Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plavání začatečník

Od: kodll odpovědí: 14 změna:

Chtěl bych od Vás poradit. Je mi 25 let a jsem neplavec. Zkoušel jsem to na dnes na koupališti a nějak mi to nejde.

Mohl by mi někdo napsat co a jak mám dělat? Děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejdřív se učí splývání. Natáhnete ruce před sebe, odrazíte se a necháte se nést vodou...

figurek*
hodnocení

2x

jestli jste trochu movitější, zaplaťte si trenéra nebo trenérku. Jsem viděl v akvaparku staršího člověka, jak se placatí na korkovém pásu a učí se plavat. Nikdo se mu nesmál, protože všichni viděli ty pokroky, co dělá. Tak do toho. Ničeho se nebojte, za pár hodin nebudete neplavec.

kodll
hodnocení

Chtěl jsem se přihlásit na kurz ale všude mají volno, až v zaří otevirají. To mi už bude skoro už na nic. Využiji to na další léto.

plavec

Jdi na to přes konkrétní lidi - plavčíci, vodní záchranka, plavci, triatlonisti, určitě najdeš někoho kdo ti pomůže třeba za pár piv nebo i za hezký oči (to spíš kdybys byl pěkná slečna ;)

mil®
hodnocení

0x

Hlavně se nesmíš bát vody. Nezmatkovat. Jak už bylo psáno nade mnou, položit se na vodu, zadržet dech. Potom při dalším nebo dalších pokusech se odrazit a zase vydržet položenej na vodě. Vše obličejem dolu. No a nakonec zkusit kmitat nohama zkusit palvat prasa ve vodě, atd. Přeju hodně vytrvalosti a nezmatkovat. *palec*

doplněno 24.07.13 12:24:

Plavat prsa a ne palvat prasa, to se mi fakt povedlo.

kodll
hodnocení

diky za odpověď, Nadechnutej mám být na plno? A co potom vydech? Na vodě mám ležet v rovině? Furt se mi potapí hlava :)

mowla*

Mně se potápí nohy... :-D

Nejlíp uděláš, když si najdeš mezi kamrády (nebo lépe kamarádkami) nekoho, kdo plavat umí a ten ti ukáže ´techniku´ - abys ji prováděl správně - plavání není žádná věda, stačí se nebát. A pokud se naučíš pohyby technicky správně, ani to není žádná dřina.

Nejprve se nauč splývat - lehnout si ´vodorovně´ obličejem do vody, co nejvíce nadechnutý, vydechnout do vody a pootočením hlavy na stranu (co nejméně ji vynořit) se zase nadechnout. Nebo na záda, opět nadechnutý, pak rychle vydechnout a znovu nadechnout. Posléze můžeš přidat kopání - nataženýma nohama (nejen od kolen dolů). A ještě později přidej ruce - znak má tu výhodu, že máš ústa ´na vzduchu´, prsa zase, že vidíš ve směru pohybu. Kraula a motýlka si nech na ´pozdějc´...

;)

mil®

Nadechnout naplno, ruce před sebe, odrazit se a plout, hlavu v ose těla, atd. výše.

plavec
hodnocení

0x

Zajdi k profíkům. Na koupališti na to jdi přes plavčíky nebo vodní záchranku, plavecký oddíl. Lepší je naučit se to hned správně, než se pak složitě zbavovat zažitý špatný techniky.

Začíná s splýváním a dýcháním, pak cviky na ruce a na nohy, nakonec se to spojuje dohromady. Sám se to správně naučíš těžko a na dálku se to moc nedá, jedině např. rozbor videa jak plaveš, jinak není vidět co děláš dobře a co špatně.

jh*
hodnocení

0x

Začni v hloubce aby jsi rukama dosáhl na dno a nohama dělej žabáka, nebo splývání.

Až zjistíš že tě voda unese zapoj i ruce.

arry
hodnocení

0x

4.8.2013 je v Praze jednodenní rychlokurz plavání pro začátečníky - www.totalniplavani.cz. Byla jsem tam, metoda funguje - já plavala jen jako paní radová - tak možná 20 metrů a byl to boj o život, manžel skoro taky tak. Po kurzech (prsa, kraul) jsme si já i manžel plavání zamilovali a je to to pro nás nádherná relaxace a naše plavání je nejen krásné na pohled, ale i účinné...Podotýkám, že jsme se učili v 45 letech... Ten web určitě navštiv- posílají i základní kurz zdarma mailem, dál je tam zajímavé čtení i diskuze.

Nebo další rada na vyzkoušení hned:

1. kup si plavecké brýle - ve sportu ti poradí, jak si vybrat. Tím máš chráněné oči a nemusíš bojovat s vodou v očích

2. pokud na plavání od dětských let nenávidíš plný nos chlorované vody - kup si spec. kolík na nos - a pro začátek nemusíš řešit ani nos (kolík stejně brzo utopíš nebo dobrovolně zahodíš - ale pro první kamarádství s vodou - proč ne)

3. pokud máš obavu z vody v uších - jsou opět ve sportu špunty do uší - zase není to žádná srabárna - třeba plavci na volné vodě nebo zimní plavci těmito pomůckami chrání uši docela rádi

4. postav se do hloubky, kde v pohodě dosáhneš a hrej si s vodou - nádech ústy venku, výdech ústy do vody a pak zkus přidat i splývání - třeba s deskou - ať máš pohodlí a jistotu. Až pak zkus i nějaké tempo - prsa - už víš, že tě voda chce nadnášet, oči,uši i nos máš zajištěný, tak proč si vody neužít...

lidus*
hodnocení

0x

Splívat jak už je psáno a pro tříletou vnučku mám fígl, naučila se plavat pod vodou kam dosáhne, sice zatím tak 3-5 temp prsa ale myslím, že docela úspěch.

doplněno 31.07.13 20:59:

Ringo máte pravdu Y.

·Plynout ve významu pomalu téci nebo ubíhat je vyjmenované slovo.

·Se slovem plynout jsou příbuzná i tato slova:

plyn, plynoměr, plynojem, plynárna, plynný, plynulý, vyplývat - z něčeho, oplývat, uplynout, rozplynout, rozplývat se, splynout, splývat.

hodnocení

0x

Tak jaké i/y spl-vání? Podle mě jde o příbuzné slovům .. plyn, plyne, splývat.

hafhaf*
hodnocení

0x

tak úplně nejjednodušší krok je prostě se ve vodě "postavit" a šlapat nohama vodu a rukama taky hrabat - člověk zjistí, že se takhle dá udržet nad vodou, a že dokonce ani nemusí hejbat rukama a nohama zas moc usilovně - problém je, že na šlapání vody by měl bejt člověk už ve větší hloubce, ale to by neměla bejt taková potíž, pokud se to provádí těsně u okraje bazénu - samozřejmě nějakej dozor, kterej by sledoval i okolí, je vhodnej (mimochodem i nastojato se dá udržet nad vodou i JENOM nohama (ruce jsou pod vodou bez pohybu), nebo JENOM rukama (nohy se nehejbou) - je to ovšem dost namáhavý)

(jinak obecně - i hodně hubenej člověk se při nadechnutí udrží nad vodou aspoň kouskem těla (problém je jen mít při tom nad vodou i nos), při výdechu už je těžší než voda, a bez hejbání končetinama klesá ke dnu, tlustej člověk se nepotopí ani při výdechu)

no a po šlapání vody je teda dobrý se na vodu víceméně položit, (na břicho, ne na záda) a zkusit plavat dopředu a s rukama a nohama místo hrabání dělat ty klasický tempa - roztáhnout (pokud možno klidnějc, pomalejc), splácnout k sobě, a zas roztáhnout... hlava bude pořád nad vodou (na klipsu do nosu bych se vykašlal, ono dejchat jen nosem je pohodnější než pusou - čim je hlava níž na vodě (a teda pusa už občas ve vodě), tím se plave líp (teda ne mít hlavu vztyčenou z vody, ale nakloněnou tváří do vody)); jak jsem napsal, při výdechu se hlava dostane níž, než po nádechu - vydechovat se může i pusou - i do vody, nadechovat nosem (postupem času by se měl člověk dopracovat i ke stylu výdech s hlavou pod vodou, co nejkratší nádech s hlavou nad vodou, případně i kraul - ale to už je na pozdějc a možná na odbornější instruktáž)

samozřejmě pak by to chtělo vyzkoušet splývání na břichu - napnout ruce i nohy, obličej pod vodou (prostě ležet na vodě) nohama i jen jemně kopat (neroztahovat je) - sice se tak nedá dejchat (leda se šnorchlem), ale člověk si osvojí to položení se na vodu; pak je možný zkusit si něco jako kraul, nebo (spíš) motýlek

no a závěr by měl být i zvládnout splývání na zádech - opravdu se položit na vodu - dokonce celá páteř vypnutá do obloučku i s hlavou zakloněnou (čelo pod vodou) - ruce si dát klidně pod záda a zadek a nehejbat s nima, jen mírně kopat nohama - tak, aby se člověk udržel nad vodou (při nadechnutí i při výdechu) (mimochodem tlustý lidi můžou na zádech ležet i bez sebemenšího pohybu nohama, a dokonce s oběma rukama nad vodou - opravdu si můžou číst knihu, noviny...) - jakmile člověk pochopí, že tímhle způsobem se dá udržet na hladině, může naklonit hlavu dopředu a přidat pohyb rukama - jednodušší je oběma rukama souběžně (dát obě ruce za hlavu, zabrat oběma až k pasu, dát je nad vodou zas až nad hlavu...)

dá rozum, že nějaký usměrňovatel, který by upozorňoval na chyby, a určoval a vysvětloval, co dál, je velice žádoucí

jo, a dost důležitá rada na závěr: teoreticky ten, kdo zvládnul splývání na zádech, se na klidný teplý vodě může udržet jakkoliv dlouho - nutný udržovací pohyb nohama (nebo i jen rukama) je přece tak nepatrnej, že i kdyby nastaly jakýkoliv problémy (vyčerpání, křeč) je možný si na zádech libovolně dlouho odpočinout... - TĚŽKEJ OMYL! - je až neuvěřitelný, jak lehce vám opravdu z ničeho nic dojde dech, a to tak, že už ani splývání na zádech nepomůže - jakmile překročíte určitou mez a začnete dejchat moc těžce (příliš zhluboka a rychle), budete k udržení se nad vodou potřebovat už trochu svižnější pohyby, jenže těma si budete zhoršovat kyslíkovej deficit - na zádech si už neodpočinete, naopak bude čím dál hůř (a ještě se téměř přestanete posunovat směrem ke spásnému břehu) - od celkem pohodového plavání (jen pominete drobounký varovný příznaky) k utopení stačí jen pár desítek vteřin a pár desítek metrů - opravdu ne víc (osobně jsem si to vyzkoušel (na zcela klidné i teplé hladině) před pár měsíci - myslím, že víc jak 20-30 m(!) bych už neuplaval...);

samozřejmě již zmínění tlouštíci, který můžou na zádech třeba i spát, se tohodle bát nemusí; ovšem mimochodem nemusí jít jen o potíže s dechem - při těžkejch bolestech (žaludek, dvanácterník, žlučník, ledviny), při zvraceni (a tohle může přijít taky raz dva) se vám bude splývat i plavat taky blbě... - že to nějak takhle občas dopadá, vidíte u těch utopenejch za jinak klidnejch podmínek - každej rok jich můžete napočítat několik, takže bacha - prostě plavat pár set metrů (ale i kolem 100 metrů) od nejbližšího břehu je pokaždý pro běžnýho plavce trošku risk

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]