bolí, tak je to známkou toho, že se s nimi něco děje, že sílí..Záleží, jestli tě bolí i svaly jinde, třeba jen posiluješ jiné svaly a nebo možná posiluješ málo, pokud zvládneš víc, určitě bych zkusila víc, ale ať se zase nepřetáhneš..

78954621

To že si to myslíte je sice hezké, každopádně to co vy si myslí hodně lidí a je to všeobecně známý mítus :). Nejdříve by sjte si měla zjistit, jak sval sílí. Rozhodně ne tak, že bolí. Při tréninku se potrhají svalová vlákna a až ve spánku při regeneraci, se svaly začnou regenerovat a vždycky něco málo přiroste navíc. Když sval bolí, je přetrénovaný, tak se většinou nestihne zregenerovat a tudíž začne výkonnostně klesat... Tomu se dá předejít kvalitní stravou.

já si to taky myslel a je pravda, že ze začátku bolí. Byl jsem spokojený, že tedy pracují :-D Teď bolí jen při cvičení, ale po cvičení už ne a druhý den také ne. :)

78954621

Ano, tak je to správně. Svalli se ti přes noc stihnou zregenerovat a další den můžeš klidně zase trénovat :). Všechno je to o stravě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]